Petitie pentru profesorul universitar care face greva foamei in Bacau: „Alaturi de Marius Stamate, pentru universitati fara coruptie“

Profesorii universitari au inceput sa se solidarizeze cu Marius Stamate, cadru didactic la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau, care a intrat in greva foamei pe 8 septembrie. Profesorul universitar Gabriel Lazar, coleg de facultate cu Marius Stamate, a creat o petitie pe www.petitieonline.com , pentru a-si arata sustinerea.


Deja a fost semnata de 195 de persoane, majoritatea profesori. Fata de gestul profesorului Stamate si-au aratat aprecierea si colegi din alte centre universitare. Ba mai mult, Ministerul Educatiei a trimis Corpul de Control sa verifice ce se intampla in provincie, ce complicitati sunt pana la nivelul Guvernului.

In replica, conducerea Universitatii „Vasile Alecsandri“ l-a actionat in judecata pe Marius Stamate, pentru a opri cu orice pret greva si scandalul care rezulta din mediatizarea abuzurilor la care fac referire profesorii. Maine, la Tribunalul Bacau, de la ora 12, se judeca plangerea semnata de rectorul Schnakovszky, care vrea sa puna punct protestului prin autoritatea judecatoreasca.

Prof. dr. Gabriel Lazar

 

„Alaturi de profesorul Marius Stamate, pentru universitati fara coruptie“

 

„Preambul: Prof.univ. Marius Stamate a intrat în greva foamei în data de 8 septembrie cu o serie de revendicari pentru ”o universitate fara abuzuri”. Pâna la sfârsitul zilei de astazi, 12 septembrie, nu a fost contactat de conducerea universitatii pentru dezamorsarea conflictului. Semnati aceasta petitie pentru a le arata celor raspunzatori ca Marius Stamate nu este singur în acest demers.

Petitie: Solicitam ministerului educatiei implicarea constructiva în rezolvarea problemelor grave de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacau, dar si în rezolvarea problemelor sistemice ale învatamântului superior românesc. Opriti concedierile abuzive! Asigurati respectarea drepturilor si libertatilor academice ale studentilor si personalului academic!

Încalcarea principiului egalitatii în fata legii si a principiului egalitatii de tratament de catre unele persoane din conducerea universitatii, hartuirea psihologica (de tip mobbing), discriminarea, denigrarea, calomnia, izolarea, intimidarea, amenintarea, atacul la persoana, încalcarea principiul respectarii dreptului la opinie al studentului ca beneficiar direct al sistemului de învatamânt, obstructionarea activitatii în cercetare, restrictionarea atragerii de fonduri europene si blocarea colaborarilor internationale, încalcarea principiul transparentei decizionale, încalcarea principiului fundamentarii deciziilor pe dialog si consultare, nerespectarea clauzelor contractului colectiv de munca din universitate sunt motivele pentru care Marius Stamate a decis sa protesteze printr-o forma extrema, greva foamei.

Respectarea drepturilor si libertatilor personalului academic asa cum sunt prevazute în lege, restaurarea meritocratiei ca fundament al activitatii academice, promovarea excelentei în activitatea didactica si în cercetare si restabilirea demnitatii personalului didactic sunt principalele revendicari.

Pentru ca Marius Stamate a avut curajul sa-si exprime punctul de vedere critic la adresa conducerii se încearca concedierea lui si a altor colegi indezirabili, printre care ma numar si eu. Semnati aceasta petitie pentru ca dreptul la opinie si exprimare libera si dreptul de petitie, garantate de Constitutia României sa fie respectate si în Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacau“, se precizeaza in petitia asumata de profesorul universitar Gabriel Lazar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com