Fostul ministru al Comunicatiilor, onesteanul Valerian Vreme, este acuzat de procurori ca a incheiat un contract cu o asociere de firme, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice. Firma D.Con-Net AG a cumparat licentele software cu suma de 2.612.805 euro si le-a vandut statului roman-Ministerului Comunicatiilor cu suma de 13.904.599 de euro. Valerian Vreme a fost deputat si este liderul PMP din judetul Bacau. Procurorii au pus sechestru pe o parte din bunurile lui, aflate in Onesti.
„În completarea comunicatului nr. 736/VIII/3 din data de 26 iulie 2017, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa comunice urmatoarele: Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea în judecata, sub control judiciar, a inculpatului VREME VALERIAN, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, sub aspectul savârsirii infractiunii de abuz în serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, cu încalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, a încheiat, fara organizarea unei licitatii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durata de 16 luni si 13 zile, cu optiune de cumparare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în scoli.
Acest lucru s-a întâmplat în conditiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.
De mentionat este faptul ca D.Con-Net AG a achizitionat licentele respective la pretul de 2.612.805 euro. Ulterior, în acelasi context, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achitat catre D.Con-Net AG suma totala de 13.904.599 Euro.Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu Ministerului Comunicatiei si Tehnologiei Informatiei, în valoare totala de 11.291.794 euro, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelasi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.
În cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce apartin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse în cauza“, spun procurorii DNA.