Percutionist la „Rosu si Negru” înaintea lui Tandarica

Profesorul de muzica de la Scoala „Alexandru Ioan Cuza“, a primit grad de Cavaler al Învatamântului de la presedintele României, pentru aportul adus muzicii românesti

Pasiunea pentru muzica a deprins-o în casa si tot de acolo a izvorât talentul care i-a scris destinul. Tatal, om cu fina educatie muzicala, fost ofiter pe frontul de rasarit si apoi în vest, învatator dupa razboi, i-a pus vioara în mâna. Mama era dirijoare a corului bisericesc al Scolii Normale din Bacau. Vintila Dabija a fost trimis sa faca muzica de mic. La doar 7 ani, în 1956, a urmat primele ore de vioara a Scolii de Muzica din Bacau. „Tatal meu mi-a hotarât destinul. A vazut ca am calitati muzicale si m-a trimis sa faca scoala în Bacau. Am fost elev al Scolii Alexandru Ioan Cuza, la învatatoarea Aglaia Frigura, iar dupa 50 de ani sunt profesor la aceeasi scoala”, a spus profesorul Vintila Dabija.

Peste un an, elevul Vintila a fost transferat la cea mai renumita scoala muzicala din Iasi, actualul Colegiu National ”Octav Bancila”: Aici a cunoscut profesori ilustri, compozitori, a luat contact cu lumea buna a muzicii. „I-am avut profesori pe Lucia Burada, care avea studiile facute în Franta, d-a Procopiu la româna (sotia academicianului Stefan Procopiu) dar si George Pascu.

Cei 12 ani de studii la Iasi m-au format pentru tot restul vietii”, a mai spus profesorul bacauan. Tot la Iasi a facut si studiile muzicale superioare, Conservatorul ”George Enescu”. Aici si-a diversificat specializarile muzicale, de la muzica corala, la cea populara si usoara-rock.

Percutionist la „Rosu si Negru„ înaintea lui Tandarica

Putini bacauani stiu ca Vintila Dabija a fost percutionist în formatia Rosu si Negru, înainte de intrarea în trupa a renumitului Ovidiu Lipan –”Tandarica”.  Între 1968 si 1972, studentul Vintila a fost si dirijorul secund al Orchestrei de muzica populara ”Doina Carpatilor” a Casei Studentilor din Iasi dar si membru al corului vocal Animosi a Conservatorului din capitala Moldovei. „În Iasi era o efervescenta muzicala deosebita.

Romani cu care ne mandrim-Ioan Paulescu

În plus, am facut studentia în anii în care mai era o oarecare deschidere. Am fost percutionist la ”Rosu si Negru” în anii de facultate, înainte de venirea în trupa a lui Tandarica. Solist vocal era Florin Iepurica, din Bucuresti se transferase de la Trupa Sideral, cunoscutul Liviu Tudan, care era bas si vocal. Conducator si organist era Nancy Brandes. Totusi, la conservator nu se încurajau astfel de modalitati de practicare a muzicii”, a mai spus Vintila Dabija.

 

Respins pentru ”origini nesanatoase”

Desi a fost printre cei mai buni studenti ai conservatorului, a avut de suferit din cauza participarii pe front a tatalui sau. „Tata a fost urmarit de Securitate în acei ani de dupa razboi. Iar eu am simtit ca asta a atârnat asupra carierei mele”, a spus profesorul bacauan. Înainte de finalizarea conservatorului, Vintila Dabija a participat la concursul pentru Fanfara Armatei Române. Desi avea cel mai bun punctaj, el a fost respins. ”Si Radio Iasi a facut recrutari. Chiar daca am avut cele mai bune rezultate, am fost respins, fara nicio explicatie. Cum se spunea atunci, ”din cauza originilor nesanatoase””, a mai apreciat profesorul Dabija.

A primit gradul de Cavaler al Învatamântului

Prima repartitie a primit-o în 1972 la actualul Liceu Pedagogic din Piatra Neamt, iar apoi, dupa satisfacerea stagiului militar, a ajuns în scolile bacauane. La Casa Pionerilor a facut o orchestra de muzica populara, cu care a câstigat mai multe premii, inclusiv „Scoica de Aur” la Navodari. „Acesti copii talentati sunt cei care ulterior au pus bazele Ansamblului Busuiocul. Cu ei am acompaniat-o si pe Sofia Vicoveanca, de care ma leaga o prietenie si care mi-a cântat la nunta”; a mai spus Dabija. . Împreuna cu elevii Liceului Economic a câstigat alte zeci de premii în perioada 1979-1989, a facut înregistrari pentru Radiodifuziunea Româna. A luat locul 1 la Cântarea României mai multi ani la rând. Dupa Revolutie a revenit în scoala în care a fost elev în anii 50, Scoala Alexandru Ioan Cuza, unde a format grupul coral „”Prietenii Muzicii”, cu care a colindat lumea. „Am facut peste 20 de turnee peste hotare, unde am luat mai multe premii”, a mai spus profesorul. Este vorba de festivalurile d ela Llangollen (Tara Galilor)-2006, Aberdeen, Scotia, 2004,  sau Bruntal (Republica Ceha). Cu productiile realizate de acesti elevi talentati, au fost realizate mai multe CD-uri, din care unul dedicat scolii noastre. Pentru premiile luate si contributia adusa muzicii românesti, activitatea profesorului Dabija a fost încununata cu ”Ordinul în grad de Cavaler-Meritul pentru învatamânt”, dat prin decret în 2004 de presedintele României.

Puteti citi si:

Narcis Ianau a cantat in Piata Catedralei (Galerie foto)

Profesorul dr. Viorel Cruceanu: „Voi realiza o trilogie a decolonizarii Africii”

Serbarile Timisoreana 2011-Bacau(Vita de Vie, Cargo,Vunk, Holograf, Zero, Directia 5)

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com