Parcarile subterane, o investitie nesigura în Bacau

La licitatiile organizate de primarie nu s-a prezentat nicio firma, deoarece au considerat ca nu-si pot amortiza cheltuielile. Pâna acum puteau fi realizate doua parcari subterane în municipiul Bacau, în fata Hotelului Moldova si pe strada Iernii, în spatele Teatrului Bacovia

Desi în municipiul Bacau exista un loc de parcare la doua masini, investitorii nu sunt interesati de realizarea unor parteneriate public-private, pentru construirea unor parcari subterane sau supraetajate. Potrivit estimarilor, bacauanii au în circulatie peste 75 de mii de masini, dar exista doar 40 de mii de locuri de parcare. În urma studiilor demografice, asupra nivelului de trai sau al traficului rutier, potentialii investitori au constatat ca nu si-ar putea amortiza investitia, daca o realizeaza în Bacau. ”Din pacate, orasul nostru este neinteresant pentru investitori, care considera ca nu-si scot banii daca realizeaza investitii în parcari. Ei prefera sa construiasca parcari subterane sau supraterane moderne în Bucuresti, unde la 1,2 milioane de masini sunt doar 300 de mii de locuri de parcare”, a spus Dragos Luchian, viceprimarul Bacaului. Administratia locala a comandat si platit pâna acum mai multe studii de fezabilitate pentru înfiintarea unor parcari. Mai mult, în doua cazuri au fost organizate si licitatii. ”Nu s-a prezentat nimeni la licitatie. Am dorit sa facem o parcare supraetajata pe strada Iernii în 2008, dar investitorii nu sunt interesati. Probabil, dupa ce se vor finaliza aceste investitii în Capitala, se vor întoarce si asupra provinciei”, a mai spus Luchian.

Proiect esuat pentru parcare subterana cu 3 nivele la Moldova

O alta investitie amânata este parcarea subterana de la Hotel Moldova. Consiliul Local Bacau a organizat pe 23 iulie 2010 o licitatie pentru concesionarea a 2183 de metri patrati aflati pe strada Marasesti, numarul 6 (parcarea publica din fata Hotelului Moldova). Câstigatorul licitatiei urma sa realizeze aici o investitie de minim 2 milioane de euro, concretizata într-o parcare subterana de 3 nivele, cu minim 200 de locuri dar si un spatiu de alimentatie publica si servicii. Concesiunea, pe o durata de 49 de ani, i-ar fi dat sansa investitorului sa obtina profituri de pe urma taxarii locurilor de parcare, dar si a restaurantului aflat în buricul târgului. O alta conditie era plata a peste 107  mii de lei, anual, concesiune pentru parcare si 94,2 mii de lei, anual pentru terenul pe care s-ar fi construit cladirea restaurantului si magazinelor. Totodata, participantii la licitatie trebuiau sa vina cu o garantie de participare de 100 000 de euro. Conditiile impuse de primarie au fost inacceptabile. ”Nu a venit nimeni. Pentru aceasta licitatie si-au anuntat intentia câtiva investitori, dar nu au mai cumparat caietul de sarcini. Deoarece, ulterior nimeni nu s-a mai aratat interesat, noi nu am mai reluat procedura de licitatie”, a mai spus Dragos Luchian. În replica, multi bacauani se declara nemultumiti de lipsa locurilor de parcare. Ei cred ca municipalitatea ar putea gasi solutii pentru rezolvarea acestei probleme. ”Teatrul de Vara si Centrul de Afaceri au mâncat milioane de euro si nu folosesc nimanui. Puteau sa faca si parcari. În zona centrala a Bacaului, nu ai unde sta cu masina”, a spus Iulian Anghel, taximetrist.

Proiecte din bani publici pentru parcari supraetajate

Consilierul local George Bogatu a venit cu propunerea realizarii unei parcari supraetajate, de mari dimensiuni, care ar putea fi facuta fie în parcarea de la Piata Centrala, fie în locul Serviciului de Ambulanta (care se va muta lânga Pompieri). Proiectul va fi înaintat Consiliului Local Bacau în curând. Si în acest caz trebuie rezolvata problema finantarii. ”Ar apare peste o mie de locuri de parcare, care practic ar atrage toate masinile din zona centrala, aglomerata a orasului. Sper ca aceasta sa se realizeze”, a spus Bogatu.O alta parcare supraetajata ar putea fi realizata odata cu modernizarea Insulei de Agrement, pentru care se asteapta finantarea europeana. Aceasta nu ar rezolva problema locurilor de parcare, deoarece parcarea supraetajata, cu doua nivele ar duce doar 65 de locuri de parcare. ”Vom avea o parcare supraetajata la Insula. În rest, nu mai e nimic în plan”, a spus Leonard Padureanu, administratorul municipiului Bacau.

 

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com