Directori ai scolilor unde invata elevi de etnie rroma, profesori de limba rromani, mediatori scolari, asistenti educationali, educatoare de grupe bilingve, sau interculturale, vor participa începând din aceasta saptamâna, la programul de formare continua „Originea rromilor – teorii, legende, fapte”, avizat de Ministerul Educatiei. „Acest proiect urmareste, printre altele, promovarea dialogului si cooperarii multiculturale, dezvoltarea principiilor si valorilor democratice, odata cu întelegerea lumii în care traim, pornind de la experientele, uneori tragice, ale trecutului.
Etnia rroma reclama din partea noastra o atentie speciala, deoarece problemele cu care se confrunta sunt deosebite, oarecum atipice. Noi consideram ca multe din aceste probleme îsi pot gasi rezolvarea, pornind de la educatie.”, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau.
Programul este organizat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau si se va desfasura la Scoala Gimnaziala „Ion Rotaru” Valea lui Ion, la Scoala Gimnaziala Caiuti si la Liceul Tehnologic „Georgeta J.Cancicov” Parincea, fiind coordonat de prof. Anghel Nastase, inspector scolar pentru limba rromani si scolarizarea rromilor – I.S.J. Bacau si sustinut de educ. Emilia Alexandru – Scoala Gimnaziala “Domnita Maria” Bacau, inst. Noemi Nasturas – Gradinita cu Program Normal „Lizuca” Bacau, prof. Dumitru Ficuta, profesor formator – C.C.D. Bacau si prof. Gabriel Stan – directorul C.C.D. Bacau.
Timp de 40 de ore, cei peste 120 de cursanti vor parcurge urmatoarele teme:
I. Istoria rromilor
- Originea rromilor;
- Robia rromilor în Tarile Române;
- Sclavie, abolitionism si postabolitionism;
- Aspecte privind istoria moderna a rromilor;
- Tragedia rromilor în timpul celui de-al doilea razboi mondial (1940-1945);
- Exterminarea rromilor în timpul Holocaustului;
- Rromii în timpul regimului comunist (1945 – 1989);
- Statutul rromilor în epoca postdecembrista;
- Personalitati rrome din spatiul geografic românesc.
II. Traditii rrome
- Rromanipen – fundamente ale identitatii rrome;
- Rromii si românii – perceptii reciproce în mentalul colectiv;
- Traditii si obiceiuri la rromi.
III. Politici educationale actuale pentru rromi
- Directii strategice privind învatamântul pentru rromi.
În ultimii zece ani C.C.D. Bacau a implementat mai multe programe educationale cu aceasta tematica, care au urmarit în primul rând formarea profesionala a cadrelor didactice, dar si sensibilizarea mediului educational asupra situatiei diferitelor grupuri minoritare.