„Originea rromilor – teorii, legende, fapte“, la CCD Bacau

Directori ai scolilor cu elevi de etnie rroma, profesori de limba rromani, mediatori scolari, asistenti educationali, educatoare pentru grupe bilingve, sau interculturale, participa  din aceasta saptamâna, la programul de formare continua „Originea rromilor – teorii, legende, fapte“. Numarul celor care vor parcurge acest curs depaseste 100 de persoane.

Ziua Internationala a Romilor (1)Programul destinat cunoasterii civilizatiei autentice rrome este organizat de Casa Corpului Didactic Bacau, în perioada aprilie – mai 2015. Primele ore vor avea loc la Scoala Gimnaziala Nr. 1 Darmanesti, apoi, vor continua la Scoala Gimnaziala Scorteni, si la Scoala Gimnaziala Strugari. „Acest proiect urmareste, printre altele, promovarea dialogului si cooperarii multiculturale, dezvoltarea principiilor si valorilor democratice, odata cu întelegerea lumii în care traim, pornind de la experientele, uneori  tragice, ale trecutului.  Etnia rroma reclama din partea noastra o atentie speciala, deoarece problemele cu care se confrunta sunt deosebite, oarecum atipice. Noi consideram ca multe din aceste probleme îsi pot gasi rezolvarea, pornind de la educatie”, ne-a declarat profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

 

 

Proiectul este coordonat de Anghel Nastase, profesor – asociat al CCD Bacau. La cursuri vor mai participa Marieta Hârtescu, inspector scolar pentru limba rromani si scolarizarea rromilor, din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, Mihaela Boscor, profesor pentru învatamântul primar la Scoala Gimnaziala Negoesti, comuna Stefan cel Mare, Gabriel Stan, directorul CCD Bacau, Dumitru Ficuta, formator CCD Bacau si Noemi Nasturas, institutor la Gradinita cu Program Normal „Lizuca” Bacau.

 

Timp de 40 de ore, cei peste 100 de cursanti vor parcurge urmatoarele teme:

Istoria rromilor, Originea rromilor, Robia rromilor în Tarile Române. Sclavie, abolitionism si postabolitionism, Aspecte privind istoria moderna a rromilor. Tragedia rromilor în timpul celui de-al doilea razboi mondial (1940-1945),  Exterminarea rromilor în timpul Holocaustului, Rromii în timpul regimului comunist (1945 – 1989), Statutul rromilor în epoca postdecembrista, Personalitati rrome din spatiul geografic românesc.

Orele care se vor referi la traditiile rrome vor face referire la temele: Rromanipen – fundamente ale identitatii rrome; Rromii si românii – perceptii reciproce în mentalul colectiv si Traditii si obiceiuri la rromi. Un ultim „episod“ al proiectului va face referire la politicile educationale actuale pentru rromi si la directiile strategice privind învatamântul pentru rromi.

 

În ultimii 11 ani CCD Bacau a realizat mai multe programe civice cu aceasta tematica, care au urmarit, în primul rând, formarea profesionala a cadrelor didactice, dar si sensibilizarea mediului educational, asupra situatiei diferitelor grupuri minoritare.

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com