Marius Groper (81 de ani) se judeca de ani buni cu statul român pentru restituirea proprietatilor din Bacau sau în cazul în care acest lucru nu este posibil, pentru despagubiri. Justitia i-a recunoscut dreptul de proprietate si a obligat Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor sa-i emita titlu de despagubiri. Desi decizia era definitiva, institutia a invalidat dispozitia de primar, din 2003 si a încalcat astfel decizia Justitiei. Articol aparut si in adevarul.ro.
Decizie inexplicabila a Comisiei Nationale pentru Compenasarea Imobilelor, din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, în cazul unei decizii definitive a instantelor, care facea referire la emiterea unui titlu de despagubire pentru Marius Groper (81 de ani), plecat din Bacau, care locuieste acum în Israel.
Potrivit hotarârii Tribunalului Bucuresti, din 6 martie 2014, ramasa în vigoare si dupa apelul declarat de ANRP-Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor, institutia subordonata Guvernului trebuia sa emita în favoarea lui Marius Groper o decizie reprezentând titlul de despagubire în dosarul de retrocedare. Desi decizia Curtii de Apel Bucuresti era definitiva, Comisia, prin semnatura presedintelui George Baesu, a invalidat pe 27 ianuarie 2015 chiar dispozitia de primar, data când edil al Bacaului era Dumitru Sechelariu, în 2003, motivat de faptul ca nu ar fi fost depuse documentele prevazute de lege la dosar. Motivatie, total falsa si ilegala, afirma avocatul Vlad Secuiu, care-l reprezinta pe Marius Groper. „Situatia domnului Groper este un veritabil abuz al institutiilor statului, o sfidare la adresa cetateanului care, dupa zeci de ani de lupta în instanta, în vederea recuperarii drepturilor de care a fost privat în mod abuziv, în perioada comunismului, se vede, inca o data, lipsit de proprietatea lui.
În situatia în care, în cazul de fata exista o hotarâre judecatoreasca definitiva, prin care statul roman, reprezentat de Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor, a fost obligat sa emita Titlu de despagubire, emiterea unei decizii de invalidare, ulterior pronuntarii unei hotarâri judecatoresti definitive, este nelegala, întrucât asupra valabilitatii acesteia exista autoritate de lucru judecat“, afirma avocatul Vlad Sebastian Secuiu.
Seful Comisiei Nationale pentru Compensarea Imobilelor din cadrul ANRP ar putea raspunde penal
Emiterea dupa 12 ani de la dispozitia de primar, a unei decizii de invalidare, de catre Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor, dupa ce speta a fost judecata în instata ani de zile este un abuz veritabil, afirma Marius Groper, prin aparator. Printr-o notificare transmisa catre ANRP, urmasul familiei Groper îsi anunta intentia de a-i face plângere penala lui George Baesu.
Mai mult, afirma avocatul, este surprinzator ca actul Comisiei nu este contrasemnat si de un jurist, ci doar de presedinte. „În acest caz, atitudinea Comisiei Nationale pentru Compensarea Imobilelor se circumscrie legislatiei penale, conturându-se premisele existentei infractiunii de abuz în serviciu, urmând ca in cel mai scurt timp domnul Groper sa decida daca va sesiza institutiile abilitate în vederea cercetarii aspectelor mai sus mentionate“, a mai spus avocatul Vlad Secuiu.
Potrivit Noului Cod Penal, abuzul în serviciu se pedepseste cu închisoarea, de la 2 la 7 ani.