Aproape totul despre scutul antibalistic american de la Deveselu-România (VIDEO)

Articol scris de Valentin Vasilescu

Într-un interviu acordat unei publicatii daneze, Mihail Vanin, ambasadorul Rusiei la Copenhaga, a declarat ca toate tarile care se vor alatura sistemului antiracheta al SUA în Europa , vor deveni automat tinte ale rachetelor

sursa foto: www.atac.ro

sursa foto: www.atac.ro

balistice ruse. Statele europene membre NATO care au acceptat ca pe teritoriul lor sa fie instalate elemente ale sistemului antibalistic american sunt Turcia ( radar de alarmare îndepartata AN/TPY-2 ), Spania ( gazdurea în baza navala Rota a trei distrugatoare AEGIS americane ), Polonia si România ( instalatii de lansare a rachetelor antibalistice ).

Aparent, furia rusilor pare nejustificata, întrucît potrivit tuturor declaratiilor oficialior americani sistemele de rachete antibalistice ale SUA din Europa ar avea scop defensiv. Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, e de alta parere, sustinînd ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate în România si Polonia reprezinta încalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

raza-de-actiune-TomahawkAcest tratat semnat de SUA cu URSS în anul 1987, a condus la eliminarea din Europa a rachetelor balistice cu raza scurta si intermediara de actiune ( 500-5.500 km ) si a rachetelor de croaziera, cu baza la sol. În baza acestui tratat, SUA a retras din Anglia, Belgia, Olanda, Italia, Germania si a dezmembrat 846 de rachete echipate cu focoase nucleare de tip Pershing 1b, Pershing 2 si BGM-109G Tomahawk. Acelasi lucru a facut si URSS cu 1.846 de rachete balistice TR-1, OTR-23 si R-12 ( dislocate în Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est si Bulgaria ), R-14 ( raza de actiune 3.700 km ) si RSD-10 ( raza de actiune 5.500 km ).

  1. Ce reclama de fapt rusii ?

Ca dupa 28 de ani, sub acoperirea unui asa zis scut antibalistic, americanii ar trisa, reintroducînd în România si Polonia rachetele de croaziera cu baza la sol BGM-109G Tomahawk, capabile sa loveasca Moscova si alte tinte din partea europeana a Rusiei. Rachete pe care le-au eliminat din Europa, în baza tratatului INF.

variante-Mk-41Scutul antibalistic american amplasat la Deveselu- România care va deveni operational la sfîrsitul anului 2015 este un complex AEGIS cu baza la sol si se compune dintr-un radar AN/SPY-1D de descoperire, urmarire a tintelor si dirijare a rachetelor si un sistem de lansare,compus din celule verticale de tip Mk-41 VLS. Centrul de comanda si control fiind concetat la reteaua satelitara militara americana, la reteaua radarelor navale, de pe uscat si de la bordul avioanelor AWACS. Din totalul celulelor verticale de lansare de la Deveselu, spun expertii militari rusi, doar 24 vor fi utilizate pentru lansarea rachetelor anti-balistice SM-3. Restul de celule de lansare fiind utilizat de rachetele care-i asigura apararea AA si 8 de rachetele de croaziera de tip Tomahawk.

  1. Sistemul AEGIS de pe navele de lupta americane

Binomul radar AN/SPY-1 si celulele verticale de tip Mk-41 de la Deveselu este identic cu cel de pe crucisetoarele americane din clasa Ticonderoga si de pe distrugatoarele din clasa Arleigh Burke. Sistemul de lansare Mk-41, se compune din mai multe module, fiecare cu cîte 5-8 lansatoare individuale verticale, montate pe puntea distrugatoarelor ( 90 de celule ) sau a crucisetoarelor ( 122 de celule ) americane.

Sistemul de lansare vertical VLS Mk-41, produs de firma Lockheed, are capacitatea de selecta simultan cîte un tip de racheta nava-aer, nava-nava, nava-submarin, nava-litoral si de croaziera ( fiecare încapsulata într-o canistra ), în modulele lansatoare, ceea ce permite o reactie rapida si continua la mai multe amenintari. ( vezi figura variante Mk-41).

VLS_MK41_Missile_LaunchEle pot fi lansate la cald,  direct prin pornirea motorului racheta în lansator sau expulzate din acesta la 20-30 m înaltime sub presiune de aer. Dupa care porneste motorul racheta.

Sectiunea de aparare AA proprie a sistemul de lansare vertical VLS Mk-41 de pe navele americane ( compusa din 30- 40 de celule ) este înarmata cu trei tipuri de rachete : RIM-174/ Standard Missile-6 ERAM ( raza de actiune 370 km  ), RIM-156A/Standard Missile-2 ( raza de actiune 190 km ) si RIM-7 Sea Sparrow ( raza de actiune 19 km ).

Sectiunea anti-balistica a sistemul de lansare vertical VLS Mk-41 de pe navele americane este înarmata cu racheta anti-balistica RIM-161/Standard Missile – 3/1b. Aceasta este dezvoltata din RIM-156A/SM-2 si are o masa 1.500 kg, lungimea de 6,6 m, diametrul 34 cm, raza de actiune de 500 km si plafonul de 160 km.

Sectiunea de aparare anti-submarin si de lovire a obiectivelor strategice a sistemul de lansare vertical VLS Mk-41 de pe navele americane este înarmata cu racheta-torpila anti-submarin RUM-139 ASROC ( raza de actiune 22 km ), racheta de croaziera Tomahawk, racheta nava-litoral RGM-165/Standard Missile-4 cu o raza de actiune 280 km, viteza Mach 3.5 ( ).

  1. Racheta Tomahawk

Este înarmata cu focosul nuclear miniatural W80 de 50 kt, are masa de 1.500 kg, lungimea de 6,6 m, diametrul de 34 cm, raza de actiune 1.300-2.500 km, viteza de croaziera de 880 km/h si costa 1,2 milioane USD. În primele 5-10 secunde, o treapta cu combustibil solid lanseaza si accelereaza racheta, dupa care se depliaza aripile si propulsia este realizata de un motor reactiv, ca la avioane.

Microprocesorul de bord asigura navigatia inertiala la înaltimi de 50-100 m, cu corectii GPS, avînd în memorie modulul TERCOM ( Terrain Contour Matching ) care permite introducerea din timp a hartii terenului survolat si compararea ei pe timpul zborului, utilizand un radioaltimetru. Capul de dirijare de precizie al rachetei este un mini radar care-i permite ca odata racheta ajunsa în raionul obiectivului, sa detecteze si sa recunoasca independent tinta, pe fondul reliefului.

 

  1. Ce riscuri si ce avantaje sunt pentru România ?

La ce-i foloseste României acest scut antibalistic american amplasat pe teritoriul sau ? Stiind prea bine ca exista riscul expunerii populatiei României la lovituri militare clasice sau nucleare, ca raspuns din partea Rusiei. ( vezi figura raza de actiune Tomahawk )

Parerea mea e ca România n-avea cum sa încalce Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) pentru simplul motiv ca nu a fost parte a acestuia. Chiar si vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, fost ambasador al Rusiei la NATO si o persoana bine informata, a recunoscut ca statutul bazei americane de la Deveselu permite accesul militarilor români numai în hol. Chiar si seful Statului Major General al armatei române, armata NATO, nu va putea vizita niciodata centrul de comanda/control, din simplul motiv ca baza de la Deveselu este una americana, nu NATO.

Pe de alta parte, ca urmare a situatiei internationale si a defectuasei gestionari a resurselor economice, financiare si umane de catre guvernele care s-au succedat la conducerea României în ultimii 25 de ani, de dupa debarcarea lui ?????????????Nicolae Ceausescu de la putere, zeci de mii de capacitati industriale au fost desfiintate, vîndute la fier vechi si o parte din avutia nationala a fost înstrainata. În aceste conditii, bugetul pentru aparare nu a mai permis nicio achizitie de armament modern în toti acesti ani.

Asadar, apararea antiaeriana a României consta în aproximativ 20 de baterii de rachete sovietice, cu raza scurta si medie de actiune si 20-24 de avioane de lupta MiG-21, toate vechi de peste 44 de ani. Eficienta acestor rachete si avioane, în conditiile unui mare flux de avioane moderne, actionînd sub un intens bruiaj electronic, este nula. Pe de alta parte, scutul antibalistic american de la Deveselu, prin sectiunea de aparare AA proprie, acopera cea mai mare parte a teritoriului României cu rachete de ultima generatie. ( vezi figura raza de actiune a rachetelor AA ).

9 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com