Onorariu de 130 de mii de euro pentru Valeriu Stoica

Directia Silvica Bacau l-a angajat pe fostul ministru al Justitiei, desi procesul fusese câstigat anterior de catre propriii juristi. Sefii silvicultorilor bacauani refuza sa faca public contractul cu firma de avocatura pe motiv ca „banii Directiei Silvice nu sunt publici“.

Directia Silvica Bacau a batut palma cu firma de avocatura condusa de Valeriu Stoica, fostul ministru al Justitiei, într-un proces dintre Elie Vlad Sturdza si Comisia Judeteana de Fond Funciar. Motivul procesului îl constituie 34.000 de hectare de padure din zona Vaii Muntelui. În dosar, Directia Silvica Bacau a intervenit ca aparator al padurilor statului, de partea Comisiei Judetene de Fond Funciar. Cu toate ca procesul a fost câstigat în toate instantele cu ajutorul propriilor juristi salariati, cazul a fost redeschis pentru ca au fost aduse documente noi, iar noul aparator a devenit Valeriu Stoica.

El a fost de cinci ori pâna acum la proces. Onorariul cerut este de 130.000 de euro. Oliver Burghelea, purtator de cuvânt al Directiei Silvice Bacau, afirma ca nu este de competenta lui sa ofere informatii despre contract. „Nu cunosc aceasta informatie, n-am avut acces la ea. Eu sunt un simplu salariat. Rolul meu este sa vorbesc cu ziaristii, dar despre ce pot sa vorbesc ca si limite de competenta“, a declarat Burghelea. Dosarul este de mai bine de un an pe masa magistratilor Judecatoriei din Sfântu Gheorghe.

Valeriu Stoica, fostul ministru al Justitiei, câstiga de pe urma Directiei Silvice din Bacau 130.000 de euro. Suma reprezinta onorariul acordat de institutia bacauana pentru reprezentarea într-un proces dintre Comisia Judeteana de Fond Funciar, comisiile locale si Elie Vlad Sturdza, cel care a solicitat retrocedarea a peste 34.000 de hectare de padure în zona Vaii Muntelui. Desi institutia silvica are propriii juristi, care au câstigat procesul în toate instantele, Gheorghe Manaila, actualul director, a preferat sa angajeze casa de avocatura a lui Valeriu Stoica. Aceasta deoarece dosarul a fost redeschis, fiindca Sturdza a adus dovezi noi în favoarea sa.

Criticati de Curtea de Conturi

Institutia silvica s-a implicat în proces „ca intervenienta în interes propriu“, chiar daca litigiul nu o privea direct. Desi este institutie publica subordonata unei regii a statului român, directorul Gheorghe Manaila a refuzat sa faca public contractul încheiat cu Stoica. „Nu avem ce vorbi despre acest contract! Contractul a fost încheiat anul trecut si nu avem niciun act aditional. Oricum, banii Directiei Silvice nu sunt bani publici si nu va priveste pe voi valoarea onorariului si nici cât am achitat pâna acum“, a declarat Manaila.
În plus, Regia Nationala a Padurilor (RNP) a refuzat sa comenteze daca se justifica sau nu onorariul perceput de fostul ministru al Justitiei. Contractul dintre Directia Silvica si Valeriu Stoica a iesit la iveala în urma unui control al Curtii de Conturi efectuat anul trecut. Primele plati efectuate catre casa de avocatura Stoica&Asociatii au fost în cuantum de 80.000 de euro, chiar daca Stoica s-a prezentat la un singur termen, la care s-a amânat judecarea cauzei.

Regia nu are bani pentru juristii cu merite
Institutia bacauana este mentionata la capitolul „practici ineficiente în folosirea fondurilor publice“. În acelasi raport, semnat de Nicolae Vacaroiu si depus pe masa Senatului, se cere „diminuarea si eliminarea acestui fenomen de contractare a caselor de avocatura“, ca fiind un fenomen negativ si ineficient în utilizarea banului public. Procesul privind retrocedarea padurii catre Elie Vlad Sturdza si fiul acestuia, Paltin Sturdza, a început în 2007, când director al Directiei Silvice dn Bacau era Gheorghe Savu.
Cazul a fost câstigat definitiv si irevocabil în toate instantele de juristii Prefecturii si ai Directiei Silvice. „Noi nu am apelat la avocati, ne-am folosit de propriii specialisti. Am propus catre Regia Nationala a Padurilor (RNP) sa acorde un premiu de 3.000 de lei juristului Mihai Topor, care este adevaratul câstigator al procesului. Mi-au raspuns ca nu se poate da asa ceva pentru ca asta e treaba lui din fisa postului“, a spus Savu.

„A fost un caz cu multe presiuni“
Fostul jurist al Directiei Silvice afirma ca în acest caz important s-au facut presiuni mari. „A fost un caz greu, cu multe presiuni. Nu am primit nicio prima. La sfârsitul anului mi-au dat 200 de lei «pentru participarea la profitul institutiei». Ulterior, am preferat sa plec în privat“, a declarat Mihai Topor. Avocatul Valeriu Stoica nu a putut oferi un punct de vedere, fiind plecat în concediu. Singura persoana care a putut fi contactata telefonic a fost Izabela Calota, asistenta lui Stoica, care a afirmat: „Nu suntem autorizati sa dam declaratii, asa ca nu va putem ajuta cu niciun punct de vedere“.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com