Contestatiile si birocratia blocheaza absorbtia banilor europeni

Moinestiul este prima localitate care a semnat contractele cu Ministerul Dezvoltarii pentru Axa 1.1, a Programului Operational Regional. În scurt timp vor primi finantarea si Onestiul, Buhusiul si Bacaul, pentru proiecte de peste 16,7 milioane de euro

Absorbtia fondurilor europene pentru dezvoltarea oraselor si dezvoltarea regionala  este în impas în judetul Bacau. Acolo unde au fost atrasi banii, finantarea si executia lucrarilor este blocata de contestatii si de perioada lunga de solutionare a lor. Pe de alta parte, procedurile complexe de verificare si avizare a proiectelor, impuse prin legislatia europeana, întârzie si fondurile destinate dezvoltarii oraselor, a polilor urbani. Sunt doua contestatii care blocheaza demararea lucrarilor pentru realizarea sistemului integrat al deseurlor solide în judetul Bacau. Este vorba de investitii de milioane de euro, care întârzie din cauza procedurilor”, a spus Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau. Licitatia pentru constructia statiei de sortare si compostare din Onesti, finantata cu 10,1 milioane de euro( bani europeni aprobati prin POS Mediu),  a început în iunie, dar s-a blocat din cauza unei contestatii depuse de societatea Incopro Design Bucuresti. ”Abia pe 9 august a fost primita decizia CNSC, prin care contestatia a fost considerata tardiva”, a mai spus Benea. Si constructia celulei a doua a depozitului ecologic din municipiul Bacau a fost blocata de o contestatie. Firma Alpine BauGmbH din Austria s-a declarat nemultumita de documentatia de atribuire pe care a atacat-o la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), care are termen pâna la jumatatea lunii septembrie sa raspunda.

 

Fondurile pentru dezvoltarea oraselor, blocate de proceduri

Desi Axa 1.1 a Programului Operational Regional (POR), a fost lansata la sfârsitul lui 2008, abia au fost semnate primele contracte. Toate, pentru orasul Moinesti. Aici vor veni aproape 5 milioane de euro, pentru modernizarea unor zone ale orasului si montarea unor sisteme video în locurile cu potential infractional. ”Documentatiile au fost depuse pe 31 martie 2009, iar ultimile semnaturi pe contracte au fost puse abia acum pe 2 august. Din pacate, procedurile sunt greoaie, iar birocratia asta ne omoara. Am facut multe drumuri pentru a ajunge la acest rezultat”, a spus Viorel Ilie, primarul din Moinesti. Si orasele Bacau, Onesti si Buhusi asteapta sa le fie semnate contractele la Ministerul Dezvoltarii pentru finantarea europeana. Edilii din Bacau au depus doua proiecte de finantare, din care cel mai important este”Modernizarea Calea Moinesti”, în valoare de 7,19 milioane de euro. Câte patru proiecte, în valoare totala de peste 3 milioane de euro, au fost depuse si de autoritatile din Onesti si Moinesti. ”În 2-3 saptamâni vom semna primele contracte. E normal sa dureze, deoarece sunt multe conditii de îndeplinit”, a spus Ionel Turcea, primarul din Buhusi. Si edilul Emil Lemnaru din Onesti crede ca acordul final pentru finantare va veni curând. ”Stiu de la ADR Nord Est ca proiectele sunt în faza finala de avizare la Ministerul Dezvoltarii si ca în maxim doua luni ele vor fi aprobate”, a spus Emil Lemnaru.

5 milioane de euro pentru Moinesti

 

Pe Axa 1 a POR au fost depuse 14 proiecte din judetul Bacau, prin care se solicita o finantare de peste 21,6 milioane de euro. Dupa mai bine de doi ani, au fost aprobate doar patru proiecte, toate în Moinesti, cu o finantare de 5 milioane de euro. Cu 3,2 milioane de euro se va reface infrastructura de strazi a orasului. Înca 737 de mii de euro sunt destinati modernizarii Parcului Bai si 582 de mii de euro pentru o cladire dezafectata, care va deveni centru social. Pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii, în zonele cu risc infractional vor fi montate 36 de camere de luat vederi performante, care vor transmite permanent imagini la Politie si Ambulanta.

 

”Proiectele au fost realizate de atâta timp. Ele fie nu au fost semnate, fie zac în sertarul Ministerului Dezvoltarii. Situatia stagneaza aici”, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau.

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com