În comuna Casin din judetul Bacau se organizeaza al treilea an, consecutiv, un eveniment de anvergura nationala si un simpozion stiintific la care participa filologi, etnografi, istorici si specialisti români si straini interesati de cercetarea, promovarea si protejarea patrimoniului cultural.
„Obârsia Mioritei“ este un proiect realizat si în acest an de Constantin Tudose, autorul cartii „Portile de lemn ale satului, portile sufletului”, etnograf si iubitor al artei populare si al traditiilor românesti.
Asociatia „Civitas Bacoviensis“ si Asociatia Casin „Tezaur de frumusete“ împreuna cu Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, Protopopiatul Onesti, primariile si consiile locale din comunele Casin si Manastirea Casin, parohiile bisericilor de pe Valea Casinului, cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Bacau vor gazdui în zilele de 14 si 15 august personalitati si specialisti din toate provinciile romanesti la manifestarile incluse în „Obârsia Mioritei“ 2017.
Monument pentru eroi, la Sticlarie, si 111 cruci de mesteacan pentru cei 3500 de militari îngropati împreuna
Duminica, 13 august, primele ore vor fi dedicate centenarului Primului Razboi Mondial, prin dezvelirea si sfintirea monumentului de la Sticlarie. „În acest loc a avut loc una dintre cele mai sângeroase batalii ale Primului Razboi Mondial. O spun istoricii militari, sustinuti de documente ale vremii. Timp de aproape doua saptamâni, apa pâraului Curita a fost înrosita de sângele eroilor. Am hotarât sa facem acest monument în locul unde a avut loc aceasta batalie“, ne-a precizat Constantin Tudose.
La ora 14.30, în aceeasi zi, autoritatile si locuitorii satului Casin doresc sa faca un gest de îndreptare pe locul unde a existat un cimitir militar, cu peste 3500 de eroi ai neamului. Acesta este unul dintre cele mai mari cimitire ale eroilor, dupa prima conflagratie mondiala, la noi în tara.
„În anul 1926 s-au deshumat si mutat osemintele ostasilor, în câteva carute trase de boi, la osuarul din Onesti. Câte din osemintele respective s-au putut transporta cu respectivele mijloace de transport? Cele mai multe au ramas în acel loc asa ca noi, vrem sa cinstim memoria lor, prin refacerea atmosferei descrise de Regina Maria atunci când a revenit pe aceste locuri. Vom monta pe locul respectiv 111 cruci de mesteacan, la fel ca cele din urma cu 100 de ani. Copii satului Casin vor aseza pe bratele crucilor simbol, câte o coronita facuta din frunzisul padurii si acestea, identice cu cele descrise în memoriile sale de Regina Maria“, a mai spus Constantin Tudose.
La ora 15.15 va avea loc, la Biserica Munteneasca din centrul satului, omagierea eroului Stefan Petrovici. Ceremonialul militar-religios va avea loc cu sprijinul urmatoarelor institutii: Arhiepiscopia Romanului si Bacaului-Protoieria Onesti, Institutia Prefectului, Consiliul Judetean Bacau, Garnizoana Bacau, A.N.C.E. Regina Maria-filiala Bacau,Primaria Casin, Consiliul Local Casin si Asociatia Casin-Tezaur de Frumusete. La ora 17.30 va avea loc sesiunea de comunicari stiintifice Casin, 1917-2017, un secol de recunostinta. Tot atunci va avea loc si expozitia de cu fragmente de munitie din primul razboi mondial, ramasa în lemn.
Programul manifestarilor la Obârsia Mioritei –editia a treia
Luni 14 august 2017
12.00 – Sosirea si înregistrarea invitatilor
13.00 – Deplasarea catre monumentul de cultura populara „Obârsia Mioritei”
– Popas la Cascada Bucias – rezervatie naturala
– Popas la Poiana Întarcatoare
– Popas la Masa lui Voda
– Drumul Armatei Române – suferinta si trainicie
– Popas la Fântâna lui Ferdinand Întregitorul si la monumentul de piatra cu inscriptie
16.00 – Monumentul de cultura populara „Obârsia Mioritei”- singurul loc de pe harta geografica a României unde se întâlnesc tinuturile celor trei
personaje din balada populara Miorita
Marti 15 august 2017
9.30 – Întâmpinarea oaspetilor în satul Casin
9.45 – Vizita în gospodariile casunenilor- contemplarea portilor de lemn cu trei stâlpi si acoperis, specifice microzonei etnografice Valea Casinului
11.30 – Slujba de Hram la Biserica în stil muntenesc
12.30 – Parada carutelor cu coviltir – manifestare unica în România
14.00 – Masa de prânz
15.30 – Simpozionul National ”Obârsia Mioritei, totuna cu obârsia muntenilor din Moldova?”. În cadrul simpozionului va avea loc si o lansare de carte
legata de tematica
Sustinatori:
Asociatia Casin – Tezaur de Frumusete din comuna Casin
Primaria Comunei Casin
Parohiile Bisericilor de pe Valea Casinului: Sfintii Voievozi, Sfântul Dumitru, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Nicolae.
Lucrarile stiiintifice vor ajunge într-un volum
În ultimii doi ani, au sustinut comunicari stiintifice: dr. Ion Ghinoiu, dela Institutul de Etnografie si Folclor „Constantin Brailoiu“, prof. univ. dr. Ioan OPRIS, secretar de stat la Ministerul Culturii 2001 – 2004, personalitate a domeniului protejarii si promovarii patrimoniului cultural national, dr. Aurelia TUDOR dela Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“, dr. Vasile George PUIU, dela Universitatea de Stat „Vasile Alecsandri“ din Bacau, dr. Vilica MUNTEANU, fostul director al Arhivelor Nationale Bacau, academicianul Nicolae DABIJA, profesori de la Academia de Stiinte din Chisinau si de la Universitatea Tehnica a Moldovei (Viorel Bostan) s.a.
Comunicarile din acest an vor fi publicate în volum tiparit si pe DVD, ca si la celelalte editii si vor constitui, pe lânga materialele filmate si audio, un suport documentar pentru elaborarea unui proiect de dezvoltare regionala pentru sustinerea cercetarii, protejarii si promovarii patrimoniului cultural, inclusiv turistic, din microzona etnografica Casin.
Gospodariile traditionale, bine pastrate, din comuna Casin pot deveni cu sprijinul specialistilor, structuri de cazare turistica, centre de promovare a gastronomiei traditionale, într-un amplu proiect de promovare a dezvoltarii Vaii Casinului din judetul Bacau, în corelatie si cu microzonele etnografice din judetele învecinate – Covasna, Vrancea dar si cu judete „înrudite“ prin specificul traditional precum Arges, Brasov, Dâmbovita sau Neamt.