„In2rural“. Membri ai comunitatii academice din Bacau, Spania si Ungaria au analizat potentialul pietei energiei regenerabile

În perioada 17-19 iulie a avut loc ultima întâlnire a proiectului „In2rural“ la Universitatea Karoly Robert din Ungaria. Pe parcursul celor trei zile, reprezentantii Universitatii „Eszterházy Károly“ din Ungaria, ai Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau si ai Universitatii „Jaume I“ din Spania au monitorizat activitatile în desfasurare, diseminarea rezultatelor si sustenabilitatea proiectului.

Lucrarile din cadrul proiectylyu au fost coordonate de Leonor Hernández López, director de proiect si Isabel Gimenez din Universitatea „Jaume I“. Universitatea gazda a fost reprezentata de Zoltan Bujdos, prorectorul universitar si de Noemi Fiser, iar din partea Universitatii ”Vasile Alecsandri” din Bacau, a participat Petru Gabriel Puiu. Din partea firmelor implicate în proiect au participat Valerica Rusu, Jose Segarra Murria si Szuszana Kray si Csaba Pátkos.

„In2rural“ a pornit de la ideea ca sectorul energiei regenerabile prezinta un mare potential. În timpul implementarii proiectului au fost luate în considerare diferite aspecte pentru a concretiza aceasta idee. Prin urmare, fiecare tara participanta a evaluat situatia specifica actuala pe piata muncii, tendintele socio-economice si de ocupare a fortei de munca în acest domeniu si perspectiva ocuparii acestei piete la nivel regional“, ne-a precizat Petru Gabriel Puiu, cadru didactic la Universutatea „Vasile Alecsandri din Bacau.
La final, a fost facuta o analiza comparativa a nevoilor de instruire în pietele energiilor regenerabile în Spania, România si Ungaria, identificându-se cerintele si necesitatile comune care ar putea fi acoperite în mod complementar în aceste tari. O alta directie a urmarit realizarea unei baze de date cu informatii relevante ale IMM-urilor locale interesate sa gazduiasca studentii proiectului si cu informatii privind nevoile locale legate de energiile regenerabile identificate de partile interesate.

„Pentru ca limbajul tehnic folosit in acest proiect sa aiba un caracter unitar a fost elaborat un curs de limba engleza tehnica. Materialul didactic a fost dezvoltat nu numai pentru studenti, ci si pentru ceilalti participanti la proiect interesati sa îsi îmbunatateasca competentele lingvistice cheie (IMM, colaboratori etc.). Cunostintele tehnice sunt absolut necesare pentru fundamentarea unei decizii. Acesta este motivul pentru care un alt aspect al proiectului a fost axat pe dezvoltarea unui material de curs ce vizeaza trei surse de energie regenerabila (energie solara / biomasa / energie eoliana) ca mijloc de dezvoltare economica si sociala durabila în zonele locale“, a precizat  Petru Gabriel Puiu.
Studentilor participanti in proiectul IN2RURAL li s-a oferit posibilitatea de a-si îmbunatati abilitatile de accesare a pietei muncii. Astfel, ultima etapa a proiectului a inclus posibilitatea de a participa la un training în vederea eficientizarii procesului de cautare a unui job. În acest sens, au fost planificate doua tipuri de cursuri menite sa îmbunatateasca atat procesul de cautare a unui loc de munca, cât si competentele legate de antreprenoriat. Ambele cursuri au fost gândite sa aiba un grad important de formare practica si, de asemenea, au fost orientate spre piata muncii din domeniul energiei regenerabile si a dezvoltarii locale. Pasii pentru crearea unui plan individual de afaceri si de mobilizare a capitalului financiar au fost supravegheati de tutori de curs. Cursul a fost gazduit de aceeasi platforma Moodle a Universitatii Eszterházy Károly. Materialul a fost cu acces deschis si pentru alte persoane interesate. În scopul îmbunatatirii calitatii predarii si a competentelor lingvistice ale studentilor, materialul didactic, precum si supravegherea elevilor au fost în limba engleza. Cursul s-a concentrat pe îmbunatatirea competentelor antreprenoriale ale studentilor în vederea gasirii unui loc de munca (în Spania, Ungaria si România, tarile implicate în proiect), pe modul de elaborare a CV-ului Europass si a scrisorii de intentie si pe oferirea de asistenta personalizata fiecarui participant. Programul a fost flexibil în decursul celor zece ore, astfel încât participantii sa poata efectua celelalte activitati programate în aceasta perioada.
„Scopurile celei de-a sasea reuniuni transnationale au fost de a discuta despre procesele în curs ale proiectului si de a finaliza implementarea proiectului. Universitatea organizatoare a pregatit facilitati excelente pentru munca, astfel încât echipa sa fie foarte eficienta. Participantii au vizitat panourile solare din campus si au desfasurat activitati sociale comune. În cadrul întâlnirii, partenerii au discutat despre posibilitati viitoare de colaborare în domeniul energiilor regenerabile si dezvoltarii rurale”, a precizat Zoltan Bujdos, Prorector al Universitatii Eszterházy Károly, citat pe site-ul proiectului In2Rural.
„Aceasta întâlnire a generat un spatiu de reflectie, care ne-a permis sa revizuim realizarile, dar si dificultatile care au aparut în timpul implementarii proiectului. A fost o provocare atât pentru studenti, cât si pentru profesori, în care am învatat unul de la celalalt. Problema dezvoltarii locale si relatia ei strânsa cu energiile regenerabile ramâne de interes pentru lansarea de noi proiecte si oricine poate contribui daca decide sa se implice” a mai spus Gabriel Puiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com