Noi parteneriate initiate de oameni de cultura din Bacau pentru românii din regiunea Cernauti

În zilele de 6 si 7 mai, o delegatie de profesori si scriitori din judetul Bacau a vizitat mai multe localitati din regiunea Cernauti, care au comunitati importante de români. Au participat la discutii, în localitatile Ceahor si Mahala, Dumitru Braneanu, consilier judetean si presedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacau, profesorii Calin Boamba, Iulian Benchea si preotul Constantin Abageru, cu împuternicirea Protopopiatului Bacau si a Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

„La scolile din Ostrita, Mahala si Ceahor a fost facuta o mica donatie de carte, în grafie latina, abecedare si carti pentru copiii din învatamântul primar si gimnazial. Au fost încheiate parteneriate de colaborare între Colegiul National „Vasile Alecsandri“, reprezentat de directorul Calin Boamba si scolile din Vancicautii Mari, Ceahor, Ostrita si Mahala, în cadrul proiectului „Promovarea mostenirii culturale”, prin care se doreste conservarea limbii române în regiunea Cernauti. Deasemenea domnul profesor Pricopie Mitica presedinte al Asociatiei Despartamântul Astra „Vasile Alecsandri” Bacau a demarat organizarea unor tabere si actiuni culturale pentru românii din Ucraina.
Primarul Elena Nandris, din localitatea Mahala, care conduce una dintre cele mai mari comunitati românesti din regiune, a initiat mai multe proiecte, parteneriate si înfratiri cu localitatile din România, cu impact în viitor.
Delegatia a avut întâniri si cu reprezentantii unor asociatii culturale, care tin aprinsa flacara românismului în regiune. La sediul Societatii pentru Cultura Româneasca „Mihai Eminescu“ din Cernauti, oamenii de cultura din Bacau au fost bine primiti de membrii Corului Dragos Voda, reprezentati de dirijorul Dumitru Caulea iar la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi“ din Cernauti, de presedintele Vasile Tarâteanu, poet si membru de onoare al Academiei Române.
În urmatoarea perioada, în zilele de 19-21 mai, Corul „Dragos Voda“, al românilor din regiunea Cernauti,este invitat în judetul Bacau, în comuna Solont, la Festivalul „Nedeia de la Padurareni”, organizat de preotul Irinel Cernat, coordonator al Ansamblului „Florile din Cucuieti”. La eveniment este asteptat si primarul localitatii Ceahor.
Mai mult, profesori si oameni de cultura din regiunea Cernauti sunt invitati la Conferinta Nationala a Bibliotecilor- „Biblioteca Publica-solutii si perspective în dezvoltarea comunitatii“, eveniment organizat de Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza“, la initiativa profesorului dr. Adrian Jicu, în parteneriat cu Primaria Municipiului Bacau. Manifestarea la care sunt asteptati si profesorii bucovineni are loc la Teatrul de Vara „Radu Beligan“ din Bacau, pe 18 mai, sub titulatura „Unirea Bibliotecilor“.
Prin parteneriatele semnate de delegatia din Bacau la Ceahor si Mahala vor fi organizate, cu sprijinul profesorilor bacauani, concursuri de limba româna în scolile din aceste localitati si tabere pentru copii, în judetul Bacau, în care acestia se vor relaxa împreuna cu elevii din România.
Pe viitor se asteapta alte colaborari între judetul Bacau si comunitati românesti din Ucraina, un exemplu constituindu-l faptul ca comuna Vancicautii Mari, din raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti si comuna Racaciuni, din judetul Bacau, intentioneaza sa semneze un acord de înfratire“, se arata in comunicatul semnat de Mitica Pricope, presedintele Asociatiei Despartamântul Astra „Vasile Alecsandri” Bacau.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com