A murit istoricul Gheorghe Buzatu

Astazi s-a stins din viata unul dintre cei mai importanti istorici romani ai tuturor timpurilor. Profesorul universitar Gheorghe Buzatu a

sursa: roncea.ro-Foto-Cristina Nichitus Roncea

sursa: roncea.ro-Foto-Cristina Nichitus Roncea

murit la Iasi, in urma unui infarct. Pe 6 iunie ar fi implinit 74 de ani. Trupul neinsufletit al profesorului Buzatu va fi depus maine la Biserica Sf. Lazar din Iasi, iar slujba de inmormantare va incepe joi, de la ora 12.00. Gheorghe Buzatu, membru corespondent al „Academiei Oamenilor de Stiinta din România”, este autorul  unei opere impresionante de reconstituire a istoriei contemporane, de la Corneliu Zelea Codreanu, la „Holocaustul rosu“, pana in timpurile lui Nicolae Ceausescu.

 

„Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca cercetator stiintific la Institutul de Paradigme ale tragediei Basarabiei-copertaIstorie si Arheologie „A.D.Xenopol” al filialei Iasi a Academiei Române(1961-1992), apoi, ca cercetator stiintific principal I al „Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Filialei din Iasi a Academiei Române” (1992-1997). Profesor universitar de „Istorie Contemporana si Relatii Internationale” la universitatea din Craiova (începând din anul 1997), iar actualmente profesor consultant la Universitatea „Ovidius” din Constanta.

În paralel, a îndeplinit si functiile de secretar stiintific al Institutului „A. D. Xenopol” din Iasi (1975-1990), precum si pe cea de director al Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Filialei Iasi a Academiei Române (din 1992).

Activitatea stiintifica a lui Buzatu cuprinde 55 carti publicate sub nume propriu, 70 volume coordonate sau în colaborare, peste 500 de studii si micromonografii, articole, eseuri, prefete, note s.a. El coordoneaza de mai multi ani cu colectia „Românii în istoria universala”, care a ajuns la 163 volume.

În iunie 2007, senatul universitatii Ovidius din Constanta i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

În decembrie 2008 „Academia Oamenilor de Stiinta din România” (a nu se confunda cu „Academia Româna”) l-a ales pe Gh. Buzatu ca membru corespondent“, potrivit Wikipedia.

 

Un comentariu

  1. fotbalS spune:

    Dumnezeu sa-l odinhneasca in pace

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com