Monica Macovei: “Afara cu magistratii care se opun reformei!”

Interviu luat in noiembrie 2009

Mircea Merticariu: “De ce intârzâie reforma in justitie? Ce rol va juca responsabilizarea magistratilor?”

Monica Macovei: “Am vazut cinci ani de zile, din 2005 pâna in 2010, ce inseamna ca Justitia sa se autoguverneze, prin Consiliul Superior al Magistraturii. Am vazut ca a iesit prost, a iesit asa in toate tarile din regiune, care au facut astfel de consilii. Nu exista o examinare profesionala serioasa si o curatire a Justitiei de catre CSM. Consiliul s-a opus tuturor reformelor. Nu are rost sa mai pierdem vremea. Dupa ce am facut acest experiment nu mai are rost sa continuam. Daca tot mergem la referendum, ar trebui sa modificam Constitutia si in privinta CSM. Magistratii nu raspund acum de nimic pentru ceea ce fac. {n opinia mea, trebuie sa facem si alte modificari. Ei nu au inteles ca independenta lor este dreptul nostru la independenta Justitiei. Votul trebuie sa fie public si deschis. Trebuie sa ne ocupam de responabilitatea magistratilor, votul sa fie deschis. Trebuie sa fie bine platiti, dar cine greseste odata, de trei ori, trebuie sa fie dat afara. 5 ani de zile s-au guvernat singuri. Nu au facut nimic, de fapt. Statul are o raspundere fata de populatie vizavi de cum merge justitia. Ma gândesc ca an comisiile de disciplina pentru judecatori sa intre si oameni simpli, cum sunt curtile de jurati, sa nu se judece intre ei

MM: “Ne putem astepta in viitorul apropiat la o transparenta si responsabilitate mai mare din partea instantelor?”

Monica Macovei: “Acum practic nu exista raspundere, cu atât mai putin transparenta. Ei nu au inteles nici democratia. Daca esti putere judecatoreasca nu inseamna ca esti pe un munte si arunci cu pietre in cap celorlalti si sa le spui ca nimeni nu are cum sa te judece. Trebuie sa facem schimbari, acestea nu vin din interiorul profesiei ci numai din ceea ce numim agenti ai schimbarii!”.

MM: “Un avocat din Bacau a facut plângere penala magistratilor. Care este parerea dv in privinta grevei judecatorilor? Cum interpretasi actiunea avocatului Botomei?”

“Sigur ca stiu de acea plângere a avocatului din Bacau. Am zis si eu ca acea greva e ilegala. Asa ne-au aratat ei cum incalca legea, unii din ei, care au facut greva. Ce incredere sa mai am eu intr-un judecator? Ce incredere poti sa mai ai intr-un judecator care ne minte la televizor, ca face un protest extrem!? Sa nu uitam ca si-au dat singuri sporuri, in conditiile in care acestea erau abrogate din 2000. Sigur, nu cred ca va avea vreo sansa acea plângere, dar arata altceva: o alta atitudine si curaj. Ca sa facem reforma, trebuie sa oferim transparenta, sa punem toate hotarârile pe site, sa unificam practicile. La inceput exista o opozitie puternica in fata reformei. Daca nu fac ei (magistratii) de buna voie, sa-i obligam prin lege. Cine nu respecta, afara!”

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com