Miza lui Putin în retragerea din Siria

https://pbs.twimg.com/media

https://pbs.twimg.com/media

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Decizia de retragere a contingentului rusesc din Siria a început sa fie executata chiar din ziua în care presedintele Vladimir Putin a anuntat-o în presa. Numai ca decizia nu se putea lua în 12 sau 24 de ore. În primul rind ca era necesar un termen de o saptamîna de monitorizare atenta a armistitiului care a intrat în vigoare pe 27 februarie 2016 pentru a se asigura ca nu apar surprize neplacute. Apoi, dislocarea din Siria în Rusia ( pe o distanta de cel putin 2.500 km ) trebuia pregatita tehnic macar cu 4-5 zile înainte, facîndu-se calculele cu privire numarul mijloacelor rusesti, necesare monitorizarii armistitiului, care trebuiau sa ramîna în Siria.

Mai trebuia constituit esalonul rulant care urmeaza sa paraseasca Siria, adica scoase mijloacele din serviciul de lupta, dezasamblate si puse în containere. Si desemnate mijloacele de transport aerian si naval rusesti cu care se executa dislocarea, calculele cu încarcarea avioanelor, cu oameni si materiale pe fiecare avion de transport, în functie de capacitate, de raza de actiune, de ruta de zbor si de  prognoza meteo.

http://www.logistik-express.com

http://www.logistik-express.com

S-au depus din timp planuri de zbor pentru toate rutele si avioanele de transport, s-au adus pe aerodromurile de îmbarcare si de debarcare utilaje de handling ( de încarcare si descarcare ) a avioanelor cargo. În aceasta operatiune de deservire fiind antrenati peste o mie de militari rusi, din structurile logistice care au cunoscut detaliile misiunii cu cel putin 3-4 zile înainte. Mai ales ca ruta cea mai scurta, nu era disponibila datorita închiderii, pentru Rusia, a spatiului aerian al statelor NATO.

https://uatodaynews.files.wordpress.com

https://uatodaynews.files.wordpress.com

 

Si-a atins Putin obiectivele initiale, urmarite în Siria ?

Principalul obiectiv a fost schimbarea raportului de forte, în favoarea armatei siriene, printr-o campanie aeriana ruseasca, asigurata din punct de vedere logistic, peste asteptarile si standardele NATO si cu costuri si pierderi materiale minime. La care s-a adaugat modernizarea armatei siriene, în special a aviatiei. Concomitent cu aceasta au fost testate în lupta noile avioane Su-30SM, Su-34, Tu-214 R, munitiile inteligente de la bordul acestora ( Kh-25, KAB-500, KAB-1500,etc ), noile rachete de croaziera KH-101 lansate de pe avioanele de bombardament si Kalibr NK, lansate de pe submarine si nave de suprafata.

http://cdn4.img.sputniknews.com

http://cdn4.img.sputniknews.com

Rusia si-a testat echipamentele moderne C4I pe americani si pe aliatii lor din coalitia anti-Stat Islamic, dislocati în tarile din jurul Siriei. Krasukha-4 , Borisoglebsk-2, SAP-518/ SPS-171, Richag-AV, fiind noile echipamente de razboi electronic ( Electronic warfare -EW) utilizate pentru prima data de Rusia în Siria. Prin intermediul armatei siriene, Rusia si-a testat procedurile si armele specifice luptei antiteroriste si a învatat cum au fost pregatiti sa actioneze mercenarii islamisti instruiti si înarmati de SUA, statele NATO, Arabia Saudita.  Rusia stie cum sa-i contracareze daca mai initiaza o alta primavara araba în alta parte.

http://www.daily-sun.com

http://www.daily-sun.com

Gratie sprijinului aerian rusesc, armata siriana a preluat initiativa si a recuperat o mare parte din teritoriul locuit din Siria. Armistitiul din 27 februarie a avantajat cel mai mult armata siriana, întrucît multe grupari rebele au fost obligate sa-l respecte si armata siriana se poate concentra pe principalii adversari : Statul Islamic, Frontul Al-Nustra ( al Qaeda din Siria ) si Frontul Islamic ( înarmat de Arabia Saudita ). Asadar armata siriana a facut o întelegere prin intermediul Rusiei cu militiile kurde pentru ca acestea sa apere granitele cu Turcia si a ajuns la un armistitiu real cu FSA( sustinuta si înarmata de SUA ). Prin urmare, armata siriana îsi dirijeaza majoritatea fortelor în zonele detinute de Statul Islamic. Armata siriana lupta acum la portile Palmyrei, urmatorii pasi fiind Raqqa si Deier ez Zor, unde fata de vestul Siriei, sunt mult mai putine localitati de cucerit.

https://pbs.twimg.com

https://pbs.twimg.com

Care este obiectivul de viitor al lui Putin ?

Obiectivul lui Putin este finalizarea negocierilor de pace urmate de reconstructia Siriei. În caz ca ele ajung într-un impas, baza aeriana ruseasca Hmeymim si baza navala de la Tartus nu au ramas deschise degeaba. Oricum, toate avioanele de cercetare fara pilot si sistemele antiaeriene S-400, Pantsir-S2 rusesti au ramas în Siria si monitorizeaza respectarea armistitiului. Si în maxim 12 ore, bombardierele rusesti revin în Siria si reiau loviturile aeriene pîna cînd rebelii islamisti vor înceta lupta.

Concluzii.

Serviciile de informatii NATO habar n-au avut, fiind surprinse de modul exemplar în care armata rusa a reusit sa pastreze acest secret. Ceea ce înseamna ca practic, serviciile occidentale n-au pe nimeni în ”miezul problemei”. Impresia e ca Putin este cel care actioneaza, în timp cei ceilalti reactioneaza, adica tot Putin este cel care are initiativa si nu îi anticipeaza nimeni miscarile. Putin a vrut sa obtina Crimeea si a avut-o în mai putin de doua saptamani, fara sa ”transpire” ceva catre serviciile occidentale. Putin a vrut sa aduca în doua zile sistemele S-400 în Siria si le-a adus, dupa ce ani de zile Israelul s-a opus la livrarii de sisteme S-300 catre Siria. Si serviciile occidentale iar au ramas cu gura cascata, ca la dentist.

s400

Putin a demonstrat astfel ca Rusia e o mare putere care sta la masa cu SUA, el tratînd de la egal cu Obama. Putin a reusit sa-si pastreze bazele militare în Siria si sa refaca armata siriana, pilonul de influenta în Orientul Mijlociu pe care Rusia se bazeaza, mai mult decît pe Bashar Al-Assad. De remarcat ca decizia lui Putin are loc la o zi de la înfrîngerea usturatoare a partidului lui Angela Merkel, din alegerile partiale din Germania.

 

9 Comentarii

 1. SaakasBilly spune:

  Miscarea rusiei nu o poate intelege un muritor de rand ! Sunt sigur ca se duc tratative secrete cu ricanii ,din care de fiecare data ricanii cauta sa obtina avantaje ! In faza respectiva nici armistitiul nu a avantajat rusia sau regimul Bashar! deabia daca cadea Alepul in mainile armatei guvernamentale siriene se putea vorbi de o prima victorie cu adevarat importanta! Pana si capitala are inca zone neeliberate ! Nici un orash important nu a fost eliberat total ! Dar adevarul e ca odata cu eliberarea Alepului se pregatea o invazie la scara larga a siriei de catre turci si sauditi ,sustinuti neconditionat de imperiul rican ,sursa raului pe planeta asta ! Se ajungea la un mare razboi regional atzatzat puternic de imperiul rican ,prin proxi ,cu ricanii in fundal ,pentru ca si acum cam asa ceva e ,cu mercenari platiti de ei si sustinuti logistic de tzarile sunite ,tradatorii islamului si ucigashii fratzilor lor shiiti !!Iar rusia era prinsa la mijloc ,cu pagube imense !!Oricum pagubele pentru rusi vor evolua in progresie geometrica mai ales daca vor merge in continuare pe calea paguboasa a concesiilor fatza de ricani !!

 2. mio spune:

  anticipam mai daunazi ca acest razboi in care toat lumea se lupta cu toata lumea ,se va sfarsi prin anihilarea statului islamic si impartirea siriei in doua ..una controlata de assad si rusia ,cealalta controlata de americani si israelo ..retragerea NEASTEPTATA A Rusiei m-a lasat fara cuvinte ….stiu ca rusii au cei mai buni strategi si miscarea este una bine gandita ..eu personal nu reusesc totusi s-o inteleg ..spre deosebire de autor ,eu cred ca acest conflict este departe de a se fi terminat …totodata nu pot sa nu fac o legatura intre acest razboi si politica refugiatilor pe care mai marii europeni o accepta fara sa cracneasca …anul trecut am urmarit in documentar despre israel ..un politician arata spre teritoriile de la mediterana spunand ..si acestea sant vechi teritorii israeliene ..candva le vom recupera …era vorba de siria si zic eu si liban care cat de curand va fi tarat iar intr-un razboi civil ..nu stiu daca m-am facut inteles …

 3. Florin spune:

  Dupa cum s-a vazut ,din pacate statele vestice sunt incapabile sa isi organizeze propria aparare, iar in ceea ce priveste SUA, are o colectie impresionanta de misiuni in strainatate ratate sau aproape de esec.

 4. Hiperboreus spune:

  Buna analiza dar as avea o intrebare la care as dori sa-mi raspunda domnul Vasilescu; ce se intampla daca Arabia Saudita, Turcia si alte tari arabe impreuna cu SUA incep o ofensiva in Siria? Imaginati-va ca se indreapta mai intai impotriva DAESH (pentru imagine) apoi ataca armata siriana! Este foarte posibil ca acest scenariu sa se produca. Genaralii americani si sauditii deja se agita. Va rog domnu Vasilescu?!

 5. Suhoi spune:

  Consider ca interventia Rusiei in Siria a fost una foarte benefica deoarece SUA si Franta nu faceau nimic in slabirea ofesivei ISIS deoarece Israelul era cel isi dorea si beneficia stategic de caderea Siriei. Indiferent de abordarea avuta de Rusia in acest razboi scurt dar eficient, ea si-a dovedit o suprematie in domeniul tehnic si tactic imbatabila si superioara NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com