Ministerul Educatiei trimite un control la Universitatea „Vasile Alecsandri “din Bacau

Cazul profesorului universitar Marius Stamate, care protesteaza prin greva foamei fata de abuzurile care se petrec de ani de zile in Universitatea „Vasile Alcsandri“ din Bacau, a sensibilizat deja o tara intreaga. Cadrul didactic bacauan s-a decis sa rupa tacerea, indiferent de consecinte.

Luni, 11 septembrie, conducerea Universitatii „Vasile Alecsandri“ i-a facut plangere profesorului la Tribunalul Bacau. Marti, 12 septembrie, o parte din parlamentarii din Bacau au facut interpelari ministrului Educatiei Nationale, caruia i-au cerut sa faca un control la Universitatea „Vasile Alecsandri“, institutie implicata in scandaluri majore in ultimii ani, cu iz penal.


Deputatul bacauan Lucian Stanciu Viziteu i-a vorbit ministrului Liviu Pop despre cazul profesorului Maarius Stamate, aflat de pe 8 septembrie in greva foamei. Deputatul USR ii invita si pe alti profesori care au nemultumiri si pot denunta abuzurile din Universitate sa se adreseze celor de la Corpul de Control al Ministerului Educatiei. Ultima venire a inspectorilor de la MEN a avut loc in martie 2016. Acestia au constatat grave abateri, unele cu substrat penal, dar nu au luat decizii.

„Astazi am avut o întâlnire cu domnul Liviu Pop, ministrul Educatiei, pentru a-i expune cazul domnului Marius Stamate, profesor universitar în cadrul Universitatii ”Vasile Alecsandri” din Bacau , profesor ce se afla în greva foamei de patru zile.
Ministrul Liviu Pop m-a asigurat personal ca mâine corpul de control al Ministerului Educatiei va fi prezent la Bacau pentru a vedea care este situatia si a gasi o solutie de rezolvare a problemei care a condus la gestul domnului Stamate. Sper sa se tina si de cuvânt iar Ministerul sa gaseasca o rezolvare care sa elimine pe viitor astfel de gesturi extreme.
În ceea ce ma priveste, am avut deja o întâlnire cu domnul prof. Univ. Marius Stamate si îi înteleg nemultumirile . Ele sunt deja facute publice si ridica multe semne de întrebare asupra sistemului de învatamânt românesc. O parte din ele au fost recunoscute si de cei care conduc destinele Universitatii ”Vasile Alecsandri” din Bacau însa, nu suficient de clar încât cerintele domnului Stamate sa fie si solutionate.
Printre altele, domnul Stamate cere demisia conducerii Universitatii, eliminarea îngradirii dreptului la munca, restabilirea meritocratiei ca fundament al activitatii academice, eliminarea actului de conducere centralizat, netransparent, clientelar si obedient. Eu le consider niste cereri de bun simt si esentiale daca ne dorim un sistem educational performant si competitiv. Mi-as dori ca si Ministerul Educatiei sa fie dornic sa aduca educatia la un nivel de care sa fim cu totii mândri.
Cum mâine corpul de control al ministrului Educatiei va fi prezent la Bacau, asa cum m-a asigurat domnul Liviu Pop, îi invit pe profesorii si angajatii Universitatii ”Vasile Alecsandri” din Bacau care au nemultumiri similare cu a domnului Stamate sa le expuna în fata celor care vor ancheta situatia de la Bacau“, afirma deputatul Lucian Stanciu Viziteu.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com