Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie a României, trimis in judecata in arest preventiv

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus trimiterea în judecata, în stare de arest preventiv, a inculpatului VLASOV MIHAIL, avocat în cadrul Baroului Iasi, Presedintele Camerei de Comert si Industrie a României, în sarcina caruia s-a retinut savârsirea infractiunii de trafic de influenta;

Mihai Vlasov, FOTO http://www.ziuanews.ro/

Mihai Vlasov, FOTO http://www.ziuanews.ro/

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 13 martie 2014, inculpatul Vlasov Mihail, în calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a României si arbitru în cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe lânga Camera de Comert si Industrie a României, a pretins de la un martor denuntator suma de 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro la data de 18 martie 2014.
În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis denuntatorului ca-si va folosi influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe lânga Camera de Comert si Industrie a României învestiti cu solutionarea unui dosar în care denuntatorul are calitatea de pârât-reclamant si ca îi va determina pe acestia sa pronunte o hotarâre arbitrala favorabila denuntatorului.
La data de 18 martie 2014 s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante, asupra inculpatului fiind gasita suma de 200.000 euro.

Concret, starea de fapt detaliata în rechizitoriu este urmatoarea:
La data de 2 septembrie 2013, o societate comerciala a sesizat Camera de Comert si Industrie a României – Curtea de Arbitraj Comercial International cu o actiune arbitrala formulata împotriva denuntatorului si a unei alte persoane.
Obiectul actiunii era reprezentat de obligarea celor doi pârâti sus-mentionati la plata, în solidar, a sumei de 5.500.000 lei, reprezentând daunele suferite de reclamanta ca urmare a nerespectarii, de catre acestia, a contractelor de management comercial si management financiar.
Judecarea acestei actiuni a fost amânata de mai multe ori, unul dintre termene fiind stabilit pe data de 19 martie 2014.
Printr-un intermediar, denuntatorul a aflat ca inculpatul Vlasov Mihail ar fi interesat de industria de tipar din România si ca acesta din urma ar dori sa-l cunoasca.
La data de 13 martie 2014, în urma unei programari prealabile, denuntatorul s-a prezentat la biroul inculpatului Vlasov Mihail, situat în sediul Camerei de Comert si Industrie a României.
La începutul discutiilor, inculpatul Vlasov Mihail l-ar fi întrebat pe denuntator daca stie ca are un proces în derulare la institutia al carei presedinte este. În urma raspunsului pozitiv al acestuia, inculpatul ar fi scos o hârtiuta din buzunar si i-ar fi pus în vedere ca va pierde procesul si ca va fi obligat sa plateasca suma de 4.000.000 euro, indiferent daca pretentiile reclamantei sunt fondate sau nu.
În continuare, la întrebarea inculpatului, daca ar fi dispus sa „contribuie”, cumva, la câstigarea procesului, denuntatorul i-ar replicat ca singurii lui bani sunt cei 270.000 euro, pe care i-a cerut prin cererea reconventionala depusa în instanta.
Întrucât denuntatorul nu-si manifesta disponibilitatea remiterii sumei de bani, inculpatul Vlasov Mihail i-ar fi spus direct ca, pentru câstigarea procesului, ar trebui sa-i dea suma de 1.000.000 euro.
Dupa mai multe negocieri, în finalul discutiei, inculpatul i-ar fi propus denuntatorului urmatoarea întelegere: acesta îi promitea suma de 1.000.000 euro, din care, pâna la termenul din 19 martie 2014 îi va achita 200.000 euro. Între timp, denuntatorul ar fi trebuit sa primeasca de la instanta mai multe termene de judecata, astfel încât sa aiba timpul necesar sa achite, în transe, întreaga suma de 1.000.000 euro.
La data de 18 martie 2014, Vlasov Mihail s-ar fi întâlnit cu denuntatorul în incinta unui restaurant din Bucuresti, prilej cu care, inculpatul i-ar fi reiterat acestuia pretinderea sumei de 1.000.000 euro, în schimbul influentei pe care a lasat sa se creada ca ar avea-o asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj International de pe lânga Camera de Comert si Industrie a României. I-ar fi precizat totodata, denuntatorului ca, suma de 1.000.000 euro nu se mai negociaza, eventual, doar termenele ce urmau a fi acordate de instanta de arbitraj.
În aceleasi împrejurari, inculpatul Vlasov Mihail i-ar fi învederat denuntatorului faptul ca, initial, ar trebui remisa suma de 200.000 euro, urmând ca ulterior, dupa ce instanta de arbitraj urma sa dispuna amânarea cauzei, pâna la urmatorul termen de judecata, acesta sa îi mai remita înca 300.000 euro, în acelasi scop. Dupa remiterea acestei sume de bani, instanta de arbitraj urma sa dispuna o solutie favorabila denuntatorului.
În continuare, la aceeasi data, s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante, asupra inculpatului fiind gasita suma de 200.000 euro.

În cauza au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti.-“comunicat DNA.

Un comentariu

  1. Dr.av.Botomeri Vasile Presedinte UNBR/ http://www.unbr.info date 7 mai 2014 21:22 0
    Dr.Vasile Botomei felicita apararea dlui Vlasov!Mai spune Vasile Botomei ca ar fi bine pentru toti avocatii sa faca cate un concediu in stare de arest la cate un IPJ,ca numai asa avocatii isi dau seama ce insemnatate are reprezintarea si apararea in instanta.Asta in conditiile in care avocatii stau linistiti dupa ce clientii lor sunt retiunuti sau arestati pe nedrept, zicand ca vor scoate mai multi bani de la rudele clientilor cand cel aparat este dupa gratii. In alta ordine de idei,arestul i-a facut bine domnului Vlasov, pentru ca asa nu se mai duce la jocurile de noroc, si ca om de carte se poate ocupa de scris carti,de facut iubire la domiciliul lui,ca prea era zbuciumat cu functia de la Camera de Comert, unde a exclus mai multe camere de comert judetene,din cauza ca presedintii de camere in loc sa promoveze interesele IMM-urilor transformasera camerele in bunuri de inters personal. Dr.Vasile Botomei recomanda dlui Vlasov sa lectureze http://www.unbr.info si accepte sa devina Decan la Baroul Iasi din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania-UNBR, infiintata prin aplicatia de tezei de doctorat a autorului dr.av.Vasile Botomei, reglementata tot de Legea 51/1995 republicata, potrivit actelor publicate pe http://www.unbr,info!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com