Marsul suferintelor Mântuitorului, la Bacau, „Drumul Crucii – Cu moartea pe moarte calcând”

Marti, 26 aprilie, de la ora 17, bacauanii pot lua parte la una dintre cele mai impresionante manifestari dedicate sarbatorilor pascale: procesiunea ,,Drumul Crucii”. În centrul orasului vor evolua 70 de artisti iar rolul Mariei îl va avea actrita Rona Hartner.Drumul Crucii (2)

Artistul ceramist Daniel Les, Asociatia Drumul Crucii în colaborare cu Asociatia Barbatilor Crestini si Asociatia Servus – Baia Mare, vor fi prezenti, în Saptamâna Mare, la un mars ce comemoreaza drumul spre Golgota si crucificarea Mântuitorului.Anu acesta, marsul va ajunge prin Giurgiu, Alexandria, Bacau, Iasi, Gherla, Dej si Zalau.
„Acest mars va avea loc în 7 orase din România. Denumit sugestiv „Drumul Crucii – Cu moartea pe moarte calcând”, evenimentul a ajuns în acest an la editia a XII-a. Marsul este o reprezentare dramatica a Drumului Crucii parcurs de Domnul Iisus Hristos înainte de moartea Lui. Personajele istorice: Iisus Hristos, soldatii romani, Pilat din Pont, Baraba, Maria – mama lui Iisus, mironositele si alte personaje, vor purta costume de epoca“, a precizat George Sacaleanu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau.

Traseul alaiului va fi pe strada din centrul orasului, cu plecare din fata Primariei Primariei Bacau. Scena rastignirii va avea loc la statuia lui Stefan cel Mare.

Procesiunea este gândita ca un spectacol de strada care reda într-o maniera artistica cele 14 opriri pe care Iisus le-a facut pâna la crucificare. „Drumul Crucii – Via Dolorosa sau Via Crucis – aminteste neîncetat omului masura dragostei lui Dumnezeu fata de el. În vechiul oras Ierusalim, în Vinerea Mare, credinciosii pasesc pe urmele Mântuitorului, pe stradutele înguste. În zeci de orase din lume aceasta procesiune se repeta an de an sub forma unor reprezentatii de strada“, a mai precizat George Sacaleanu.

Anul acesta reprezentatia „Drumul Crucii“ are loc în Alexandria, luni, 25 aprilie, de la orele 13 iar la de la orele 17, în Giurgiu, marti, 26 aprilie, de la orele 17 în Bacau, miercuri, 27 aprilie de la orele 16:30 la Iasi, joi, 28 aprilie, orele 13 – Gherla iar de la orele 16 – Dej si în Vinerea Mare, de la orele 15, la Zalau.Drumul Crucii (1)

„Dan Les, initiatorul acestui proiect, este un cunoscut promotor al patrimoniului românesc si a valorilor autohtone atât în România, cât si în strainatate. „Uitându-ma la cei care goneau într-o Vineri Mare, m-am întrebat ce ar face oamenii daca Iisus ar trece cu o cruce printre ei.” Si astfel a luat fiinta, în urma cu 11 ani, procesiunea Drumul Crucii, care angreneaza o echipa de 70 de persoane si care strabate tara în Saptamâna Mare“, potrivit unui comunicat al Primariei Bacau.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com