Mark Gitenstein: “Mircea Geoana, cel mai bun prieten al SUA in Romania”

Discursul ambasadorului SUA Mark Gitenstein, cu ocazia Zilei Nationale a SUA-4 iulie 2011

 

„”Stimati reprezentanti ai Guvernului României,

Altetele voastre,

Excelentele voastre,

O salut si pe invitata noastra, Georgiana Târlungeanu, eleva de liceu din Bucuresti care a creat invitatia pentru petrecerea de 4 iulie,

Membri ai fortelor armate române si americane,

Doamnelor si domnilor,

Bun venit la celebrarea Zilei Independentei! Aloha! Vreau sa-i urez bun venit mai ales domnului prim-ministru, Emil Boc. Prim-ministrul este un ferm sustinator al reformei în România. În numele Presedintelui SUA, vreau sa le multumesc dumnealui si poporului român pentru tot ceea ce au facut pentru a proteja valori atât de importante pentru noi.

Îi urez bun venit si domnului Mircea Geoana, presedintele Senatului României, un bun prieten al meu si cel mai bun prieten pe care SUA îl au în România.

Anul trecut vorbeam de la acest pupitru despre aceste valori comune si despre îngrijorarea mea cu privire la un anumit pesimism, uneori chiar cinism legat de perspectivele de schimbare si reforma în România. Am spus ca aceasta mentalitate este concentrata în expresia „Asta e viata…”.

Reformarea statului si a pietei libere si existenta unei democratii sustenabile în România sunt prioritati ale SUA pentru ca acestea fac din România un aliat strategic si un partener comercial de încredere si stabil. De aceea sunt aceste reforme atât de importante pentru presedintele Basescu si pentru presedintele Obama.

De la acest pupitru am comparat atitudinea „Asta e viata…” cu atitudinea „Da, putem!”, promovata de Barack Obama. Sunt încântat ca în ultimul an am aflat despre existenta multor români care întruchipeaza aceasta atitudine plina de speranta.

7 romani care cred in „Da, putem!””

Astazi vreau sa vorbesc despre sapte români care cred în „Da, putem!”, care si-au dedicat vietile transformarii României într-un loc mai bun si au avut un succes considerabil în aceste eforturi. Pe masura ce îi mentionez, fotografiile lor vor fi afisate pe ecranul din dreapta mea.

Anamaria Hâncu si Liana Buzea au lucrat la campania sociala „Let’s Do It, Romania!” al carei scop a fost curatarea României la propriu. Folosind Facebook si Twitter, în septembrie 2010, aceste doua tinere au mobilizat 200.000 de voluntari care si-au petrecut o zi curatând gunoaie în România. Ele au dovedit ca scepticii s-au înselat.

Laura Stefan este coordonatoarea programelor anticoruptie din cadrul Societatii Academice Române si militeaza pentru reforma judiciara si bune practici de guvernare. A elaborat si a sustinut legislatia anticoruptie si a lucrat împreuna cu institutii internationale si ale UE în calitate de expert. În ciuda numeroaselor oportunitati de a lucra în strainatate, a ramas aici, pentru a lupta împotriva coruptiei si a oferi un viitor mai luminos românilor.

Raed Arafat este subsecretar de stat în Ministerul Sanatatii. El a înfiintat numarul unic de urgenta  pentru probleme medicale. De asemenea, a sustinut ideea ca serviciilor de urgenta sa li se permita sa acorde îngrijiri medicale victimelor. Eforturile sale au asigurat modernizarea serviciilor de urgenta si salvarea a nenumarate vieti în România, gratie unei atitudini încrezatoare si dorintei de schimbare.

Sergentul major Laurentiu Serban a trecut peste pierderea unui picior în luptele din Afganistan si a declarat: „Ce nu te omoara, te face mai puternic”. Dupa ce s-a întors din misiunea îndeplinita alaturi de camarazii sai, soldati si aliati NATO, Serban a început sa ofere consiliere altor persoane care i-au pierdut pe cei dragi sau militarilor care au fost raniti. Povestea sa a fost prezentata de Discovery si inspira oameni pe care el nu îi cunoaste.

Marcelus Suciu a revenit în România dupa ani petrecuti în SUA si a adus cu el o serie de inovatii în materie de afaceri, programe guvernamentale si fundatii caritabile. El este nu doar patronul unui lant de restaurante de succes, ci si partener într-un program ecologic de închiriere de biciclete în Cluj si promoveaza activ importanta rolului fundatiilor caritabile private în rezolvarea problemelor sociale ale copiilor grav bolnavi si ale nevazatorilor.

Anca Harasim este director executiv al Camerei de Comert Americane din Bucuresti. Sustinând companiile si investitorii în discutiile cu oficialitatile române ajuta companiile americane sa angajeze mii de români. De asemenea, ea promoveaza transparenta si previzibilitatea mediului de afaceri. Atitudinea „Da, se poate!” si energia pe care o investeste pentru a obtine rezultate o transforma într-un model pentru oamenii de afaceri.

Americanii si-au riscat „vietile si onoarea lor sacra” semnând Declaratia de Independenta în urma cu exact 235 de ani.  Asemenea revolutionarilor români de acum mai bine de douazeci de ani ani, ei au crezut ca pot construi o democratie puternica,energica si independenta. Barbatii si femeile din acele 13 colonii americane au creat primele 13 state unite.

Astazi celebram Ziua Independentei acordând o atentie speciala celui de-al cincizecilea stat, reprezentat de exoticele insule Hawaii. Am ales acest stat nu doar datorita frumusetii sale si pentru ca este locul nasterii presedintelui Obama. Istoria statului Hawaii demonstreaza si ea cele spuse de mine: democratiile puternice, durabile se construiesc prin eforturile barbatilor si femeilor care dovedesc un curaj si o dedicare deosebite.

Hawaii a devenit stat al SUA în 1959, însa în 1954 încerca înca sa se elibereze de sub dominatia de fier a proprietarilor de plantatii si a altor oligarhi care conduceau insulele.

În 1954, mii de tineri soldati întorsi din Al Doilea Razboi Mondial si muncitori au preluat în mod pasnic controlul asupra guvernului prin greve, nesupunere civila si alegeri, iar apoi au demarat reforme democratice si de piata care au transformat Hawaii în statul de astazi, din 2011.

Printre revolutionari s-a numarat tânarul erou de razboi american de origine japoneza, Daniel Inouye. Un om de un curaj extraordinar, el si-a riscat viata pentru camarazii sai în Italia, în anul 1945. În expunerea de motive pentru acordarea Medaliei de Onoare, presedintele Clinton îl descria în anul 2000 drept un mare erou.

Inouye a fost ales membru al legislativului în 1954 si a contribuit la conducerea eforturilor de reformare. În 1962 a fost ales senator al SUA iar acum este al treilea în linia de succesiune pentru functia de Presedinte al SUA, cea mai înalta pozitie obtinuta vreodata de un american de origine asiatica.

Mentorul meu, vicepresedintele Joe Biden, l-a descris pe Inouye drept un amestec de „curaj, integritate si eficienta”. Am mari sperante ca acesti sare români model vor avea propriile realizari la fel de mari precum cele ale senatorului Inouye, fiindca, fara îndoiala, ei întruchipeaza aceste calitati.

Sunt atât de optimist în privinta acestei tari pentru ca exista mii de alti oameni precum acestia sase, iar ei nu se vor lasa învinsi de cinismul si inertia celor care se împotrivesc schimbarii. Revolutionarii americani si români si-au jertfit vietile pentru ca noi sa ne putem bucura de binecuvântarile libertatii. Tot ce putem face este sa le cinstim sacrificiul fiind optimisti si hotarâti.

Dumnezeu sa binecuvânteze America! Dumnezeu sa binecuvânteze România!”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com