Colegiile de elita din Bacau furnizeaza ”inteligenta” pentru universitatile din Occident

Sute de absolventi din liceele bacauane de top sunt primiti anual la cele mai prestigioase facultati din SUA, Anglia sau Danemarca. Cei mai multi pleaca de la colegiile „Gheorghe Vranceanu“, „Ferdinand I“ dar si de la „Vasile Alecsandri“.

Elitele învatamântului liceal bacauan, cu note între 9 si 10, cu rezultate de exceptie la olimpiadele nationale,  îsi depun în fiecare an dosarele pentru a face studiile superioare peste granite. Cei mai multi dintre ei cauta sa ramâna în mediul universitar, în cercetare, sau sa obtina un job bun, îndeosebi în IT sau în institutiile europene. „Pleaca la universitati de prestigiu tot mai multi elevi. Procentul este undeva, între 15 si 20%, anual. Avem absolventi plecati la scoala în SUA sau la universitati de renume din Europa, precum Cambridge sau Glasgow. Din pacate, cei mai multi nu se mai întorc acasa, se realizeaza acolo“, a spus Andrei Gabriel, directorul Colegiului National „Gheorghe Vrînceanu“ din Bacau. Numai in 2011, colegiul bacauan a luat 12 premii la olimpiadele nationale si cu premii si participari la concursuri internationale.

Profesorii renumitului colegiu bacauan  înca mai tin legatura cu o parte din fostii elevi. De la clasa profesorului de latina Florentina Neculau, care reuseste sa obtina an de an rezultate exceptionale la olimpiadele nationale si concursurile internationale, multi elevi s-au realizat peste granite. Printre ei se numara Sabina Ciofu absolventa de limbi clasice a Universitatii Cambridge, în prezent consilier în Parlamentul European, Simona Cadar, care este cadru didactic la Universitatea din Berlin. Totodata, elevi ca Lavinia Cadar sau Irina Vasilache au ales sa faca studiile superioare si de masterat în Utrecth, Olanda.

Deja, zilele acestea, o parte dintre elevii din clasa a 12-a, care au aplicat pentru o bursa, au primit confirmarea pentru a face studiile la universitati din Occident. Ei trebuie sa mai treaca pragul Bacalaureatului. „Din câte stiu. pentru Cambridge trebuie nota 9.70 la matematica si Bacalaureatul cu minim 9.50. Avem mai multi elevi care au primit raspunsul favorabil de la mai multe universitati“, a mai spus directorul de la Gheorghe Vranceanu.

Exod si la Ferdinand: „O clasa din sapte pleaca la studii în strainatate“

Colegiul National „Ferdinand I“ a ramas unul din cele mai bune licee din judetul Bacau. Numai în 2011 au fost obtinute 13 premii la faza finala a olimpiadelor nationale dar si rezultate maxime la îmvatatura. „Procentul celor care pleaca este destul de mare. O clasa din sapte pleaca cu bursa, partiala sau totala, la universitati de prestigiu din strainatate. Multi îsi fac doctoratul acolo si nu se mai întorc“, a spus Gigliora Ceaunas, directorul Colegiului National Ferdinand I.

„Prefera universitatile din Europa, celor din SUA“

 

Si la Colegiul „Vasile Alecsandri“, cei mai buni elevi îsi pregatesc bagajele pentru a-si continua studiile la cele mai prestigioase universitati din lume. „Din 200 de absolventi, aproximativ 30 nu fac studiile superioare în tara. Avem plecati în Anglia, Danemarca dar si în SUA. Din câte stiu, elevii prefera în ultimul timp universitatile din Europa, celor de peste Ocean. Este mai aproape de casa si practic este acelasi nivel de învatamânt“, a spus Vasile Cautis, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri“.

Fostul liceu de fete a reusit sa obtina premii la competitiile nationale. Numai anul trecut, elevii de aici au avut rezultate de exceptie la olimpiadele nationale: doua premii întâi, trei premii trei si 20 de mentiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com