Scandal: Simboluri pagâne în Parcul Catedralei

Primaria Bacau a montat o fântâna arteziana, stilizata cu 12 lame din sticla încrustate cu semnele zodiacale, care se afla la doar câtiva metri de Catedrala „Înaltarea Domnului“. Teologii si preotii condamna amplasarea „zodiilor“, care au radacinile în credintele „pagâne“, lânga cel mai impozant lacas de cult ortodox din Bacau.

În umbra Catedralei „Înaltarea Domnului“ a crescut aproape neobservata o fântâna arteziana, cu 12 foi din sticla, care au încrustate semnele zodiacului. Constructia a fost avizata favorabil, în urma cu aproape patru ani, de Primaria Bacau, care nu a sesizat nicio contradictie la mijloc. Aceeasi opinie o împartasesc si liceenii, cre considera ca fântâna este „cool“. „Oricum, noi tinerii credem mai mult în zodii decât în religie, în Dumnezeul cu barba. S-au schimbat timpurile“, a spus Andrei, un liceean iesit în pauza la o tigara. Locul a primit deja un nume, „la zodii“. „Si ce daca e lânga biserica? În primavara, aici se trageau, la greu, etnobotanice“, a mai spus tânarul. Alti trecatori au o alta parere. „Aici s-au tocat bani publici. E de prost gust aceasta fântâna, pe care nu am vazut-o niciodata în functiune“, a spus Gheorghe Popovici.

 „Este o constructie cu simboluri pagâne, n-are ce cauta acolo!“

Noua constructie arhitectonica a scapat ochiului vigilent al Episcopiei Romanului si Bacaului. „Nu comentam. Este terenul Primariei, este investitia lor“, a spus preotul Constantin Gherasim, purtator de cuvânt al Episcopiei Romanului si Bacaului. Mai mult, reprezentantii Bisericii sunt „la mâna“ administratiei locale. Asta, deoarece, Catedrala „Înaltarea Domnului“ a fost ridicata din banii Consiliului Judetean Bacau, ai Consiliului Local Bacau dar si ai contribuabililor. Teologii cred ca simbolurile pagâne nu ar trebui sa coexiste într-un spatiu dedicat Catedralei. „Zodiile sunt reminiscente din vechile credinte pagâne. Ca interpretare, ele au fost valabile pâna la venirea Mântuitorului. Biserica nu le recunoaste. Cred ca acele simboluri cu zodii din Parcul Catedralei nu au ce cauta acolo“, a spus preotul Marius Popescu, lector universitar dr. în cadrul Facultatii de Filosofie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi.

Parcul, facut în graba, în campanie

Noul arhitect al municipiului Bacau, Vasile Geliman, recunoste faptul ca în orice zona trebuie respectata o unitate de sens dar si o coerenta arhitectonica a stilului imobilelor. „Tema Parcului Catedralei nu trebuie sa fie legata strict de Biserica. Dar, orice este realizat aici nu trebuie sa ofenseze Biserica. Când a fost facuta aceasta fântâna, nu cred ca s-a luat vreun punct de vedere din partea Episcopiei“, a spus arhitectul Vasile Geliman. Proiectarea si executia Parcului Catedralei s-a facut în scurt timp, în campania electorala din 2008. Parcul a costat mai bine de jumatate de milion de dolari, din bani de la bugetul de stat si bugetul local si a fost realizat în mare graba de firma Eco Horticultura. Primul copac a fost pus chiar de fostul premier Calin Popescu Tariceanu.

2 Comentarii

  1. anonim spune:

    Deci banii publici s-au tocat degeaba din cauza ca s-a construit o fantana arteziana care cat poate sa coste, vreo mie de euro ,dar mastadontul ala de catedrala pe care s-au cheltuit MILIOANE de euro e in regula si la ce iti foloseste? Atitudine tipic romaneasca, de idiot ignorant si incult,toti au aceleasi texte ca banii publici au fost cheltuiti degeaba…de cate ori am auzit lucrul asta, niste papagali de oameni care habar nu au de nimic.
    Sa nu se mai construiasca nimic,nici un monument,nici un spital si nici o scoala,o sa se faca doar biserici ca doar e nevoie de plecaciuni si ascultare oarba,un popor umilit si distrus.
    Scandal auzi …hai lasa-ne.

  2. ieromonahul spune:

    Practicile si ritualurile bisericii ortodoxe sant pline de reprezentari pagane.Incepand de la ochiul masonic incadrat in triunghi…sau icoana lui dumnezeuTatal,reprezentat cu imginea lui Jupiter sau Zeus..ca sa nu mai vorbim de rugaciuni fabricate dupa invocatii arhaice…totul e doar o inventie popeasca.Zodiile sant reprezentate peste tot in biserica..iar cifra 12,adica numarul zodiilor..are corespondent numarul apostolilor..lunile anului..samd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com