La mila primarilor: „Statul este cel mai mare golan, cel mai mare camatar”

Firmele de constructii mai au de recuperat sume de ordinul milioanelor de lei de la primariile din judetul Bacau, pentru lucrari efectuate in anul 2008. Printre datornicii de calibru se numara si Inspectoratul Scolar Judetean si Universitatea de Stat din Bacau. Oamenii de afaceri din constructii sunt decisi sa dea in judecata primariile si institutiile statului.

Ion Rotaru, patronul de la RKS Drumuri SRL Bacau, are de recuperat mai multe milioane de lei pentru lucrari efectuate in 2008. Printre datornici se numara autoritatile din Magura, Barsanesti, Gioseni, Stanisesti, Izvorul Berheciului dar si Horgesti. aNoi avem un an de cand am facut lucrarile dar nici acum nu am recuperat banii. Pentru noi, constructorii, curg leasing-ul, creditele la banca. Primariile nu ne dau banii si nu avem cum sa mergem inainte. Pentru noi se percep penalitati, pentru stat, nu. Am vrut sa-i dau in judecata, dar m-am gandit ca astfel cheltui banii degeaba”, ne-a spus Ion Rotaru. Primarul Alexandru Palade de la Magura, comuna ce are de achitat jumatate de milion de lei fata de RKS, recunoaste datoriile, dar vede situatia din alt unghi de vedere. aBani le-am tot dat. De curand
le-am dat 300 de mii de lei, mai am vreo 500 de mii. Dar sa munceasca, sa lucreze bine, caci nici eu nu pot semna ca primarul, pentru buna executare a lucrarii”, a spus Alexandru Palade. O datorie de 124 de mii de lei are si comuna Gioseni fata de firma lui Ion Rotaru. Dar primarul spune altfel. aAm primit o adresa de la Prefectura in care mi se spunea ca am de dat 124 de mii de lei fata de RKS. Dar eu stiu ca le-am dat acesti bani de o luna”, ne-a spus primarul Anton Jitaru. aNu ne-a dat nimic, am dovezi pentru asta. Probabil nu stie primarul situatia”, a contrazis Ioan Rotaru.

Universitatea are datorii pentru lucrari la noul sediu

O lipsa de incredere in institutiile statului a manifestat si Mihai Tibu, manager la Conimpuls. Universitatea de Stat din Bacau are restante de peste 600 de mii de lei, pentru lucrari efectuate la noul sediu. O alta datorie au si autoritatile locale din Frumuselu. aInstitutiile dar si autoritatile locale se achita greu de contracte. Iar agentii economici pot avea astfel probleme cu bancile. Noi lucram cu motoarele reduse in aceasta perioada. Universitatea de Stat din Bacau are sa ne dea 270 de mii din 2008 si 330 de mii din 2009. Acum am mai incetinit lucrarile, pana ne vom primi banii”, ne-a precizat Mihai Tibu de la Conimpuls. Si Primaria Stanisesti in solidar cu Inspectoratul Scolar Judetean are de achitat 300 de mii de lei fata de SC Dancomar. aIn momentul in care te blocheaza statul, nu poti face prea multe. Se pare ca Guvernul nu este o alianta, caci nu face nimic”, ne-a spus Petru Cojan de la Dancomar. O situatie particulara intalnim la SC DMC AG din Onesti, care are de primit 356 de mii de lei de la Parohia Grozesti, Oituz. aLa semnarea contractului pentru consolidarea si extinderea bisericii, am contat pe sprijinul autoritatilor locale, care sa sprijine biserica. Acum, pentru a ne recupera banii, trebuie sa asteptam sa se stranga sumele de la enoriasi”, ne-a precizat Ghita Dohotaru, manager la DMC AG.

Ultima solutie: institutiile vor plati fortate de instante

Camera de Comert si Industrie (CCI) Bacau dar si Instituitia Prefectului au depus eforturi pentru ca autoritatile locale sa urgenteze platile pentru lucrarile efectuate in cadrul contractelor publice. aProblema este grava si afecteaza activitatea constructorilor. Am prezentat situatia in Comisia de Dialog Social, la Prefectura dar am trimis si adrese la primariile cu datorii si la Institutia Prefectului. Asteptam sa se produca o schimbare, altfel vom fi nevoiti sa dam in judecata autoritatile”, ne-a declarat Mihai Tulbure, directorul CCI Bacau.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com