Judecatorul Cristi Danilet de la CSM a conferentiat in Bacau (FOTO-VIDEO)

La invitatia Asociatiei de Formare juridica a Studentilor din cadrul Universitatii „George Bacovia“ din Bacau, judecatorul Cristi Danilet a sustinut ieri, de la ora 14, o prelegere pe tema reformei în Justitie dar si a rolului pe care îl joaca institutii ca Institutul National al Magistraturii sau Consiliul Superior al Magistraturii, în cariera unui magistrat.

Cristi DaniletAmfiteatrul Universitatii „George Bacovia“ din Bacau a fost plin ieri, la evenimentul care l-a avut în prim plan pe judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Au fost prezenti în sala, timp de aproape doua ore, atât profesori universitari bacauani, cât si studenti. Cristi Danilet a reusit sa capteze atentia auditoriului, într-un discurs în care si-a povestit viata profesionala, de la intrarea ca magistrat (judecator) la Judecatoria Vatra Dornei, pâna la transferul la Cluj, Oradea si Bucuresti, unde ocupa pozitia de membru al CSM. Unul dintre subiectele preferate ale judecatorului Danilet a fost abordat si ieri: separarea puterilor în stat. Justitia s-a reformat mult, în opinia judecatorului, prin introducerea examenelor la admiterea în magistratura dar si pentru accederea procurorilor de la un parchet al unei instante, la cea superioara. Totodata, distribuirea aleatorie a dosarelor a condus la cresterea obiectivitatii solutiiilor, dar la eliminarea unor influente politice.

Danilet a mai vorbit si despre dreptul familiei, despre protectia discriminatorie pe care statul o fera mamei si copilului dar nu si barbatului din cuplu. „Vizitezi muzee, gradina zoologica, dar nu poti sa-ti vizitezi copilul. Dupa noua lege, copilul este lasat în autoritatea parinteasca a ambilor parinti. Si aici apar neîntelegerile. Unul vrea sa faca gradinita la privat, altul la stat, unul vrea concediu în strainatate, altul în tara. Toate astea vin la judecatori“, a opinat Cristi Danilet.

Numarul mare de dosare si numarul mare de legi („un stat cu multe legi este un stat slab“) conduc la un act de Justitie de slaba calitate. Demersul Asociatiei de Formare juridica a Studentilor din cadrul Universitatii „George Bacovia“ a fost unul pozitiv, deoarece studentii la drept din Bacau si-au putut face o parere despre evolutia lor, pe calea devenirii profesionale.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com