Insula de Agrement a devenit o peninsula mizerabila

Mizeria, stuful, sobolanii si insectele au napadit unul din putinele locuri de relaxare din Bacau. Situatia, scapata de sub control, poate fi remediata cu lucrari de peste un milion de euro, pe care le-ar putea suporta Primaria

 

 

Insula de Agrement din Bacau s-a transformat într-o peninsula, deoarce canalul unde se afla podul s-a colmatat, iar buruienile si mizeriile acumulate în ultimii ani au unit malurile. În timp ce Insula este în administrarea Primariei Bacau, luciul apei este al Directiei Apelor Siret. ”În ultimii ani, cei de la primarie nu au mai facut nimic. Mereu au motivat ca luciul nu este al lor si nu au mai curatat nici buruienile de pe mal. De aceea, m-am apucat eu, împreuna cu ecologistii si cei de la clubul nautic sa tai stuful si sa curat apa”, a spus Gelu Tinori, administratorul societatii care are barcile de la Insula. Una din cele mai apreciate distractii la Insula era plimbarea cu barca. Acum, majoritatea traseelor nu mai sunt practicabile, deoarece luciul apei s-a transformat într-o mlastina mizerabila.Bacauanul si-a achizitionat o masina de taiat stuf si o draga. ”Vreau ca insula sa fie cum a fost odata. Ea ar putea fi loc de agrement si iarna, dar acum nici vara nu mai atrage clientii”, a mai spus barbatul.

 

Insectele si sobolanii, fauna Insulei

 

Sobolanii, serpii de apa dar mai ales insectele fac din Insula de Agrement un adevarat pericol.”Pericolul vine din cauza insectelor si a capuselor. Când e cald, nu se mai poate sta din cauza tântarilor. Cât despre sobolani, acestia sunt chiar simpatici, nu sunt la fel de mizerabili, ca cei de cartier”, a spus ironic Gelu Tinori. Barbatul mai crede ca fauna de la Insula este una potrivita deltelor si mlastinilor, nu unui loc de agrement din oras.

 

Materiale de constructii, mizerii si mâl, colmatate la Insula

 

Specialistii afirma ca decolmatarea apei ar costa peste un milion de euro, bani pe care îi va scoate primaria de la buget, daca luciul apei va trece din administrarea Directiei Apelor, în cea a Primariei Bacau. ”Cu situatia de la Insula nu s-a mai întâmplat nimic. Am facut o propunere catre primarie, sa preia ei acumularea de apa. Am vorbit cu domnul Padureanu, dar nu avem niciun raspuns. Decolmatarea presupune costuri foarte mari”, a spus Emil Vamanu, directorul Directiei Apelor Siret Bacau.

Principala cauza a decaderii locului de agrement este acumularea unor cantitati mari de aluviuni si mizerii. ”Totul s-a stricat dupa ce primaria a facut Podul Serbanesti si acel pod provizoriu din pamânt. Au fost aruncate în apa resturi ale materialelor de constructii. Atunci au scazut nivel apei, ceea ce a favorizat vegetatia, iar când s-a dat drumul la apa, pamântul din podul provizoriu a venit la vale”, a mai spus Tinori. O alta cauza a colmatarii este pârâul Trebes. ”Acest pârâu aduce multe aluviuni din amonte, unde nu sunt facute lucrari împotriva eroziunii solului”, a spus directorul Emil Vamanu. Conducerea Primariei Bacau nu a putut fi contactata, în ciuda apelurilor repetate.

 

”Nu sunt de acord cu modernizarea Insulei de Agrement. Vor realiza constructii, ceea ce va afecta si mai mult calitatea mediului. Oricum, daca nu se rezolva problema apei, nu mai vorbim de insula, ci de peninsula”, Gelu Tinori, administratorul societatii care are barcile pe Insula de Agrement.

Cupa ”Sf. Maria” la caiac

Parcarile subterane, o investitie nesigura în Bacau

Santaj politic cu sediile de partid

Sucevenii pun pavele in Bacau

2 Comentarii

  1. bacauanul spune:

    Trebes sau Bârnat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com