Mai bine de jumatate din autovehicolele din târgul de la Serbanesti sunt neînmatriculate. Vânzatorii se plâng de criza, de saracie, desi ei înca mai obtin venituri grase, prin evaziune fiscala, din revânzarea second-handurilor
Masini second hand, blugi, seminte, piese auto, manele si o lume extrem de colorata se amesteca la sfârsit de saptamâna în Târgul de la Serbanesti. Mizeria, gasita la tot pasul, întregeste peisajul târgului, care odata a fost obor de vite. Suparati de conditii sunt si vânzatorii de masini, care au de platit câte 15 lei duminica, pentru fiecare masina, si 18 lei, sâmbata. Si posesorii de tarabe au de dat câte 3-4 lei. Municipalitatea strânge în fiecare zi de târg peste 20 de mii de lei, numai din taxe. ”Nu s-a facut nicio investitie, desi suntem platitori de taxe. Dau lunar, din propriul buzunar sute de lei. De ce nu se pune asfalt, de ce este atâta mizerie, dar platim pâna si wc-ul?, s-a aratat iritat unul din comerciantii din târg.
”Venim aici saptamâna de saptamâna. Nu prea mai merge afacerea. Sunt taxe mult prea mari, iar oamenii nu mai au bani deloc. Am o masina pe care o plimb de trei luni si nu reusesc sa dau ”, a spus Cristian Obreja, de 44 de ani, din Bacau. Un Ford Mondeo, din 2002, aflat, la prima vedere, în perfecta stare de functionare costa numai 3500 de euro. ”Am scazut pretul si sunt dispus sa o dau si cu 3200 de euro. Cam la valoarea asta, nu mai îmi iese nimic”, a spus Ovidiu Stefanescu, un alt obisnuit al târgului. Locul din Serbanesti are o capacitate de 1700 de masini si este principala piata de masini second hand din regiune. ”Vin din Piatra Neamt. Avem si noi un loc în care se vând masini second, dar nu e asa mare si nu vin oameni cu bani, ca în Bacau. Eu am sase masini. Doua BMW-uri, un Opel, Mercedes si doua Renault. Am scos zeci de mii de euro în ultimii trei ani. Altii si mai mult!”, a spus Mugurel Ioan, din Neamt. Din 2007, odata cu aderarea României la Uniunea Europeana si deschiderea granitelor spre vest, afacerea cu masini la mâna a doua a luat o amploare deosebita, mai ales ca statul român nu a obligat persoanele fizice implicate în tranzactii intracomunitare sa plateasca TVA. Practic, intermediarii, cumparatori si vânzatori de masini de ocazie, nu fac altceva decât sa transporte masinile din Vest în Est, fara declararea fata de vreun stat a tranzactiilor. În plus, legislatia privind reducerea poluarii a creat facilitati pentru cei care scapa de
masinile vechi. ”Noi aducem rablele de la englezi si germani, care le dau aproape gratis, numai sa scape de ele. Pe unele am dat 300-400 de lire si le-am dat aici si cu 1500 de euro!”, a mai spus un alt vânzator. Adrian Bucovineanu (40 de ani), din Bacau, este pe cale sa renunte la afacere. ”O vreme am adus masini, a iesit un ban. Am scapat înainte de un Opel Vectra si acum îmi vând propria masina, acest BMW 318 TDS, pe motorina. Este din 1997, înmatriculat în România si cer pe el 2800 de euro. Nu mai renteaza.. Sunt multi care se tem ca vor ramâne cu masinile nevândute, ca nu mai exista cerere de niciun fel”, a spus Adrian Bucovineanu.
Bacauanii au numere de Bulgaria
Odata cu tranzactiile de masini second hand neînmatriculate a mai aparut o afacere. Cea a înregistrarii masinilor peste granita, în tarile UE unde nu exista fiscalitatea crescuta de la noi. Samsarii din Bacau, dar si proprietarii finali, prefera sa le înmatriculeze în Bulgaria, în orasele din apropierea granitelor, deoarece este mai aproape. Cele mai multe sunt duse la Dobrich, Varna sau Ruse. ”Avem oameni acolo. Masina trece la notar pe numele unui bulgar, care printr-un alt act o da înapoi. Masina este înmatriculata pe numele respectivului cetatean, iar asigurarea obligatorie, cuprinsa între 100 si 200 de euro, în functie de masina, este platita Bulgariei. Pentru fiecare masina, de regula, eu câstig între 100 si 300 de euro”, a spus Gheorghe Dinu, care are anunt de înmatriculari auto. În cazul în care numerele provizorii sunt expirate, atunci masina este dusa pâna la biroul de înmatriculari din tara vecina cu o platforma. ”Totul este legal, iar România pierde bani frumosi pentru ca se încapatâneaza sa tina taxele asa de mari”, a mai spus acesta. Bacauanii care au masini cu numere de Bulgaria nu sunt lipsiti de emotie. ”Daca busesc pe cineva e o problema, ca nu stiu cum îsi va face masina pe RCA-ul meu bulgaresc. Va trebui sa scot bani din buzunar. Oricum, mai am doua luni si trebuie sa platesc din nou asigurarea în Bulgaria”, a spus Andrei Jiga, din apropierea Bacaului.