Initiativa in Consiliul Local Bacau, pentru incurajarea elevilor care studiaza in strainatate

Initiativa in Consiliul Local Bacau, pentru incurajarea elevilor care au burse in strainatate

Consilierul Gabriel Stan, profesor de istorie, care a condus Casa Corpului Didactic (CCD) Bacau timp de mai bine de un deceniu, propune ca transportul elevilor care acceseaza burse in strainatate sa fie decontat de la bugetul local. Profesorul Stan a identificat aceasta masura drept una care ar putea incuraja elevii sa acceseze mai multe burse la colegiile din afara granitelor tarii.

„Am propus finantarea/sprijinul liceenilor din municipiul Bacau, care acceseaza burse de studiu in strainatate. Ajutorul ar consta in decontarea cheltuielilor de transport (dus – intors) si a asigurarii de sanatate. Proiectul face referire doar la bursele de studiu, nu si la alte tipuri de programe educationale (Erasmus +, schimburi de experianta, tabere internationale, etc.). De regula Ministerul Educatiei Nationale echivaleaza/recunoaste aceste studii, in virtutea unor acorduri bilaterale. De obicei aceste programe dureaza 1 – 2 ani. Din cate stiu, anul trecut scolar 2 elevi din Bacau au beneficiat de asemenea burse, din care unul in SUA“, ne-a declarat consilierul Gabriel Stan, care a initiat proiectul de hotarare ce urmeaza sa fie supus votului Consiliului Local Bacau.

Expunerea de motive a proiectului

„În vederea acordarii unui sprijin financiar de la bugetul local elevilor care urmeaza ciclul inferior al liceului (clasele a IX-a si a X-a), precum si pentru cei din ciclul superior (clasele a XI-a si a XII-a), în ambele situatii beneficiari ai unor burse de studiu oferite de alte state, va rog sa analizati urmatoarea expunere de motive.
Cresterea procentului de tineri care studiaza în afara tarii de cetatenie a devenit un fenomen pan european, odata cu armonizarea strategiilor educationale la nivelul Uniunii Europene.
În UE taxele de studiu în învatamântul liceal difera foarte mult de la o tara la alta. În timp ce în unele tari scolarizarea este gratuita, în altele aceasta poate fi foarte costisitoare.
Acordarea ajutorului financiar (burse de studiu, sau împrumuturi pentru studii), depinde de mai multe criterii.
Astfel, cei care doresc sa studieze în strainatate pot discuta cu reprezentantii unor colegii si licee internationale în cadrul târgurilor educationale. Doritorii au asadar oportunitatea sa descopre ofertele de studii liceale, universitare, mastere, etc.
Liceele si universitatile si-au adaptat ofertele educationale, deschizând mai larg portile pentru cetatenii de alte nationalitati, fie ca vin din zona de vest, sau din partea de est a Europei.
În ceea ce priveste “destinatiile” de studiu ale tinerilor români, topul este dominat de Marea Britanie cu Coventry, Greenwich, Lancaster, urmata de Olanda (The Hague University of Applied Sciences) si Danemarca (VIA University). Numarul elevilor de liceu care au aplicat pentru burse de studii în Marea Britanie, Elvetia, Olanda, Danemarca, dar si în Statele Unite este acum cu 30% mai mare ca în anii trecuti.
Elevii din tara noastra sunt din ce în ce mai interesati sa urmeze liceul în strainatate. Pentru o astfel de bursa poate conta si portofoliul cu activitati de voluntariat, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv. Astfel, a crescut si numarul elevilor care fac voluntariat în România.
Conform statisticilor tinerii români care pleaca sa studieze în afara, aleg urmatoarele domenii de studiu: IT, engleza, spaniola, istorie, stiinte economice si politice, arta teatrala si muzica.
Cele mai râvnite burse sunt însa cele din Statele Unite ale Americii, deoarece toate costurile sunt suportate de guvernul american, iar elevii primesc inclusiv o alocatie de 125 de dolari pe luna, 24 de elevi de liceu din România plecând anul acesta pentru un an de studiu peste Ocean.
Elevii care ajung în Statele Unite locuiesc la familii americane si învata la scolile publice de acolo. Sistemul de învatamânt este diferit, dar recunoscut în România.
Într-o alta ordine de idei amintim faptul ca Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, alaturi de Consiliile Americane pentru Educatie Internationala (American Councils for International Education) si de Ministerul Educatiei Nationale, invita liceenii cu cetatenie româna sa participe la programul de studiu Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2018 – 2019.
Ministerul Educatiei Nationale promoveaza, prin intermediul inspectoratelor scolare judetene, Programul FLEX în liceele românesti.
Totodata, Departamentul de Stat al SUA, în colaborare cu ”World Learning”, dar si cu o serie de universitati din Statele Unite ale Americii, organizeaza un program de schimb educational, denumit EducationUSA Academy, destinat elevilor de liceu din toate tarile lumii.
Însa, este foarte important ca tinerii care doresc sa studieze în strainatate sa îsi faca o evaluare a resurselor si bagajului de cunostinte, înainte de a porni pe acest drum.
Din acest motiv, înca din primele clase de liceu, este esentiala discutia cu un consultant educational, care sa faca o evaluare profesionala a aplicatului, înainte ca acesta sa decida ce profesie sa îmbratiseze si unde sa se pregateasca pentru aceasta.
Pentru un licean român, studiul în strainatate a iesit de ani buni din zona inaccesibila, liceele din vest nemaifiind dedicate doar elitelor, sau celor cu posibiliati materiale consistente.
Practic, orice tânar care doreste sa faca acest pas, poate sa studieze în strainatate, doar ca este nevoit sa stie cum sa aleaga liceul care i se potriveste.
Totodata, elevii care doresc sa urmeze un astfel de traseu educational, sunt obligati sa înceapa sa caute aceasta oportunitate cu 3 – 4 ani înainte, iar alcatuirea dosarului, trebuie demarata cu cel putin un an înainte de începerea studiilor.
De asemenea, pe lânga evaluarea profesionala, tânarul si familia sa trebuie sa fie constienti de implicatiile financiare ale unui astfel de demers.
În ciuda perceptiei generale, costurile studiilor în strainatate au devenit foarte accesibile în ultimii ani, gratie sistemelor de burse si împrumuturi acordate de diverse state. Cheltuielile mai mari, care nu sunt luate în calcul de multe ori, rezulta din acoperirea traiului zilnic. Si aici vorbim de o medie cuprinsa între 8.000 si 12.000 euro pe an, care acopera chiria, biletele de avion, asigurarea de sanatate si banii de buzunar, pentru o tara din UE.
Astfel, taxele de scolarizare pentru studii pot fi acoperite prin împrumuturi oferite de guvernele statelor respective, cum se întâmpla, de exemplu, în Marea Britanie si Olanda, dar în acelasi timp, tarile nordice nu percep taxe de scolarizare pentru cetatenii UE, însa nivelul de admitere este competitiv, iar numarul de locuri limitat.
Totodata, în unele state, pe lânga taxele de scolarizare, se adauga costul cu cazarea si masa, care poate varia. În schimb, întregul proces de acordare a burselor de studiu, poate fi descuranjant uneori din cauza procedurilor.
Sprijinul financiar de la bugetul local, pentru liceenii care urmeaza ciclul inferior al liceului (clasele a IX-a si a X-a), precum si pentru cei din ciclul superior (clasele a XI-a si a XII-a), în ambele situatii beneficiari ai unor burse de studiu oferite de alte state, ar consta în decontarea/ plata de catre Municipalitatea Bacau, în virtutea aprobarii Consiliului Local al Municipiului Bacau a cotravalorii biletului de transport dus – întors si a asigurarii medicale pentru perioada studiilor.
Cu acest scop propun organizarea unei comisii municipale pentru analiza si selectarea cererilor acordarii sprijinului financiar acestor tineri, formata din: primar/ viceprimari, doi consilieri locali, inspectorul scolar general/ un reprezentant al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, administratorul public al municipiului Bacau si un secretar. Fata de cele prezentate, va rog sa aprobati proiectul de hotarâre în forma propusa“, se arata in expunerea de motive a consilierului Gabriel Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com