„Casa Poeziei” reuneste la Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi 20 dintre cei mai importanti poeti români

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), care va avea loc în perioada 1-5 octombrie, are începand cu anul acesta o noua Noaptea poezieisectiune: „Casa Poeziei”. Astfel, 20 dintre cei mai importanti poeti români se vor întâlni cu publicul în fiecare zi de festival la Casa Dosoftei, locul-emblema în care a functionat în secolul al XVII-lea prima tiparnita din Moldova. De asemenea, în urma succesului de anul trecut, va fi continuat proiectul „Noaptea Alba a Poeziei” (NAP 2).

Cei 20 de invitati vor sustine lecturi în Casa Poeziei. Este vorba despre unele dintre cele mai importante voci ale poeziei contemporane românesti – de la autori care au debutat în anii ’60 si au devenit apoi nume mari ale literaturii noastre, pâna la tineri scriitori care s-au afirmat în ultimii ani.

Poetii care vor citi în acest an la FILIT sunt: Constantin Acosmei, Radu Andriescu, Liviu Antonesei, Michael Astner, Svetlana Cârstean, Mariana Codrut, Emilian Galaicu-Paun, Bogdan Ghiu, Adela Greceanu, Nora Iuga, Florin Dan Prodan, Nicolae Prelipceanu, Dan Sociu, Octavian Soviany, Aleksandar Stoicovici, Krista Szöcs, Robert Serban, Radu Vancu, Elena Vladareanu, Razvan Tupa.

„Lecturile autorilor, proiectiile video, audio si documentarele vor însemna în acelasi timp si modalitati de a pune fata în fata diverse stiluri si limbaje literare si tocmai din acest motiv poetii invitati vor fi la rândul lor moderatori”, afirma Corina Bernic, coordonatorul Casei Poeziei si a Noptii Albe a Poeziei.

În debutul evenimentelor de la „Casa Poeziei”, miercuri, 1 octombrie, va fi prezentat si documentarul realizat de artistul vizual iesean Matei Benejaru, care îl surprinde pe poetul Emil Brumaru reîntors în Dolhasca, loc în care a profesat ca medic si a scris poezie între anii 1963 si 1975. Apoi s-a stabilit la Iasi si nu a mai revenit la Dolhasca pâna în momentul filmarilor. Intitulat Zidul lui J.O., filmul este o productie a Centrului de Fotografie Contemporana si a Muzeului Literaturii Române Iasi, cu o tema muzicala compusa si interpretata de Bogdan Chirosca. Consultantul literar ar filmului este Doris Mironescu.

„Dat fiind succesul îmbucurator al noptii de poezie din editia precedenta, alaturi de Casa FILIT am cladit si o Casa a Poeziei, dedicata lecturilor zilnice de poezie si socializarii literare. Suntem tot mai îndreptatiti sa spunem ca FILIT este un festival profesionist, puternic, cu identitate bine conturata, care s-a bucurat de recunoastere internationala înca de la prima editie si care pune Iatul pe harta culturala a Europei. Un festival pe care trecutul literar al urbei si cititorii actuali îl merita din plin”, a declarat Dan Lungu, Managerul FILIT si Directorul Muzeului Literaturii Române Iasi.

Film documentar despre Emil Brumaru. Noaptea Alba a Poeziei, însotita în acest an de trupa KUMM

A doua editie a „Noptii Albe a Poeziei” (NAP 2) va avea loc sâmbata, 4 octombrie, în Casa FILIT, începând cu ora 22.00 si îi va avea ca moderatori pe scriitorii Corina Bernic, initiatoarea si coordonatoarea proiectului, si Silviu Dancu. NAP2 este gândit ca un maraton de poezie la care vor participa toti autorii invitati si care se va încheia cu un concert special al trupei KUMM.

În total, editia 2014 a FILIT va reuni anul acesta peste 300 de invitati de seama ai literaturii mondiale si române, precum si traducatori, manageri culturali, critici si jurnalisti culturali.

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi este un eveniment finantat de Consiliul Judetean Iasi prin Muzeul Literaturii Române Iasi. FILIT 2014 se desfasoara sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene în România si beneficiaza de parteneriatul Bancii Nationale a României.

Urmariti programul complet al FILIT pe site-ul festivalului, www.filit-iasi.ro. De asemenea, pe acelasi site puteti consulta biografiile tuturor invitatilor, precum si informatii la zi privind editia a II-a a FILIT. Urmariti-ne si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filit.iasi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com