IICCMER va angaja procurori si ofiteri de cercetare penala pentru crimele comunismului

Guvernul a modificat astazi cadrul legal de functionare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Potrivit modificarilor, IICCMER poate sesiza organele de cercetare penala atunci când sunt identificate crime si abuzuri politice comise în intervalul 1945-1990. În cadrul Institutului vor fi angajati procurori si personal specializat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Potrivit Hotarârii de Guvern, care a fost adoptata în sedinta de astazi a Executivului, unul dintre scopurile IICCMER este „investigarea stiintifica si identificarea crimelor, abuzurilor si încalcarilor drepturilor omului pe întreaga durata a regimului comunist în România, precum si sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situatii de încalcare a legii”. IICCMER „aduna date, documente si marturii cu privire la toate actiunile care au lezat drepturile si libertatile omului în anii regimului comunist si pe baza acestora sesizeaza organele de cercetare penala, indiferent de timpul si de circumstantele în care acestea s-au petrecut”. Totodata, Institutul prezinta activistii de partid, militarii, angajatii civili si magistratii care lucrau în cadrul aparatului represiv de partid si de stat si identifica abuzurile si crimele savârsite, ordonate sau inspirate de catre persoanele care au ocupat aceste functii.

Potrivit aceleasi Hotarâri de Guvern, în cadrul institutului va putea fi delegat personal specializat din Ministerul Public si Ministerul Administratiei si Internelor.

Presedintele executiv al IICCMER, dl. Andrei Muraru, a declarat cu aceasta ocazie: „Prin aceasta decizie a Executivului, Institutul îsi recapata unul dintre scopurile esentiale pentru care a fost creat, anume acela de a demara investigatii specifice si de a se adresa organelor în drept când sunt identificate infractiuni grave comise în timpul regimului comunist. Alaturi de lucratori din Ministerul Public si Ministerul Administratiei si Internelor, vom putea, sper, identifica faptasii pentru a-i aduce în fata justitiei”.

Reamintim ca, prin adoptarea Legii nr. 27/2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al României si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, infractiunea de omor pentru care nu s-a împlinit termenul de prescriptie, precum si infractiunile de genocid, împotriva umanitatii si de razboi, indiferent de data comiterii lor, sunt imprescriptibile.

Modificarea operata astazi de Executiv vine dupa ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc a pierdut în februarie 2010, odata cu modificarea Hotarârii de Guvern (HG nr. 134/2010), dreptul de a sesiza organele de cercetare penala în cazul în care ar fi fost identificate crime si abuzuri politice din perioada comunista.“, se arata in comunicatul Guvernului Romaniei.

***

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a fost înfiintat prin comasarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România si a Institutului National pentru Memoria Exilului Românesc. IICCMER este o institutie publica aflata în subordinea Guvernului României si în coordonarea Primului-ministru.

Institutul are ca obiective analiza regimului comunist din România, coordonarea de programe educationale în domeniu si constituirea unei arhive referitoare la exilul românesc. Totodata, IICCMER are în administrare, începând cu 2007, fosta închisoare de la Râmnicu Sarat, unde va fi amenajat un memorial al victimelor comunismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com