Detinutii de la Penitenciarul Bacau vor vota in masa la Referendum

452 de persoane private de libertate din Penitenciarul Bacau si-au manifestat intentia de a vota duminica la referendumul organizat pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu. Pentru a avea acest drept, ei au trebuit sa indeplineasca mai multe conditii dar si sa faca o cerere scrisa presedintelui biroului de circumscriptie la care este arondat Penitenciarul Bacau.

„Persoanele private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Bacau îsi pot exercita dreptul de vot, la referendumul national din 29.07.2012, în conformitate cu dispozitiile Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare si cu hotarârile Biroului Electoral Central“, a precizat Adrian Novac, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Bacau.

Ca sa poata vota,  persoanele private de libertate trebuie sa îndeplinesca, cumulativ, urmatoarele conditii:

– sa aiba vârsta peste 18 ani sau sa fi împlinit aceasta vârsta în ziua alegerilor;

– sa nu le fie interzis acest drept;

– sa fie cetateni români;

–  sa detina acte de identitate valabile;

–  sa solicite, în scris, presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, prin intermediul administratiei locului de detinere, ca doreste sa-si exprime dreptul de vot.

Totodata, potrivit Hotarârii nr. 5 / 11 iulie 2012 emisa de Biroul Electoral Central, directorii penitenciarelor si ai locurilor de detinere sunt obligati sa aduca la cunostinta persoanelor private de libertate, cu suficient timp înaintea zilei referendumului, faptul ca pot vota prin intermediul urnei speciale, numai în baza  actului de identitate.

„Au fost identificate 645 persoane private de libertate care îndeplinesc conditiile amintite anterior, dintre acestea, 452  manifestându-si intentia de a vota    printr-o solicitare scrisa, adresata presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, prin intermediul administratiei locului de detinere. În ziua referendumului, directorul unitatii va permite accesul echipei biroului electoral al Sectiei de votare nr. 41 – Scoala ,, Dimitrie Leonida’’ nr. 6 din Bacau, situata pe strada vasile Pârvan nr. 2 , la care este arondat Penitenciarul Bacau, care se va deplasa cu urna speciala si cu materialele necesare votarii, într-un spatiu anume amenajat pentru desfasurarea acestui proces, fiind luate masurile pentru asigurarea caracterului secret si liber exprimat al votului. Deasemenea, se va permite accesul în Penitenciarul Bacau a reprezentantilor mass-media acreditati de catre Biroul Electoral Central, cu respectarea prevederilor legale referitoare la accesul în penitenciar si la realizarea de materiale audio-video cu privire la activitatile din locurile de detinere“, a mai precizat Adrian Novac, intr-un comunicat de presa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com