Scrisoarea premierului Victor Ponta catre Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene

E. S. Domnului Jose Manuel BAROSSO

Presedintele Comisiei Europene

Domnule Presedinte,

Doresc sa ma adresez dumneavoastra cu privire la referendumul care va avea loc în România, pe 29 iulie. Dupa cum stiti, el este rezultatul procedurii de suspendare, (prevazute de art.  95 al Constitutiei), decise de Parlamentul României. Aceasta respecta întru totul prevederile legale si constitutionale asa cum este confirmat prin Decizia Curtii Constitutionale Nr. 1 , din 9 iulie 2012.

În scrisoarea mea din 16 iulie a.c. am exprimat angajamentul nostru de a implementa în totalitate deciziile Curtii Constitutionale. Angajamentele noastre în ceea ce priveste organizarea referendumului si atributiile Curtii Constitutionale au fost respectate în întregime. În mod exceptional, a fost stabilit  un prag privind participarea la referendum în vederea validarii acestuia (la 50%+1 din numarul de votanti înregistrati) cu toate ca aceasta nu este o regula în marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene, fiind totodata împotriva recomandarii Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei.

O noua confirmare a faptului ca toate conditiile legale stabilite pentru referendum sunt îndeplinite a fost emisa astazi, 24 iulie, de catre Curtea Constitutionala. Aceasta a respins contestatia PDL cu privire la orarul de desfasurare a votului în ziua referendumului.

În ciuda acestor evolutii as vrea sa va informez despre ultima decizie luata de catre PDL si Presedintele Basescu privind boicotarea referendumului. Cu toate ca referendumul este organizat cu respectarea stricta a Constitutiei si a deciziilor Curtii Constitutionale, PDL si domnul Basescu si-au anuntat public, astazi, decizia de a îndemna propriul electorat sa nu voteze în ziua referendumului.

Consider ca decizia PDL si a domnului Basescu este o violare evidenta a principiilor democratice, un abuz clar împotriva Constitutiei si Statului de drept si speram ca aceste atitudini si decizii vor fi evaluate adecvat de catre institutiile UE.

Dupa cum ati afirmat  în mod corect, democratia trebuie sa se exercite prin respectarea regulilor. Constatam însa ca domnul Basescu si PDL forteaza, în aceste zile, regulile democratice, încercând sa produca o fractura în cadrul societatii românesti. Aceste acte reprezinta o sfidare clara a drepturilor Constitutionale ale cetatenilor, o incitare la nerespectarea deciziei Curtii Constitutionale, de vreme ce aceasta afirma cu claritate ca procedura de suspendare trebuie sa se încheie printr-un referendum.

Curtea Constitutionala a României, prin Decizia sa nr. 731, din 10 iulie 2012, argumenteaza ca „participarea la referendum a majoritatii cetatenilor este un act de responsabilitate civica”. Mai mult, exista informatii publice ca unii reprezentanti ai PDL, partidul domnului Basescu, nu numai ca instiga populatia la boicotarea referendumului, dar au si initiative de a retine cartile de identitate ale cetatenilor, sub diverse pretexte, împiedicându-i astfel sa îsi exercite dreptul la vot. Legea nr. 3/2000 privind organizarea referendumului stipuleaza la art. 52 ca “împiedicarea, prin orice mijloace a liberului exercitiu a dreptului de a participa la referendum constituie infractiune”.

Aceste circumstante confirma suspiciunea ca demersurile recente ale reprezentantilor PDL (membri ai Parlamentului României si membri ai Parlamentului European) sunt actiuni premeditate pentru a obtine invalidarea referendumului prin orice mijloace.

Dupa cum stiti, Domnule presedinte, Guvernul României s-a angajat în mod responsabil sa elimine toate motivele de îngrijorare exprimate de Comisia Europeana cu privire la procesul de derulare a referendumului. Folosesc aceasta ocazie pentru a reitera angajamentul nostru ferm de a implementa în totalitate toate cele 11 aspecte la care am facut referire în scrisoarea mea din 16 iulie. În acelasi timp, putem doar sa constatam ca mesajele pe care dumneavoastra le-ati  exprimat cu buna credinta au fost folosite si abuzate de dl. Basescu si partidul domniei sale, care le-au interpretat exclusiv  în beneficiu propriu.

În ultimele saptamâni, v-ati exprimat îngrijorarile cu privire la posibile amenintari la adresa regulilor democratice, a regulilor Europene, respectiv la adresa statului de drept din România. În acest moment, putem doar spera ca veti estima si aceste actiuni antidemocratice initiate de catre presedintele Basescu ca amenintari serioase la aceleasi valori.

Sunt încrezator, Domnule Presedinte,  ca în aceste circumstante, un mesaj de încurajare din partea dumneavoastra adresat cetatenilor români în directia exercitarii cu responsabilitate a drepturilor lor democratice de vot ar fi deosebit de apreciat. La fel ca întotdeauna, vom acorda atentie deosebita sfatului si îndrumarii dumneavoastra. Din acest motiv, as aprecia daca ati considera exprimarea cât mai curând a unei atitudini pentru prevenirea oricaror abuzuri si prezervarii principiilor democratice si a statului de drept.

Cu sinceritate,

 

Victor Ponta

Prim Ministru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com