Hickory, Carolina de Nord – un oras binecuvântat

Cântau, marind si laudând pe Domnul prin aceste cuvinte:  „Caci este bun, caci îndurarea Lui pentru Israel tine în veac!”

 

                                                                               EZRA, 3.11

ORASUL HICKORY-NC  este  situat într-o zona pitoreasca  “Mountain View”  din  statul Carolina de Nord, asezat pe o suprafata de 72,7 km ²  de dealuri atragatoare,  cu  paduri de foioase  si pin,  cu  întinse pasuni brazdate de terenuri agricole – asezamânt împodobit cu oaza de apa   “Lake Hickory”, creat în 1927 de oamenii  destoinici ai comunitatii prospere prin  ridicarea unui  baraj  peste râul Catawba si însumeaza 169  de km de linie de coasta, fiind o excelenta sursa de apa potabila si  de turism.

 

Hickory-N.C.  face parte din Catawba County  si are o populatie estimata la 40.010 de locuitori.

Istoria orasului consemneaza ca în anul 1850,  sub un urias copac  hickory, Henry Robinson a construit o taverna din busteni. Astfel, The city of “Hickory Tavern” a luat fiinta în 1863, dar  ulterior , în 1873, si-a  schimbat numele    în  “Hickory“.

 

În 1859, primul tren a operat în orasul Hickory, iar în 1868,  dr. Jeremiah Ingold, pastor de origine  germana al bisericii “The German Reformed Grace Charge”,  a înfiintat prima scoala, Free Academy.

 

În 1888, Hickory  a fost printre primele orase  care a beneficiat de instalatie electrica de iluminat, iar din 1904  de un sistem de canalizare complet.

 

În 1891,  “Lenoir-Rhyne University” a fost fondata de catre patru pastori luterani,  cu 12 studenti  în debutul vietii universitare.

În 1911 s-a construit “Hickory White”, cunoscut anterior ca “Hickory Manufacturing Company” –  unul dintre cei mai vechi producatori  de mobila  din Statele Unite –, iar în timpul celui de-al doilea razboi mondial aici s-a fabricat  cutii de munitie  pentru armata SUA, în loc de mobilier.În primii ani ai sec.XXI,  s-a estimat ca 60% din mobilierul natiunii americane se produce într-o  zona cu raza de 200 de mile  de Hickory, iar  40% din cablu de fibra optica,  din lume,  se produce în zona Hickory.

 

Prestigiosul premiu  “All-America City”–  care este dat anual doar pentru  zece orase din Statele Unite ale Americii si reprezinta capacitatea unei comunitati de a lucra împreuna si a rezolva problemele critice locale –, a fost atribuit orasului Hickory-NC de trei ori,   în  1967, în 1987 si în 2007. Iar cititorii “Digest” au numit Metro Zona  Hickory  cel mai bun al zecelea loc din Statele Unite de a trai si a intemeia o familie. Hickory-NC, este  principalul oras din  “MSA Hickory- Lenoir- Morganton”,  iar  “Forbes Magazine”  a numit Zona Metropolitana   “Hickory, Lenoir, Morganton”   ca cea mai buna a treia Zona Metropolitana din  Statele Unite ale Americii.

 

Deloc întâmplator,  orasul  HICKORY este situat în “Centura Bibliei” (“The Bible Belt”) si beneficiaza de peste  500  de biserici de diferite culte si denominatiuni crestine –  lacase de cult ridicate  ca un raspuns normal si firesc la setea  spirituala a omului de-a cauta cu staruinta raspunsuri pentru  umplerea golului din inima, cu o stare duhovniceasca care sa-i aduca pacea în suflet  si astfel sa se pregateasca cât mai bine nu doar pentru viata aceasta, trecatoare,  cât mai ales  pentru (moarte) viata vesnica.

În urma cu peste 30 de ani, comunitatea româneasca a început sa se raspândeasca aici atrasi fiind  de frumusetea locurilor si de stabilitatea locurile de munca, foarte bune, apreciind orasul Hickory ca un loc potrivit de a-si întemeia o familie. Majoritatea lor au sosit aici de tineri, înainte de 89?. Si astazi, tot tinerii sunt ponderea comunitatii române, iar multi dintre ei,  oameni harnici si destoinici,  au ajuns sa aiba joburi importante si stabile,  dintre care nu putini sunt întreprinzatori si detin firme private.

BISERICA BAPTISTA ROMÂNA DIN HICKORY, N.C.–

 

  O necesitate vitala

 

Comunitatea româneasca cresând mereu, nucleul de frati baptisti s-au lasat cercetati si îndrumati de Duhul lui Dumnezeu. Astfel,  într-o zi de iunie 1988 de  Father’s Day, Dumnezeu i-a îndrumat si ajutat sa oficieze la Hickory primul lor serviciu de închinare   în limba româna, adunare care s-a  tinut în biserica americana   “Mountain View Baptist Church” (pastor  Marion Powell).

 

Dar abia în 1998  fratii români au cumparat 5 acri de pamânt în zona orasului numita „Mountain View”  si curând s-au apucat de construirea unei Case de rugaciune. Dintre fratii care au simtit povara  acestei marete lucrari dedicate deopotriva Domnului si românilor îi amintim acum pe Nelu Costea,  John Mich si Nutu Andras, frati cu o inima plina de dragoste pentru  slujirea Domnului si celor aflati în nevoi.

 

La data de 6 Iunie 1999, Biserica baptista româna din Hickory-N.C. (http://romanianbaptist.com/)  se strânge la închinare în noua constructie confortabila din Mountain View –  o buna oportunitate de a se închina si a dedica Casa de Rugaciune  în mâna mântuitoare a Domnului Isus Cristos (pastor Livius Percy).

 

Din 7 Ianuarie 2007 pastorul Nelu URS  conduce  închinarea comunitatii crestine baptiste  din Hickory. Si suntem foarte   multumitori Domnului pentru  lucrarea sa plina de  devotament si de credinta în slujirea Mânuitorului Isus si a bisericii Sale, de pastorire a comunitatii crestine cu lepadare de sine.

 

Aici –  multi români, moldoveni, ucranieni, rusi, americani… au gasit   alinare si mângâiere, ajutor si mântuire.  Copiii românilor crescuti în America au primit binecuvântarea si botezul în limba noastra dulce româneasca, acceptând pe Domnul Isus ca Domn si Mântuitor al vietii lor.

 

Oameni de pretutindeni, care nu au stiut ce înseama nevoia de pocainta sau nici nu au  auzit macar de Dumnezeu, aici au ajuns sa ia decizia de a-L urma pe Domnul Isus în apa botezului – Glorie Domnului Dumnezeu!

 

George Danciu

Hickory, North Carolina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com