Guvernul le-a luat painea si cutitul baietilor de la DIPI, obligati sa urmareasca doar uniformele MAI. „Bona Fide“

Un comunicat de presa al Guvernului, din 3 noiembrie, anunta intrarea in normalitate si legalitate, de facto, a serviciului numit Directia Generala de Protectie Interna. Daca pana acum angajatii speciali de la Interne faceau si alte activitati in timpul serviciului, altele decat cele ce tin de asa zisa siguranta nationala, cum ar fi filmarile in interes privat sau interventii in zona institutiilor publice, de acum inainte viata lor se anunta mai cazona, in uniforma, si cu un spatiu de manevra mai mic. Din comunicatul Guvernului mai lipsea marmelada si untul, din meniul militaresc. Un comunicat despre ceea ce nu mai pot face angajatii de la 2,15.bona-fide

 

COMUNICAT DE PRESA SEDINTA DE GUVERN:

Guvernul a aprobat înfiintarea DGPI, structura ce va desfasura activitati informativ-operative exclusiv pe domeniul de competenta al MAI

Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) se va înfiinta în subordinea Ministerului Afacerilor Interne si va functiona ca structura specializata cu atributii în domeniul securitatii nationale, din aria de competenta a acestui minister. Prevederea se regaseste într-o ordonanta de urgenta adoptata astazi de Guvern.

DGPI va desfasura activitati informativ-operative, exclusiv pe domeniul de competenta al MAI, ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atributii în domeniul securitatii nationale. Odata cu crearea acestei structuri se va desfiinta Departamentul de Informatii si Protectie Interna.

Actul normativ adoptat astazi de Guvern stabileste modul de organizare si functionare al DGPI la nivel de directie generala, care, prin furnizarea de date si informatii factorilor decizionali din MAI, va contribui la asigurarea integritatii, eficientei si profesionalismului personalului ministerului si, implicit, la cresterea calitatii serviciilor asigurate de unitatile acestui minister în domeniul ordinii publice.

DGPI se va integra în arhitectura sistemului national de securitate si va contribui la realizarea misiunilor MAI alaturi de Politia Româna, Jandarmeria Româna, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Politia de Frontiera Româna, Inspectoratul General pentru Imigrari, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, Agentia Nationala Antidrog si Agentia Nationala Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, aceasta structura va face parte din sistemul national de aparare si din Comunitatea Nationala de Informatii.

Structura organizatorica si numarul de posturi ale DGPI se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne. Echipa de comanda a DGPI va fi formata din specialisti în domeniu – cadre militare în activitate – fapt ce va garanta desfasurarea activitatii structurii în conditii de impartialitate si echidistanta. Conducerea DGPI va fi asigurata de un director general, numit în functie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul CSAT.

În ceea ce priveste competentele, DGPI va desfasura activitati de informatii, contrainformatii si protectie în scopul identificarii, prevenirii si contracararii amenintarilor, vulnerabilitatilor si factorilor de risc care pot conduce la tulburarea grava a ordinii publice sau care vizeaza patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional si capacitatea operationala a MAI. Aceasta structura nu va mai avea competenta de a derula activitati informativ – operative pentru identificarea, prevenirea si contracararea vulnerabilitatilor, factorilor de risc si amenintarilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence si criminalitatii organizate transfrontaliere, respectiv activitatilor asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfasurata de SRI. De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI nu va mai avea competente în a derula activitati de culegere de informatii în scopul prevenirii si combaterii criminalitatii, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei si spalarii banilor, traficului si consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI aceste activitati vor fi desfasurate de catre Politia Româna.

DGPI va desfasura însa activitati de culegere a informatiilor în scopul asigurarii integritatii profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva amenintarilor, vulnerabilitatilor si riscurilor la coruptie.

Pe componenta de securitate, DGPI va asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activitatilor pentru protectia informatiilor clasificate nationale, ale NATO si ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, va asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activitatii pentru securitatea cibernetica.

Personalul DGPI va fi format din cadre militare si personal contractual. Pentru asigurarea unui nivel ridicat de integritate, posturile vacante de executie si de conducere vor putea fi ocupate doar dupa efectuarea unor verificari de specialitate. Verificarile se fac în scopul identificarii oricaror elemente ce ar putea reprezenta vulnerabilitati la adresa securitatii nationale.

Politistii din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna se pun la dispozitia MAI, în vederea numirii într-o functie corespunzatoare. Acestia pot participa la procedurile de ocupare a posturilor vacante din DGPI.

Personalul contractual din cadrul DIPI se preia în cadrul Directiei Generale de Protectie Interna, în conditiile legii.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonantei de vor lua masuri pentru operationalizarea administrativa a noii structuri si în acest sens va fi adoptata o hotarâre de guvern privind structura organizatorica a MAI,  un ordin de ministru pentru structura organizatorica si regulamentul de functionare al DGPI, precum si un ordin al sefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioara al structurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com