Grupul Schweighofer protejeaza padurile virgine si patrimoniul natural. Padurile României sunt în crestere

O echipa de experti a identificat mai mult de 430 ha de paduri virgine si cvasi-virgine pe terenuri detinute de Grupul Schweighofer. Zonele vor fi raportate Garzii Forestiere pentru includerea în Catalogul National al padurilor virgine si cvasi-virgine. Paradoxal, in ciuda zvonurilor alarmiste privind defrisarile, suprafata împadurita din România a crescut de la 27,7% pâna la 29,8% .
În primavara acestui an, Holzindustrie Schweighofer a demarat un studiu pentru evaluarea propriilor terenuri împadurite în ce priveste raspândirea padurilor cu valoare ridicata de conservare – asa numitele paduri virgine si cvasi-virgine.
„Grupul Schweighofer detine în prezent 14.666 ha de padure în România. „Studiul este un rezultat important al dialogului structurat pe care îl purtam cu Agent Green si alte organizatii de ceva vreme si este perfect aliniat cu noua politica a companiei, care subliniaza rolul pe care protejarea biodiversitatii îl joaca pentru compania noastra”, a explicat Michael Proschek-Hauptmann, Director de Conformitate si Sustenabilitate. Identificare padurilor cvasi-virgine si a altora cu valoare ridicata de conservare s-a desfasurat sub îndrumarea ONG-ului Agent Green.
România protejeaza padurile virgine si cvasi-virgine. În practica, aceasta înseamna ca în padurile respective nu se vor mai executa lucrari, iar unicitatea lor este astfel pastrata pentru generatiile viitoare. Fundamentul pentru protectia acestor paduri este Catalogul National al padurilor virgine si cvasi-virgine. Studiul a evidentiat peste 430 ha de astfel de paduri pe terenuri în proprietatea Grupului Schweighofer. Alte 250 ha de paduri cu valoare ridicata de conservare, cu importante nuclee de biodiversitate, au fost de asemenea identificate“, se precizeaza intr-un comunicat transmis de Stefan Ionescu, PR la Baco Holzindustrie Schweighofer Comanesti.
În pasul urmator, autoritatile vor fi înstiintate cu privire la acest studiu. Garda Forestiera va decide includerea acestor suprafete în catalogul oficial al padurilor virgine si cvasi-virgine din România. Primele 84 ha vor fi supuse analizei autoritatilor în urmatoarele zile. Este vorba de doua suprafete aflate în Musa (Buzau) si Nucsoara (Arges). Aceste patrimonii naturale sunt neatinse de orice fel de exploatare forestiera de mai bine de 40 de ani. Rezultatele studiului pentru celelalte suprafete vor fi transmise autoritatilor dupa anumite clarificari necesare în acest punct. Între timp, Grupul Schweighofer se angajeaza sa nu intervina în nici un fel în zonele respective pentru a proteja valoarea naturala a acestora.
„Nu s-au desfasurat activitati de administrare sau economice de câteva decenii. Aceste paduri sunt practic neatinse. Grupul Schweighofer îsi asuma responsabilitatea de a le proteja în aceasta stare pentru viitor”, a declarat Michael Proschek-Hauptmann.
„Cred ca este un exemplu minunat pentru modul în care proprietarii de paduri din România pot contribui la identificarea si protejarea pe termen lung a padurilor valoroase din Carpati. Totodata, dorim sa sprijinim România în eforturile de a-si ocroti patrimoniul natural. Pentru Grupul Schweighofer, angajamentul de protejare a biodiversitatii este clar si ferm. Iar padurile virgine reprezinta, bineînteles, arhetipul naturii neîmblânzite, care comanda respectul nostru”, a mai adaugat Proschek-Hauptmann.
Mai multe informatii
Padurile României sunt în crestere

În ultimii 15 ani suprafata împadurita a României a crescut cu 495.000 ha, aceasta suprafata fiind mai mare decât aria parcurilor nationale (320.000 ha). Între anii 2000 si 2015 suprafata împadurita a tarii a crescut de la 27,7% pâna la 29,8% .

Noile masuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabila a lemnului
• Holzindustrie Schweighofer sustine introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru bustenii certificati FSC®
Pentru a asigura un lant de aprovizionare durabil în România, care sa îndeplineasca standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plateste furnizorilor sai un bonus pentru bustenii certificati FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a platit un total de 5,65 milioane RON (€1,25 milioane) pentru acest bonus FSC®.
• Monitorizare prin GPS – transparenta în lantul de aprovizionare
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depaseste cu mult toate cerintele legale. Toate camioanele care livreaza bustean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstreaza locul exact de încarcare a bustenilor. Rezultatele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com
• O mai buna consultare cu partile interesate
Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunatatit si a intensificat dialogul cu toate partile interesate. Compania si-a asumat un dialog deschis si transparent cu ONG-urile si societatea civila. Avem acelasi obiectiv: asigurarea sustenabilitatii în industria de prelucrare a lemnului.
• Audit cuprinzator realizat de renumitul grup Indufor
În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanta finlandeza Indufor a examinat toate procesele, precum si lantul de aprovizionare si toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depaseste cu mult reglementarile în vigoare si e în perfecta conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR).
• Controale stricte pentru zone cu risc
Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe harti ale Asociatiei pentru Certificare Forestiera, care identifica zone de risc pentru taieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpara lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor nationale sau a padurilor virgine, angajatii nostri verifica documentele necesare recoltarii legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atentie maxima.
• Echipa de conformitate consolidata
Un proces riguros de due diligence necesita un numar adecvat de experti bine instruiti. Recent, Holzindustrie Schweighofer si-a dublat echipa de certificare si conformitate, ajungând la 16 experti care lucreaza pentru companie.
• Renuntarea la furnizorii care nu respecta politica de achizitii a Holzindustrie Schweighofer
În cazul în care furnizorii nu respecta politica de achizitii a companiei, acestia sunt exclusi din lantul de aprovizionare.
• Holzindustrie Schweighofer nu accepta lemn provenit din parcurile nationale
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile nationale”, desi legislatia permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor nationale.
• Training de conformitate si anti-coruptie
Pentru angajati, în special pentru cei care se ocupa de achizitii, Holzindustrie Schweighofer organizeaza în mod regulat training-uri de conformitate si anticoruptie.
• schweighofer-initiative.org
Holzindustrie Schweighofer este angajat într-un dialog public transparent si deschis. Site-ul web www.schweighofer-initiative.org este parte a contributiei companiei la acest demers si prezinta eforturile de a îmbunatati dialogul deschis pe teme de sustenabilitate în industria lemnului.

Despre Grupul Schweighofer
Grupul Schweighofer îsi are originile într-o afacere de familie austriaca, cu peste 400 de ani de experienta în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activitati si în productia de energie din surse regenerabile, silvicultura si afaceri imobiliare. Divizia industriala a Grupului Schweighofer opereaza în România trei fabrici de cherestea si doua fabrici de productie a panourilor din lemn si o fabrica de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeana a prelucrarii lemnului, având în acest moment aproximativ 3.500 de angajati. Holzindustrie Schweighofer exporta produsele sale în peste 70 de tari din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com