Gradul de îndatorare al Bacaului a ajuns 21,8%

Creditele contractate de primarie se vor stinge abia în 2026. Numai în acest an, de la bugetul local trebuie platite la banci rate si dobânzi de 22 de milioane de lei

 

Gradul de îndatorare al Bacaului a crescut de la un an la altul. Daca în 2010, îndatorarea municipiului era de 20%, pâna la sfârsitul acestui an va ajunge la 21,8%. În acelasi timp, serviciul datoriei externe, care cuprinde ratele si dobânzile care trebuie achitate anual, a crescut de la 17  la 22 de milioane de lei. ”Potrivit legii, autoritatile publice locale nu se pot îndatora peste plafonul de 30%, când se declara falimentul. Avem un grad de îndatorare destul de ridicat, dar care, potrivit previziunilor, va scade din 2016. Daca nu se vor face alte împrumuturi”, a spus Leonard Padureanu, administratorul municipiului Bacau. Bugetul local s-a situat în ultimii ani între 350 si 360 de milioane de lei. Doar 180 de milioane reprezinta veniturile proprii, realizate din taxe si impozite locale si alte obligatiuni. La acestia se adauga si cotele defalcate din veniturile globale. ”Chiar daca bugetul local este aproape 360 de milioane, nu toti banii sunt ai municipiului.  O parte din bani vin de la bugetul de stat pentru plata salariilor profesorilor”, a mai apreciat Padureanu. În 2010, veniturile Bacaului au fost de 359 de milioane de lei, din care doar 169 de milioane au fost venituri proprii si 98,8 milioane au provenit din sumele defalcate pe valoarea adaugata. De la Uniunea Europeana, în cadrul câtorva proiecte, au venit 47,76 milioane, adica 13,3% din veniturile totale.

Credite de peste 60 de milioane de euro

Primul credit al primariei, în valoare de 5 milioane de euro, a fost facut la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), în iulie 2006. Sumele au fost luate pentru cofinantarea proiectului Managementul Integrat al Deseurilor, proiect ISPA. Un alt credit de mari dimensiuni a fost luat în 2007, de la Raiffeisen Capital&Investment. Primaria Bacau s-a împrumutat cu 110 milioane de lei (aproximativ 30 de milioane de euro), în 3 transe. 35 de milioane de lei (9,72 mil. euro) au venit în luna noiembrie 2007 si înca pe atât în luna septembrie 2008, iar restul în 2009. Ultimul împrumut, în valoare de 63 de milioane de lei, facut la Banca Comerciala Româna (BCR Erste), a fost aprobat de Consiliul Local Bacau, în 2009. Între timp, banii au fost deja folositi pentru principalele investitii în curs. Potrivit raportului de activitate al primarului Romeo Stavarache pe 2010,  banii s-au alocat pentru construirea Spitalului Municipal (25,5 milioane de lei), modernizari la Teatrul de Vara (1,72 milioane lei) si 12,49 de milioane pentru Centrul de Afaceri si Expozitii (12,49 milioane de lei). ”Grosul sumelor a fost consumat în principalele investitii realizate în oras. Doar 30% îl reprezinta cofinantarea pe proiectele europene”, a mai apreciat Leonard Padureanu. Cei mai multi bani a înghitit construirea Spitalului Municipal Bacau, realizat în cea mai mare parte cu fonduri locale. Investitia, estimata la peste 40 de milioane de euro, ar putea fi finalizata în aprilie 2012, conform ultimului grafic de lucrari. Numai achizitionarea aparaturii medicale a costat aprape 9 milioane de euro.

Investitii costisitoare, care deocamdata nu folosesc nimanui

Desi bugetul local si dezvoltarea orasului sunt afectate de ratele si dobânzile scandente, deocamdata, investitiile care au înghitit sume importante sunt fara o utilitate imediata. Teatrul de Vara, în care s-au bagat aproape 3 milioane de euro, sta închis de un an iar Centrul de Afaceri si Expozitii a gazduit pâna acum câteva întâliniri ale autoritatilor locale. Si Spitalul Municipal Bacau, care trebuia finalizat din 2010, ridica semne de întrebare. În Bacau, la unitatile spitalicesti deja exista un deficit important de cadre medicale, care nu a putut fi acoperit si nimeni nu stie de unde vor fi adusi medici pentru noul spital. ”Nu e rau ca s-a facut ceva în oras. Dar nu vad de ce trebuia un nou spital, când si acesta de urgenta are medici putini si dotari proaste”, a spus Simona Duma, din Bacau.

”S-a impus limita maxima de 30% pentru gradul de îndatorare a unei localitati pentru a le pune frâna primarilor, care ar putea face risipa pe tot felul de investitii. Statul însa nu are nicio opreliste, se poate îndatora oricât”, Leonard Padureanu, administratorul Municipiului Bacau

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com