Clubul Sportiv Ecvestru Decebal: Cai de sute de mii de euro în grajdurile de la Hemeiusi (Galerie foto)

O pasiune costisitoare, pentru lumea buna a Bacaului

21 de cai de rasa pura, adusi din strainatate, sunt antrenati zilnic la Clubul Sportiv Ecvestru Decebal. Pentru sume cuprinse între 8 si 50 de mii de euro au fost cumparati Frisieni, Shagya Arab, Holsteiner, Rosa Bayer, Pur sânge englez, Westpalen, Oldenburg sau Calul de Sport Românesc

Totul a pornit, în urma cu aproape trei ani, de la un grup de prieteni, oameni de afaceri, avocati, medici, cu o pasiune comuna- caii de rasa. Cezar Ivanof, Alin Giurea si Sergiu Astefanesei au realizat în apropierea Bacaului una dintre cele mai moderne baze hipice din Romania, cu dotari similare altor centre din Europa. Baza hipica, terasa, grajdurile au fost ridicate în câteva luni. A urmat cumpararea cailor si dresarea lor.

Alte mii de euro au fost necesari pentru deplasarile patrupedelor la concursurile din tara si strainatate, pentru analize medicale, avize dar si întretinerea zilnica.  „E o pasiune frumoasa, dar extrem de costisitoare. Si îti ocupa tot timpul”, a spus Amalia Ivanof, vicepresedintele Clubului Sportiv Ecvestru Decebal. Participarea la competitiile externe este extrem de scumpa. Transportul animalelor cu autovanele, hrana dar si taxele platite ridica costurile la aproximativ 5 mii de euro pentru fiecare cal. „În aceat an am participat atât la competitiile din tara, cât si la unele din Italia sau Bulgaria”, a mai spus Amalia Ivanof. Întretinerea cailor de rasa presupune si schimbarea potcoavelor, administrarea unor vaccinuri, deparazitatul dar si suplimentele nutritive. Toate ridica costurile cu înca o mie de lei, lunar.

Lagerfeld si Cassiana au costat 90 de mii de euro

Cei mai scumpi cai de la Hemeiusi sunt Lagerfeld si Cassiana, pentru care proprietarii au scos din buzunare peste 90 de mii de euro. Ambii au fost cumparati de la un centru renumit din apropierea Munchen-ului. „Caii sunt scumpi pentru ca sunt talentati, pentru ceea ce stiu sa faca. Cu Lagerfeld si Cassiana vom participa peste câteva luni la Campionatul Mondial pentru cai de cinci ani”, ne-a spus Cezar Ivanof, presedintele CSE Decebal.

Meniul zilnic: ovaz, fân si lucerna

La Clubul din Hemeiusi activitatea începe de obicei la ora 6 dimineata, desi armasarii sunt monitorizati în permanenta de îngrijitori specializati. La prima ora li se face curatenie în boxa si îsi primesc prima ratie de ovaz. „Un cal are o alimentatie de baza de trei mese pe zi de ovaz, adica 6 kilograme, doua de fân si una de lucerna. Cine doreste, poate sa le aduca si alte suplimente, granule pentru dureri musculare, pentru relaxare sau digestie. Este foarte important ca acesti cai sa-si faca antrenamentul zilnic, sa se miste, altfel exista riscul unor afectiuni grave precum ocluzia intestinala”, a mai spus Amalia Ivanof. Chiar daca granulele sunt foarte importante pentru dezvoltarea musculaturii armasarilor si aici exista o serie de interdictii. Animalele sunt testate antidoping, mai ales în cadrul competitiilor internationale.

Calaretii…

Ionut Ursache (26 de ani) este principalul jocheu al CSE Hemeiusi. Practica calaria de 15 ani. Desi este de loc din Piatra Neamt, s-a mutat în Bacau pentru a fi aproape de baza hipica. Este proprietarul unui pus sânge englez, dar are grija si de conditia fizica a celorlalti, mai ales daca proprietarii nu pot veni sa-i antreneze. „Încalec majoritatea cailor de aici. Am grija sa fie în forma, sa faca efort”, ne-a spus Ursache. În cariera lui de jocheu a obtinut Cupa României, a iesit campion national si a obtinut mai multe premii I l competitiile din Italia. Nici femeile nu stau deoparte de acest sport. Carmen Maties este o tânara frumoasa de 27 de ani, care a deprins bine arta calaritului. Este îmbracata din cap, pâna în picioare în jocheu, cu cizme, în ciuda caldurii de afara. „Fac de trei ani acest sport. Sunt înca la nivel de amatori. Sper sa evoluez”, a spus Carmen.

Doi cai si un ponei la scoala

La CSE Decebal functioneaza si o Scoala de Echitatie. Doritorii pot alege sa învete sa calareasca pe doi cai si un ponei. Pitbull este un Holsteiner de 8 ani, blând, ideal pentru lucrul cu amatorii si copii. Dalmatian, cel de-al doilea cal al scolii, este un roib de rasa ungureasca, de 6 ani, descris de antrenori ca inteligent si energic. Poneiul Jessica, cu pete maro si alb, de rasa Shetland, este extrem de cuminte, fiind un calut bun pentru copii mici. „Caii sunt fiinte minunate. Calaria este un sport pe care sper sa-l îmbratiseze tot mai multi români, ca în perioada interbelica. Nu toti trebuie sa sara cu calul, dar multi ar trebui sa guste dintre-o plimbare si din prietenia cu acest animal”, a spus Cezar Ivanof, presedintele CSE Decebal.

Un loc de relaxare si antrenament

Pe harta locurilor de agrement din jurul Bacaului a aparut de mai bine de un an si centrul hipic de la Hemeiusi. Aflat la marginea padurii Fântânele, la o înaltime care ofera o panorama asupra orasului, dar departe de orice zgomot, clubul ecvestru aduce momente de deconectare pentru orice vizitator. Intrarea este libera, atât la antrenamentele zilnice, cât si la competitii. În cadrul clubului functioneaza atât o scoala de echitatie, cât si una de dresaj, pentru posesorii de cai, care doresc sa-i poata struni mai bine. Pensiunea cabalina are 32 de boxe. În doar un an de existenta, centrul hipic a organizat trei evenimente importante la nivel national, recunoscute în calendarul competitional. Este vorba de Cupa Decebal, Cupa Nationala de Sarituri peste Obstacole si Cupa Federatiei Ecvestre Române

Lansarea efectiva a clubului a fost odata cu organizarea Campionatului National de Sarituri peste Obstacole, eveniment care a adunat cele mai bune exemplare din tara si cei mai buni jokei. Momentul a fost marcat si de vizita sotiei presedintelui României, Maria Basescu, mare iubitoare de cai de rasa. Peste doar doua saptamâni, la sfârsitul acestei luni, centrul hipic din Bacau va fi gazda altor concursuri de talie nationala. Este vorba de Grand Prix-ul României la Concursul de Sarituri peste Obstacole, Campionatul national de cai pe categorii de vîrsta si Cupa Decebal. „La eveniment si-au anuntat participarea principalele cluburi din tara, ca Steaua, Sibiu, Felix Topescu Bucuresti, Iasiul, dar si cluburi din Neamt si Timisoara”, a spus antrenorul hipic (col rez.)Vasile Tudor, din cadrul CSE Decebal.

 

5 Comentarii

 1. nicu axi spune:

  o pasiune nobila pentru oameni nobili
  felicitari doamnei Carmen Maties si succes

 2. Natalie Messmer spune:

  O zi bun?

  Am o ferm? mare de cai în Germania. Sunt în c?utarea fânului. De unde ai luat fânul pentru caii t?i?

  V? mul?umim pentru ajutor!
  Cu respect
  N. Messmer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com