GAL „Colinele Tutovei”, sansa pentru dezvoltarea satelor aflate intre raurile Siret si Barlad

Asociatia Grup de Actiune Locala „Colinele Tutovei” este constituita ca asociatie în februarie 2013 în baza pevederilor O.G. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

GAL „Colinele Tutovei” este un parteneriat public privat format din 79 de mebrii, din care 20 sunt  unitati administrativ-teritoriale ce fac parte GALdin unitatea geografica Podisul Moldovei, subunitatea Podisul Barladului, zona colinara denumita Colinele Tutovei, cu o suprafata de 1085 kmp si o populatie de 57.940 locuitori .

 

PARTENERI PUBLICI:  

  – Consiliul Judetean Bacau

  -20 de unitati administrative: comuna Valea Ursului (din partea de sud-est a jud. Neamt), 19 comune din judetul Bacau (Colonesti, Damienesti, Filipeni, Horgesti, Izvorul Berheciului, Lipova, Negri, Odobesti, Oncesti, Parincea, Plopana, Prajesti, Rosiori, Saucesti, Secuieni, Stanisesti, Traian, Ungureni, Vultureni)    

– Scoala I-VIII Calugareni (din comuna Damienesti).

PARTENERI PRIVATI: 32 societati comerciale, 9 ONG-uri, o unitate de cult (din Gloduri, com. Izvorul Berheciului), 15 persoane fizice.

            Asociatia         GAL „Colinele Tutovei” urmareste dezvoltarea durabila si armonioasa a zonei vizate, în baza Planului de Dezvoltare Locala, document elaborat  în anul 2012, pe baza procesului de consultare a comunitatilor partenere, partenerii socio-economici, reprezentantii administratiei locale, ONG-uri, având la baza urmatoarele principii: obiectivitate, continuitate, coerenta si transparenta.

GAL „Colinele Tutovei” gestioneaza un fond de 2.550.000 euro, destinat implementarii proiectelor propuse de entitatile publice si private, ONG-uri, precum si de persoanele fizice care îsi desfasoara activitatea în teritoriu.

Aparatul tehnic  în perioada februarie 2013 – septembrie 2014, a evaluat  si depus la OJFIR / CRFIR 63 de proiecte, distribuind astfe întregul fond de 2.550.000 euro, contractat pentru dezvoltarea durabila si armonioasa a zonei în conformitate cu  Planului de Dezvoltare Locala aprobat de M.A.D.R.

În luna septembrie 2014, la nivelul GAL-ului, se aflau în implementare 26 de proiecte, finantate prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, cu o valoare totala  nerambursabila de 896.000 euro.

La fel de impresionant este rezultatul implementarii la nivelul GAL-ului Masura 322, submasurile a), b), c) – „Renovarea , dezvoltarea satelor, îmbunatatirea serviciilor de baza pentru economia populatia rurala si punerea în valoare a mostenirii rurale”, respectiv 21 de proiecte cu o valoare totala nerambursabila de1.026.694   euro.

Sectorul privat este, la fel, de prezent în implementarea strategiei de dezvoltare locala, prin cele sase proiecte finantate pe Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”, cu o valoare totala nerambursabila de   305.328  euro.

De asemenea, la nivelul GAL-ului au fost finantate alte 10 proiecte: cinci pe Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” cu o valoare totala nerambursabila de   143.600 euro, trei pe Masura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi- subzistenta” cu o valoare totala nerambursabila de   13.500 euro, unul pe Masura 125- „Îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” cu o valoare totala nerambursabila de   153.400 euro si un altul pe Masura 421 – „Implementarea proiectelor de cooperare” cu o valoare totala nerambursabila de   11.478 euro.

Înca de la înfiintare aparatul tehnic a desfasurat o serie de activitati de promovare si informare, cu scopul de a prezenta oportunitatile de finantare, obiectivul principal al dezvoltarii sustenabile  a teritiriului.

Periodic au fost organizate în teritoriu întalniri cu potentialii beneficiari de proiecte pentru a-i informa cu privire la modul de accesare al programului, a conditiilor  tehnice pe care trebuie sa le respecte, în vederea maximizarii rezultatelor obtinute la finalizarea investitiilor.

           O alta activitate a GAL-ului este participarea la sase târguri si expozitii în perioada septembrie 2013 – septembrie 2014.  Cel mai important eveniment de acest  gen este participarea ca expozant la Târgul AGROMALIM din Arad – târg international de agricultura, industrie alimentara si ambalaje. Programul târgului a cuprins o serie de conferinte tematice, una dintre cele mai interesante vizând “Agricultura româneasca în perspectiva 2014-2020.

În scopul dezvoltarii  si mentinerii standardelor  profesionale, în cadrul asociatiei, instruirea personalului dar si a liderilor locali, a ocupat un loc important. În perioada noiembrie 2013 – aprilie 2014 au fost organizate trei cursuri cu tematici diferite: “Deprinderi antreprenoriale”, “Expert achizitii publice”, “Implementare Control INTERN Managerial OMFP 946?.

Participarea la Seminarul LEADER Franta-România, la Ploeuc-sur-Lie. Seminarul, organizat de GAL-ul din sudul Regiunii St. Brieuc din Franta, , în perioada 11-13 septembrie 2013 a fost punctul de plecare în scrierea cererii de finantare pe Masura 421 – "Implementarea proiectelor de cooperare" a proiectului de cooperare dintre  GAL "Colinele Tutovei" si GAL Vale Muntelui. Obiectivul seminarului a fost tocmai cel al stimularii cooperarii, consolidarea parteneriatului dintre actorii de dezvoltare rurala implicati în implementarea strategiilor de dezvoltare locala LEADER.

Asociatia COMUNICO – partener al Asociatiei GAL Colinele Tutovei, la evenimentele de informare si promovare ale acesteia.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com