Asociatia Grup de Actiune Locala „Colinele Tutovei” este constituita ca asociatie în februarie 2013 în baza pevederilor O.G. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.
GAL „Colinele Tutovei” este un parteneriat public privat format din 79 de mebrii, din care 20 sunt unitati administrativ-teritoriale ce fac parte din unitatea geografica Podisul Moldovei, subunitatea Podisul Barladului, zona colinara denumita Colinele Tutovei, cu o suprafata de 1085 kmp si o populatie de 57.940 locuitori .
PARTENERI PUBLICI:
– Consiliul Judetean Bacau
-20 de unitati administrative: comuna Valea Ursului (din partea de sud-est a jud. Neamt), 19 comune din judetul Bacau (Colonesti, Damienesti, Filipeni, Horgesti, Izvorul Berheciului, Lipova, Negri, Odobesti, Oncesti, Parincea, Plopana, Prajesti, Rosiori, Saucesti, Secuieni, Stanisesti, Traian, Ungureni, Vultureni)
– Scoala I-VIII Calugareni (din comuna Damienesti).
PARTENERI PRIVATI: 32 societati comerciale, 9 ONG-uri, o unitate de cult (din Gloduri, com. Izvorul Berheciului), 15 persoane fizice.
Asociatia GAL „Colinele Tutovei” urmareste dezvoltarea durabila si armonioasa a zonei vizate, în baza Planului de Dezvoltare Locala, document elaborat în anul 2012, pe baza procesului de consultare a comunitatilor partenere, partenerii socio-economici, reprezentantii administratiei locale, ONG-uri, având la baza urmatoarele principii: obiectivitate, continuitate, coerenta si transparenta.
GAL „Colinele Tutovei” gestioneaza un fond de 2.550.000 euro, destinat implementarii proiectelor propuse de entitatile publice si private, ONG-uri, precum si de persoanele fizice care îsi desfasoara activitatea în teritoriu.
Aparatul tehnic în perioada februarie 2013 – septembrie 2014, a evaluat si depus la OJFIR / CRFIR 63 de proiecte, distribuind astfe întregul fond de 2.550.000 euro, contractat pentru dezvoltarea durabila si armonioasa a zonei în conformitate cu Planului de Dezvoltare Locala aprobat de M.A.D.R.
În luna septembrie 2014, la nivelul GAL-ului, se aflau în implementare 26 de proiecte, finantate prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, cu o valoare totala nerambursabila de 896.000 euro.
La fel de impresionant este rezultatul implementarii la nivelul GAL-ului Masura 322, submasurile a), b), c) – „Renovarea , dezvoltarea satelor, îmbunatatirea serviciilor de baza pentru economia populatia rurala si punerea în valoare a mostenirii rurale”, respectiv 21 de proiecte cu o valoare totala nerambursabila de1.026.694 euro.
Sectorul privat este, la fel, de prezent în implementarea strategiei de dezvoltare locala, prin cele sase proiecte finantate pe Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”, cu o valoare totala nerambursabila de 305.328 euro.
De asemenea, la nivelul GAL-ului au fost finantate alte 10 proiecte: cinci pe Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” cu o valoare totala nerambursabila de 143.600 euro, trei pe Masura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi- subzistenta” cu o valoare totala nerambursabila de 13.500 euro, unul pe Masura 125- „Îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” cu o valoare totala nerambursabila de 153.400 euro si un altul pe Masura 421 – „Implementarea proiectelor de cooperare” cu o valoare totala nerambursabila de 11.478 euro.
Înca de la înfiintare aparatul tehnic a desfasurat o serie de activitati de promovare si informare, cu scopul de a prezenta oportunitatile de finantare, obiectivul principal al dezvoltarii sustenabile a teritiriului.
Periodic au fost organizate în teritoriu întalniri cu potentialii beneficiari de proiecte pentru a-i informa cu privire la modul de accesare al programului, a conditiilor tehnice pe care trebuie sa le respecte, în vederea maximizarii rezultatelor obtinute la finalizarea investitiilor.
O alta activitate a GAL-ului este participarea la sase târguri si expozitii în perioada septembrie 2013 – septembrie 2014. Cel mai important eveniment de acest gen este participarea ca expozant la Târgul AGROMALIM din Arad – târg international de agricultura, industrie alimentara si ambalaje. Programul târgului a cuprins o serie de conferinte tematice, una dintre cele mai interesante vizând “Agricultura româneasca în perspectiva 2014-2020.
În scopul dezvoltarii si mentinerii standardelor profesionale, în cadrul asociatiei, instruirea personalului dar si a liderilor locali, a ocupat un loc important. În perioada noiembrie 2013 – aprilie 2014 au fost organizate trei cursuri cu tematici diferite: “Deprinderi antreprenoriale”, “Expert achizitii publice”, “Implementare Control INTERN Managerial OMFP 946?.
Participarea la Seminarul LEADER Franta-România, la Ploeuc-sur-Lie. Seminarul, organizat de GAL-ul din sudul Regiunii St. Brieuc din Franta, , în perioada 11-13 septembrie 2013 a fost punctul de plecare în scrierea cererii de finantare pe Masura 421 – "Implementarea proiectelor de cooperare" a proiectului de cooperare dintre GAL "Colinele Tutovei" si GAL Vale Muntelui. Obiectivul seminarului a fost tocmai cel al stimularii cooperarii, consolidarea parteneriatului dintre actorii de dezvoltare rurala implicati în implementarea strategiilor de dezvoltare locala LEADER.
Asociatia COMUNICO – partener al Asociatiei GAL Colinele Tutovei, la evenimentele de informare si promovare ale acesteia.