Gabriel Stan, directorul CCD Bacau, invitat la ziua SUA. Discursul lui Dean Thompson de Ziua Independentei

Cu ocazia sarbatoririi celei de a 239-a aniversari a Independentei SUA, joi, 2 iulie, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru“ Bacau, Gabriel Stan, a fost invitat de Dean R. Thompson, însarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la Bucuresti, pentru a participa la manifestarile prilejuite de acest eveniment. Receptia se va desfasura sub genericul ”Let Freedom Ring”.

Gabriel Stan, CCD BacauInstitutia bacauana promoveaza în parteneriat cu Ambasada SUA un set de programe culturale si educationale reprezentative, prin Centrul „American Corner Bacau”, Centrul Regional de Resurse pentru Educatia Civica si prin Centrul Educational pentru Studierea Holocaustului.  O parte dintre acestea sunt finantate direct de Departamentul de Stat, prin Ambasada SUA de la Bucuresti. „În viitor ne vom focaliza mai mult pe dezvoltarea Centrului „American Corner Bacau” si a Centrului Regional de Resurse pentru Educatia Civica, deoarece o buna functionare a acestora, permite accesul nemijlocit al elevilor si cadrelor didactice la diferite programe educationale, civice si culturale americane.  De asemenea, ne gândim sa initiem câteva proiecte educationale de anvergura, care îsi propun promovarea educatiei împotriva urii, dar si a tolerantei si reconcilierii, combaterea traficului de fiinte umane si a discriminarii în scoli. Suntem onorati de interesul sporit pe care Ambasada SUA îl manifesta fata de CCD Bacau. Aceasta situatie ne obliga sa continuam si sa dezvoltam parteneriatul cu americanii” , a precizat profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau.

DISCURSUL ÎNSARCINATULUI CU AFACERI AL SUA ad-interim,

Ambasada SUA DEAN THOMPSON, CU OCAZIA SARBATORIRII ZILEI INDEPENDENTEI

2 iulie 2015

Domnule presedinte, distinsi oaspeti, stimati ambasadori, doamnelor si domnilor,

 

În numele presedintelui Barack Obama si al poporului american, va urez bun venit la Ambasada SUA la Bucuresti. Îmi face placere sa gazduiesc a doua receptie organizata cu ocazia Zilei Independentei la ambasada, aceasta bucatica de America din frumoasa dumneavoastra tara. Doresc sa profit de ocazie si sa le multumesc sponsorilor nostri generosi, care au facut posibile toate aceste lucruri frumoase si interesante.

Avem multe de sarbatorit anul acesta: 135 de ani de relatii diplomatice între Statele Unite si România, 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial si 150 de ani de la sfârsitul Razboiului Civil din SUA. Fiecare dintre acestea are propria semnificatie istorica si ne bucuram ca va aflati alaturi de noi pentru a le sarbatori.

În urma cu 239 de ani, în 1776, fondatorii tarii noastre au adoptat Declaratia de Independenta, creând o natiune întemeiata pe egalitate si libertate. În aceasta seara, cinstim aceasta traditie a libertatii americane, de care suntem mândri, si personalitatile exceptionale pe care aceasta le-a format.

Pentru a ilustra aceasta traditie, am ales sintagma „Sa triumfe libertatea” drept tema a petrecerii de anul acesta. Aceasta sintagma din cântecul „America” a fost mentionata de Dr. Martin Luther King Jr. în faimosul sau discurs „Am un vis”, în care a cerut egalitate universala. Persoanele ale caror portrete le vedeti deasupra scenei sunt personificarea libertatii de care ne-am bucurat noi în SUA, si pe care am încercat sa o raspândim de la fondarea natiunii noastre.

Deasupra noastra îi vedem pe George Washington, parintele tarii noastre, si pe Abraham Lincoln, presedintele care a tinut natiunea unita si a pus capat sclaviei în urma cu circa 150 de ani. O vedem pe Amelia Earhart, o renumita aviatoare si îl vedem pe Mark Twain, un colos al literaturii care a ilustrat într-o maniera destul de plina de umor ipocrizia rasismului. Le vedem pe Elizabeth Cady Stanton si Susan B. Anthony, care au luptat cu succes pentru obtinerea dreptului de vot pentru femei. Îi vedem pe Frederick Douglas si Martin Luther King Jr., importanti lideri ai miscarii pentru drepturi civile din istoria americana.

Nu în ultimul rând, îl vedem pe presedintele Franklin Delano Roosevelt, care a condus tara în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial si a aplicat importante reforme economice. Va rog sa observati faptul ca este într-un scaun cu rotile. Anul acesta se împlinesc de asemenea 25 de ani de la adoptarea în SUA a Legii persoanelor cu dizabilitati, care prevede ca niciunui cetatean nu i se poate împiedica accesul la spatii publice si servicii, indiferent de dizabilitatile pe care el sau ea le are. În onoarea acestui eveniment istoric, ni s-a parut potrivit sa evidentiem unul dintre marii nostri presedinti care a fost tintuit într-un fotoliu rulant pe toata durata mandatelor sale de presedinte, demonstrând ca nu forta trupului, ci taria caracterului ne da avânt.

Sunt mândru sa reprezint Statele Unite în fata unui partener si aliat care îsi demonstreaza taria de caracter depasind dificila mostenire a comunismului si creând institutii care sa asigure dezvoltarea valorilor euro-atlantice ale democratiei, libertatii si statului de drept; un partener care abordeaza direct si ferm probleme precum coruptia, crima organizata, criminalitatea cibernetica, terorismul la nivel mondial, traficul de persoane si contrabanda cu droguri; un partener hotarât sa furnizeze resursele necesare asigurarii securitatii si apararii noastre comune.

Ca rezultat al parteneriatului nostru, vedem ca armata româna, invidiata de multi altii din regiune, este un partener strategic esential al Statelor Unite; vedem institutii românesti de aplicare a legii dedicate colaborarii cu noi în lupta împotriva terorismului mondial si criminalitatii organizate. Institutiile judiciare si de stat de drept fac eforturi sa asigure directionarea resurselor cetatenilor români spre proiectele pentru care acestea au fost alocate, în loc ca ele sa ajunga în buzunarele celor înclinati sa submineze securitatea statului. În România exista proiecte antreprenoriale interesante, pe care Ambasada le-a evidentiat în acest an prin programul „Antreprenorul lunii”, promovând oameni de afaceri dedicati care îsi asuma riscuri pentru a-si urma visurile, a crea locuri de munca si a genera crestere economica. În societatea civila vedem eforturi de a îmbratisa diversitatea, atât de tragic distrusa de regimurile din trecut, dar îmbratisata de o noua generatie care doreste sa sarbatoreasca acest concept al unei Românii multi-etnice, cu popoare diverse legate de o mostenire comuna, concept mai important decât oricând acum, când România se confrunta cu realitatile demografice ale viitorului secol.

În timp ce reflectam la aceste oportunitati, trebuie sa luam în considerare si extraordinarele responsabilitati care le însotesc. Ziua Independentei americane este totodata o celebrare si acceptare a libertatii si angajamentului nostru de a o extinde în întreaga lume în cooperare cu aliatii nostri. Acum 11 ani, România devenea membra a celei mai marete aliante militare din istoria mondiala, dedicata protejarii democratiilor noastre. Astazi stam alaturi de România, dedicati împreuna idealurilor si valorilor întruchipate de aceasta alianta. În Tratatul Atlanticului de Nord, din 1949, înainte de a se mentiona strategia militara de aparare comuna, membrii NATO s-au angajat sa „salvgardeze libertatea, patrimoniul lor comun si civilizatia popoarelor lor, fondate pe principiile democratiei, libertatii individuale si suprematiei legii”. Si pe aceste principii continua România si Statele Unite sa-si bazeze strânsul parteneriat strategic bilateral.

Valori, principii. Ele ne leaga de cauza noastra comuna si ne lumineaza clar calea. Le ramânem credinciosi si facând acest lucru, oferim un exemplu altora. Sunt extrem de recunoscator parintilor nostri fondatori pentru curajul moral si viziunea lor. Atunci când au scris în Preambulul Constitutiei noastre ca vom încerca sa „formam o uniune mai perfecta”, ne-au oferit un dar extraordinar: o provocare care sa asigure pentru totdeauna apararea acestui experiment democratic. Ei ne-au insuflat ideea ca trebuie sa ne fim vigilenti si sa ne straduim sa „garantam binecuvântarile libertatii pentru noi si posteritate”.

Domnule presedinte, va multumesc din nou pentru prezenta alaturi de noi în aceasta seara. Repet, este o mare onoare pentru mine sa fiu aici în aceasta seara, reprezentând Statele Unite ale Americii în fata partenerului si aliatului nostru strategic si sa fagaduiesc angajamentul nostru deplin fata de aceasta relatie, fata de alti 135 de ani de parteneriat strâns si fata de ideile comune pentru care atât de multi au sacrificat atât de multe. Va multumesc pentru atentie.

Iar acum, doamnelor si domnilor, îmi face o deosebita placere sa îl prezint pe presedintele Klaus Iohannis si sa îl rog sa spuna câteva cuvinte cu aceasta ocazie speciala.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com