Fosta inchisoare de la Ramnicu Sarat, simbol al crimelor comunismului din Romania

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) continua eforturile de promovare a imaginii uneia dintre cele mai represive inchisori comuniste, inchisoarea de la Ramnicu Sarat, care din 2016 va deveni Memorial al Victimelor Comunismului. Duminica, conducerea IICCMER au prezentat puscaria lui Radu Ioanid, directorul Diviziei de programe arhivistice internationale din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului (Washington DC).Maine, 11 iunie, este programata vizita ministrului Culturii, Daniel Barbu. Deja au fost aprobate fondurile pentru studiul de fezabilitate, necesar investitiilor, pentru ca in 2016 inchisoarea de la Raminicul Sarat sa devina Memorial al Victimelor Comunismului, un loc deschis tututor spre vizitare si studiu.

 

Radu Ioanid, in vizita la Ramnicu Sarat (2)Radu Ioanid este directorul Diviziei de programe arhivistice internationale din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului (Washington DC). El a desfasurat o bogata activitate academica, publicistica si de cercetare. A obtinut titlul de Doctor în Istorie (1995), acordat de École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, titlul de Doctor în Filosofie (1983), acordat de Universitatea din Cluj si diploma de Master în Sociologie (1976), acordata de Universitatea din Bucuresti. Este, deopotriva, autorul a numeroase carti, studii publicate în volume colective, articole publicate atât în tara, cât si în strainatate, recenzii de carte si traduceri. A sustinut numeroase conferinte pe teme de specialitate.
”Pentru noi, vizita domnului Radu Ioanid este foarte importanta, am avut discutii rodnice si, mai ales, utile în vederea pregatirii proiectului de amenajare muzeala. Domnul Ioanid este un specialist foarte apreciat, si-a aratat priceperea în ultimele doua decenii în cadrul Memorialului Holocaustului din Washington, unde activeaza de la înfiintarea acestei importante institutii. Sugestiile, propunerile si solutiile discutate în cadrul întâlnirii ne-au dovedit o data în plus ca proiectul Memorialului de la Râmnicu Sarat este unul de succes si ca implicarea unor specialisti internationali este vitala.” a declarat Andrei Muraru, Presedintele executiv al IICCMER.
Despre Memorial Râmnicu Sarat
Radu Ioanid, in vizita la Ramnicu Sarat (1)Prin proiectul ”Memorial Râmnicu Sarat”, IICCMER si-a propus transformarea unui fost spatiu concentrationar într-unul al reflectiei asupra naturii criminale a comunismului. Astfel, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si de amenajare muzeala, estimata pentru 2016, Memorialul Râmnicu Sarat va reprezenta un punct focal pentru proiecte culturale, documentare si turistice si va gazdui vizitele a numeroase personalitati din viata publica româneasca si internationala.
În iunie 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICMER) a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sarat cu scopul de a organiza un Memorial al Victimelor Comunismului. Alaturi de închisori precum Sighet, Gherla sau Aiud, Râmnicu Sarat a reprezentat unul dintre punctele represiunii comuniste, regimul de exterminare practicat aici contribuind la trista sa reputatie si justificând pe deplin proiectul de valorificare muzeala propus de IICCMER.

În ultimii ani, IICCMER a demarat o serie de actiuni menite sa sensibilizeze factorii decizionali, sa informeze publicul larg asupra imensului capital memorial al acestui loc, dar si sa obtina solutii viabile de valorificare muzeala. Printre actiunile întreprinse în acest sens se numara si realizarea unei expozitii si a unui website, ambele destinate închisorii de la Râmnicu Sarat, organizarea unor conferinte cu tematica specifica, dar si organizarea unui concurs de proiecte destinat tinerilor arhitecti.

În decembrie 2012, IICCMER a reusit, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului si al altor factori guvernamentali, achizitionarea ultimei suprafete de teren care sa permita demararea proiectului, pas decisiv pentru transformarea închisorii de la Râmnicu Sarat în Memorial. Recent, Guvernul a acordat Institutului fondurile necesare pentru realizarea studiilor tehnice în vederea restaurarii imobilului.

Pentru mai multe detalii despre proiectul Memorial Râmnicu Sarat, va rugam sa vizitati: www.memorialulramnicusarat.ro.“, se arata in comunicatul IICCMER.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com