Sambata, 5 noiembrie, in comuna bacauana Scorteni a avut loc un moment plin de insemnatate istorica si sufleteasca. Pe dealul de la Grigoreni, langa prima scoala care a functionat in sat si care va deveni muzeu etnografic, a fost sfintit si dezvelit Monumentul Eroilor din Scorteni. 96 de eroi, cazuti in Razboiul de Independenta, in Primul Razboi Mondial si in Cel de-al doilea Razboi Mondial, au numele trecut pe monument. Urmasii lor au asistat alaturi de oficialitati locale, de reprezentantii institutiilor militare, de reprezentanti ai veteranilor de razboi la un moment inaltator care le va ramane adanc intiparit in memorie.
Pompierii asteapta autospeciale de la Elena Udrea
Langa primarul comunei, Mircea Ambarus, au fost prezenti pentru a cinsti cum se cuvine eroii din Scorteni, prefectul Constantin Scripat, comandorul Catalin Bahneanu, comandantul Garnizoanei Bacau, colonelul Vasile Enache, comandantul Inspectoratului Judetean de Jandarmi, comisarul sef de politie Gelu Margina, comandantul Politiei Moinesti, Col. Catalin Felegeanu, adjunct al comandantului la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISJU) Bacau dar si reprezentanti ai militarilor in rezerva si ai veteranilor de razboi. Asociatiile veteranilor au fost reprezentate de Nastasa Ghirau (presedinte al Asociatiei Veteranilor de Razboi din Bacau).
O casa din Saucesti, facuta cu bani de la Guvern, a luat foc
Intreg evenimentul a fost coordonat de colonelul in rezerva Paul Valerian Timofte, presedintele Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor”-Filiala Bacau, fiu al satului Grigoreni dar si unul din cei mai implicati militari in reconstituirea istoriei si a memoriei eroilor in judetul Bacau. Alaturi de primarul Mircea Ambarus, de reprezentantii Asociatiei Veteranilor de Razboi-Filiala Bacau, a reusit sa convinga o comunitate ca un monument al eroilor este o reparatie sufleteasca, un indemn pentru noua generatie.
Au ars depozitele Vasion/ Incendiu de proportii in Bacau (Galerie Foto)
Inaugurarea Monumentului Eroilor din Scorteni-Grigoreni a inceput printr-o slujba religioasa tinuta de parohul satului. Oamenii locului s-au strans in jurul perimetrului in care s-a facut sfintirea. Garda de Onoare a Garnizoanei Bacau si Drapelul au stat in pozitie de drepti mai bine de o ora. Langa ei, copii satului, imbracati in straie populare au asteptat emotionati derularea evenimentului. Putinii veterani supravietuitori sau sotiile celor cazuti pe front au trait cu intensitate pana la lacrimi momentul.
A fost intonat Imnul National, marsul Armatei Romane dar si alte cantece ostasesti. Comandantul Garnizoanei Bacau, Catalin Bahneanu, a facut un apel la tinerii satului sa nu-si uite istoria, valorile si neamul. Nastasa Ghirau, reprezentantul veteranilor din judet, a felicitat primarul si pe toti cei implicati in ridicarea monumentului.
La final a avut loc depunerea de coroane dar si un moment artistic sustinut de elevii scolii din localitate. A urmat marsul Garzii de Onoare in ritm de fanfara militara.
Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi i-a dat primarului Mircea Ambarus o diploma onorifica, iar Asociatia Nationala „Cultul Eroilor”, o diploma si o medalie, pentru eforturile facute in realizarea acestui obiectiv. Distinctia data de „Cultul Eroilor” este prima din tara, cu ocazia implinirii a 20 de ani de existenta a asociatiei, care are ca principal scop reconstituirea istoriei romanilor si a memoriei celor care si-au dat viata pentru tara. La randul lui, edilul a dat diplome putinilor eroi in viata si vaduvelor de razboi.