Festivalul de film rusesc ”Kino+” (Update-filme)

Bacauanii vor putea vedea gratis unele din cele mai bune filme realizate de cinematografia rusa. Locatia festivalului de film nu este înca sigura, deoarece Primaria Bacau nu a raspuns solicitarilor organizatorilor

 

Sapte filme rusesti vor rula în cadrul primei editii a Festivalului de ”Film Kino+”, care va avea loc în Bacau între 22 si 28 august. Evenimentul este organizat de Comunitatea Rusilor Lipoveni, în parteneriat cu Universitatea Bucuresti si Institutia Prefectului Bacau. ”Înca nu stim locatia, deoarece Primaria Bacau nu a dat înca un raspuns. Cel mai probabil, evenimentul va avea loc în Piata Tricolorului, în fata Casei de Cultura din Bacau”, a precizat Nicoleta Zarnescu, purtatorul de cuvânt al Institutiei Prefectului.

Acelasi lucru este confirmat si de Svetlana Craciun, referent cultural în cadrul Comunitatii Rusilor Lipoveni. ”Filmele sunt în premiera pentru marele ecran din România. Am dorit sa aducem pelicule din genuri cinematografice diverse. Înca nu stim locatia”, a spus Svetlana Craciun.

Bacauanii vor putea urmari seara proiectiile unor filme de renume ale cinematografiei ruse. Este vorba de: ”Italianul” (2005), drama, în regia lui Andrei Kravciuk, ”Oamenii jazz-ului”(1983),comedie muzicala a regizorului Karen Sahnazarov, ”Asasinul tarului” (1991), drama, film istoric, realizat de Karen Sahnazarov, ”Fiica din America”  (1995), comedie, în regia lui Karen Sahnazarov, ”Brigada artistica de agitatie “Da-n dusman!” (2007),tragicomedie,  regizor Vitali Melnikov, ”Sîrli-mîrli sau Bucluc la indigo” (1995), regizor Vladimir Mensov, si în ultima zi,Steaua” (2002), drama, film istoric, unde regizor este Nikolai Lebedev.

Subtitrarea, realizata de studentii Universitatii Bucuresti

 

Festivalul Kino+ este un proiect educational-cultural, care îsi doreste promovarea valorilor si limbii ruse si a sensibilitatilor particulare a acestui popor vecin. Subtitrarile au fost realizate de studenti la Universitatea din Bucuresti, sectia Filologie-Limba Rusa. ”Cea mai buna subtitrare a fost aleasa în urma unui concurs, iar câstigatorii au primit o excursie în Nordul Dobrogei”, a mai precizat Svetlana Craciun. Totodata, organizatarii spun ca festivalul de film vine sa acopere golul în urma absentei din salile românesti a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume. ”Kino+ ofera spre vizionare o gama variata de filme, realizate în maniera traditionala a scolii de film rusesc, altele dintr-o perspectiva inovatoare: drame, melodrame, comedii, film muzical, film istoric”, a mai spus Svetlana Craciun.

Filmele Kino+

Luni, 22 august – Italianul (2005), regizor Andrei Kravciuk

Drama
O familie fara copii din Italia soseste la un orfelinat din provincie pentru a înfia un copil din Rusia. Vania, un baietel de 6 ani, este pe placul oaspetilor, asfel ca ceilati copii îl poreclesc “italianul”. Pe Vania îl asteapta o viata lipsita de griji în însorita Italie, însa chemarea sângelui nu îi da pace: baietelul se hotaraste sa îsi gaseasca mama si pleaca în cautarea ei…

Marti, 23 august – Oamenii jazz-ului (1983), regizor Karen Sahnazarov

Comedie muzicala
Rusia Sovietica. Anii ‘20. Perioada Noii Politici Economice. Studentul Kostea Ivanov este foarte interesat de un nou gen muzical – jazz. Din aceasta cauza, este exmatriculat de la scoala, dându-i-se de ales: studiile sau muzica preferata. Konstantin alege jazz-ul. În urma anuntului lui Kostea, i se alatura Steopa care cânta la banjo si Jora care cânta la tobe. Trupa proaspat înfiintata începe repetitiile.

Miercuri, 24 august – Asasinul tarului (1991), regizor Karen Sahnazarov

Drama, film istoric
În noaptea dinspre 16 spre 17 iunie 1918, la Ekaterinburg a fost ucis, fara judecata, tarul Nikolai II împreuna cu familia si apropiatii sai. Dupa câteva zeci de ani, un martor ocular, fost detinut, iar în prezent – vechi rezident al unui ospiciu, povesteste despre evenimentele petrecute în acea noapte îngrozitoare, considerându-se asasinul tarului.

Joi, 25 august – Fiica din America (1995), regizor Karen Sahnazarov

Drama, comedie
Personajul principal, un muzicant dintr-unul dintre restaurantele moscovite vine la San Francisco pentru a o rapi… pe fiica sa. Micuta Aniuta fusese adusa în secret în America de fosta lui sotie atunci când se casatorise cu un american respectabil.Dupa o întâlnire emotionanta dintre tata si fiica, începe calatoria acestora cu auto-stop-ul prin toata America, o calatorie plina de peripetii si situatii amuzante.

Vineri, 26 august- Brigada artistica de agitatie “Da-n dusman!” (2007), regizor Vitali Melnikov

Tragicomedie
În timpul razboiului, un grup de artisti, având la bordul vasului cu care calatoreau un cinematograf ambulant, merg de-a lungul unui râu siberian pe ale carui maluri locuiesc fosti chiaburi stramutati aici de pe întregul teritoriu al Uniunii Sovietice. Echipa de artisti opreste în fiecare localitate, da concerte si ruleaza filme.

Sâmbata, 27 august – Sîrli-mîrli sau Bucluc la indigo (1995), regizor Vladimir Mensov

Comedie, film-farsa
Sunteti invitati la o adevarata nunta ruso-americano-evreiasco-tiganeasco-japonezo-indiana! În program: dezvaluirea unor secrete de familie, întâlnirea a doi-trei (maximum cinci) frati, disparitia si aparitia unui diamant urias, urmariri, dans, cântec, schimb de neveste, neutralizarea mafiei, mâncare de varza si aperitive cu carne si cireasa de pe tort – o calatorie în grup în Canare si acordarea titlului de maresal.

Duminica, 28 august- Steaua (2002), regizor Nikolai Lebedev

Actiune, drama, aventuri, razboi, film istoric
Anul 1944. Un grup de cercetasi trece linia frontului pentru a verifica informatiile existente privind pozitiile ocupate de dusmani. Treptat, cercetasii se conving de faptul ca inamicul se reorganizeaza pentru un contraatac decisiv. Comandantul grupului hotaraste sa patrunda pâna la un nod feroviar unde, conform informatiilor obtinute recent, se afla comandamentul.

Comunicat: DESPRE KINO+

Recunoasterea internationala a valorilor culturale ruse, indiferent de domeniul în care acestea au fost reflectate, nu a tinut cont de niciun fel de bariere, fie ele istorice, sociale sau economice. Valorile spirituale ale rusilor, ale oamenilor al caror destin s-a scris la interferenta dintre Orient si Occident, respira în fiecare rând al lui Tolstoi, Dostoievski sau Cehov, vibreaza în fiecare nota a lui Ceaikovski sau Rahmaninov, traieste în fiecare trasatura de penel a lui Rubliov.

Mare parte a cinematografiei ruse este reprezentata de creatiile din perioada sovietica, lucru ce stârneste reactii contradictorii în rândul marelui public din România. Amintirea lungii perioade în care tara noastra a fost în sfera de influenta a Uniunii Sovietice trezeste amintiri neplacute generatiilor mai vârstnice, însa caravanele filmului rus din perioada comunista au fost o experienta placuta pentru cei mai multi, caci calitatea estetica a artei cinematografice sovietice a ajutat la depasirea dificultatilor cotidiene, a redus excesul de informatii ideologice si oboseala emotionala.

Anii ’90 marcheaza o noua abordare în cinematografia din spatiul ex-sovietic, o noua întelegere a spiritualitatii, o noua gândire, însa crearea acestor filme despre o noua realitate are la baza experienta estetica a epocii culturale anterioare.

Festivalul Kino+ este prima manifestare cineculturala de amploare de dupa 1989 care continua traditia promovarii filmului rus la nivel national în România, dar care, prin abordarea sa inedita, reprezinta o inovatie în sfera proiectelor cultural-educationale. Într-o societate în care publicul larg este orientat spre filmul hollywood-ian care promoveaza valori ce nu interfereaza în niciun fel cu traditia româneasca, Kino+ aduce cu sine oportunitatea de a întelege, prin mijlocirea artei cinematografice, mentalitatea unui popor din imediata apropiere geografica ce si-a pus amprenta pe harta politica, economica si culturala a lumii.

Într-o epoca în care valorile autentice sunt înlocuite, adeseori, de non-valori, în care mall-urile ocupa un loc vital în viata oamenilor, Kino+ ofera tuturor posibilitatea de a evada din cotidianul prozaic si de a lua contact cu o lume a contrastelor si a emotiilor prezentata pe marele ecran din perspectiva mai multor generatii de regizori rusi. Este de remarcat faptul ca filmele ce vor rula în cadrul acestui proiect reprezinta premiere pentru salile cinematografice din România, iar accesul va fi liber.

Cu sprijinul Ambasadei Federatiei Ruse în România si a titaniilor productiilor cinematografice rusesti, Concernul cinematografic MOSFILM, Studioul cinematografic LENFILM si Asociatiei Profesorilor de Limba si Literatura Rusa din România, marelui public vor fi oferite spre vizionare pentru prima oara pe marele ecran din România filme nominalizate si premiate la festivaluri prestigioase de profil Festivalul International de la Chicago, Festivalul de la Cannes, Festivalul de Film de la Karlovy Vary, Festivalul International de Film de la Berlin, Festivalul de Film Nika, Vulturul de Aur, Kinotavr: Jazzman (1983) /?? ?? ?????, regizor Karen Sahnazarov (comedie muzicala), The Assassin of the Tsar (1991)/ ??????????, regizor Karen Sahnazarov (drama istorica), American Doughter (1995)/ ???????????? ????, regizor Karen Sahnazarov, (drama, comedie, aventuri), The Star (2002)/ ??????, regizor Nikolai Lebedev, (drama, film de razboi), Shirli-Myrli (1995)/ ?????-?????, regizor Vladimir Mensov (comedie), The Italian (2005)/ ?????????, regizor Andrei Kravciuk (drama,), Propaganda team „Beat the Enemy” (2007)/ ??????????? “??? ?????!”, regizor Vitali Melnikov (drama),

Toate aceste filme au primit denumirea în limba româna dupa jurizarea concursului studentesc de subtitrari care a reprezentat prima etapa a proiectului Kino+. 38 de studenti (17 echipe) ai Facultatii de Limbi si Literaturi Straine din cadrul Universitatii din Bucuresti, având specializarea limba rusa, s-au înscris în competitie, alegând câte un film din aceasta lista.

 

Gala de premiere a anuntat câstigatorii acestui concurs inedit în data de 23 mai 2011 la Muzeul Taranului Român, studio Horia Bernea, în cadrul evenimentului ce a marca startul celei de a doua etape a proiectului Kino+, Premiere cinematografice rusesti pe marele ecran din Bucuresti.

Clasamentul Concursului:

1. Locul I – Italianul – Andrada Puiu, Iulia Stefan (anul II, filologie B)
2.   Locul II – Oamenii jazzului – Mihaela Buia, Alexandra Geamanu (anul II, filologie B)
3.  Locul III – Asasinul tarului – Ciprian Nitisor, Taisia Crestincov, Ciuperca Marina (master Studii de cultura rusa si comunicare în afaceri)

Premiu special pentru traducerea celui mai dificil scenariu din concurs – Sîrli-mîrli (Bucluc la indigo)- Ecaterina Rusu, Magdalena Diaconu (anul II, traducatori)

“Un asemenea  concurs reprezinta o premiera în România si reprezinta un program extracurricular pentru studentii ce studiaza limba rusa în cadrul caruia acestia sa aiba posibilitatea de a-si perfec?iona nivelul de cunoa?tere a acestei limbi, de a pune în practica cunostintele însusite la cursuri si de a fixa abilitatile de traducere a unui text beletristic. Studentii au primit cu entuziasm ideea organizarii acestui concurs, iar rularea filmelor cu subtitrarile realizate de ei în 40 de localitati din România reprezinta un stimulent în plus. În acest sens, trebuie subliniata colaborarea excelenta cu Comunitatea Rusilor Lipoveni din România, fara implicarea careia acest proiect nu ar fi prins viata. (Iuliana Timofte, Catedra de Filologie Rusa, Universitatea din Bucuresti)

 

Primele ecouri din partea reprezentantilor sferei educationale si culturale, actori si regizori, oameni de presa cu care organizatorii au intrat în contact au salutat demersul acestei initiative si preconizeaza ca evenimentul va fi un mare succes.

 

Prin acest eveniment se doreste umplerea golului format prin lipsa marilor creatii cinematografice rusesti si alimentarea dorintei populatiei, fie ea majoritara sau minoritara, cunoscatoare sau necunoscatoare a limbii ruse, de a cunoaste creatiile cinematografice rusesti recunoscute si premiate la nivel international.

 

Cea de a treia etapa este programat pentru perioada iulie-august a.c. iar Festivalul Kino+ va ajunge alte în 13 judete: Târgu Mures, Timis, Brasov, Botosani, Suceava, Iasi, Neamt, Bacau, Galati, Braila, Tulcea, Constanta si Ialomita.

Intrarea va fi libera! Programul poate fi consultat pe pagina de internet a evenimentului www.kino-plus.ro.

 

 

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com