Expansiunea imobiliara si interesele primarilor au creat monstri: Haos in constructii

In curand vor fi promulgate modificarile la Legea 50/1991, prin care se impune masura autorizarii tacite a constructiilor, in cazul in care edilul intarzie mai mult de 30 de zile. In ultimii ani, in judetul Bacau a fost haos in constructii. Fiecare a construit cum a putut, unde a vrut, iar primarii „au inchis ochii” in fata constructiilor facute in extravilan. Ulterior au fost aprobate PUG-uri noi, modificate, prin care s-au introdus noi suprafete in intravilan. Despre stil arhitectonic nici nu mai poate fi vorba. In al 13-lea ceas, se incearca o schimbare. „Modificarea Legii 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor in constructii va fi promulgata in curand. Primarul, dupa primirea documentatiei complete, care include obligatoriu certificatul de urbanism si PUZ-ul, are la dispozitie 30 de zile pentru emiterea autorizatiei de functionare. Daca este depasit acest termen, beneficiarul are dreptul de a construi, in sensul ca autorizatia este emisa tacit. Prin aceasta modificare se va reduce influenta si coruptia din jurul primarului”, a declarat Vasile Gherasim.

In Bacau, administratia Stavarache a inchis ochii in cazul mai multor constructii. Nici Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) Bacau, aflat sub influenta liberala in perioada 2004-2008, nu a spus nimic. In urma cu trei ani, supermarketul Real a fost construit fara autorizatiile necesare. Atat Primaria Bacau, ISC cat si firma care a realizat lucrarile sunt vinovati pentru un accident de munca soldat cu doi morti. Municipalitatea a fost opaca si in cazul Parcului Gepex, unde s-au facut lucrari fara autorizatii si monitorizarea Inspectoratului in Constructii. In 2009, Primaria Bacau a inchis ochii la constructia Penny Market din Izvoare. Si aici, lucrarile au inceput fara autorizatia de functionare, fara avizul final de la mediu, fara certificat de urbanism. Lucrarile au fost sistate pana la realizarea documentatiilor cerute de lege, dupa ce ziarul Desteptarea a sesizat neregulile. Duplicitatea actualei administratii s-a manifestat de fiecare data cand in joc s-au aflat interese majore.

27 de primarii au PUG nou

Un pas pentru reglementarea situatiei l-a facut si Consiliului Judetean (CJ) Bacau. Zilele acestea s-a facut centralizarea Planurilor Urbanistice Generale din toate localitatile. CJ a solicitat primarilor urgentarea realizarii noilor PUG-uri. Se cheltuie sume importante de bani pentru amenajarea teritoriului si stabilirea mai precisa a cadastrului local si general. Realizarea unor PUG-uri noi este importanta si din alt punct de vedere. Localitatile cu planuri urbanistice noi au punctaj mai mare la proiectele europene. „Am solicitat tuturor primarilor sa urgenteze realizarea noilor PUG-uri. In acest moment, in judet avem 27 de localitati care au PUG nou aprobat, in 10 avizat, 4 in curs de avizare si 52 in curs de elaborare. Un PUG nou aduce puncte in plus la proiectele europene”, afirma Silviu Bondor, vicepresedintele CJ Bacau.

Casele din Luizi Calugara, neautorizate

In anii de expansiune a domeniului imobiliar (2005-2008) s-a construit oriunde. Bacauanii plecati peste granite au trimis bani in tara si au construit unde au avut pamant. Sute de case care sunt locuite asteapta autorizatia de constructie, devenit acum simpla formalitate.

Edilii, interesati, fac eforturi pentru includerea altor suprafete in intravilan, pentru eliberarea legala a autorizatiilor de functionare. Situatii frecvente sunt intalnite in localitatile din jurul Bacaului. Ana Totu din Luizi Calugara a sesizat faptul ca toate casele construite nou la intrarea in comuna, sunt fara autorizatii. „Din 2004, toate casele se construiesc fara autorizatie. Oamenii se chinuie sa faca rost de autorizatie, dar stiu de la primarie ca sunt probleme cu cadastrul”. Primarul Mihai Funaru a explicat ca exista mai multe probleme. aNu pot sa le dau autorizatii pana nu am PUG nou. Din 2002 pana acum in 2010 se lucreaza la documentatii, va fi gata anul asta. Apoi vom trece la autorizari. Au fost cateva case executate fara autorizatii. Multi nu inteleg sa respecte legislatia, sa lase 12 metri pana la drum sau sa construiasca acolo unde sunt si utilitati”.

Inspectoratul de Stat in Constructii Bacau recunoaste existenta problemelor legate de construirea fara autorizatie, in afara prevederilor impuse de studiile urbanistice. aAu fost mai multe cazuri in 2009, de case facute fara autorizatii. Am dat sanctiuni si am dispus oprirea lucrarilor pana la intrarea in legalitate”, a declarat Adrian Sichitiu. Situatia este valabila in toata Moldova, dupa cum recunoaste si Viorel Boiciuc, seful Inspectoratului Teritorial in Constructii pe Regiunea NE. aDin pacate reactia autoritatilor nu este prompta. Si noi trebuie sa fim sesizati pentru a sti unde se construieste fara autorizatie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com