Haos in administratie, 86.000 de hotarari verificate in goana calului

Legalitatea actelor administrative din judetul Bacau este sub semnul intrebarii. Institutia Prefectului are doar sase juristi care verifica toate actele emise de cele 93 de unitati administrative ale judetului si ale Consiliului Judetean Bacau. In 2009, sase juristi au avut de verificat 86.506 de acte normative si documentatiile aferente, adica peste 70 de hotarari de consilii locale si decizii ale primarilor in fiecare zi, pentru fiecare jurist. Un alt aspect care semnaleaza precaritatea actului de legalitate in administratia bacauana este slaba pregatire a secretarilor din comune. In urma cu trei ani, mai bine de 20 de secretari nu aveau studiile juridice terminate. Intre timp si-au terminat studiile, dar lipsa practicii juridice de calitate isi spune cuvantul. Salariile mici ale secretarilor si subordonarea nefireasca fata de primar implinesc starea de haos generalizat.

Volum mare de munca, ilegalitati pe toata linia

Principala atributie a Institutiei Prefectului, aceea de control de legalitate a actelor administrative, pare doar o vorba goala de continut. Institutia bacauana ar mai avea nevoie de cel putin patru juristi pentru verificarea legalitatii. E criza si posturile sunt blocate. „Am avea nevoie de cel putin patru juristi la verificarea legalitatii actelor administrative. Volumul de munca este foarte mare. Anul trecut, institutia noastra a verificat peste 86.000 de acte administrative, din care 4776 sunt hotarari ale consiliilor locale si ale Consiliului Judetean si 81730 de dispozitii emise de primarii localitatilor si de presedintele CJ”, a declarat subprefectul Tudorita Lungu. In ultimul an, Consiliul Judetean a adoptat 199 de hotarari, iar presedintele Dragos Benea a emis 330 de dispozitii. Institutia Prefectului a constatat probleme de legalitate la 5 hotarari de CJ si la una din dispozitiile presedintelui judetului. Incalcari flagrante ale legilor administratiei publice locale s-au constatat in mai multe comune bacauane. Autoritatile din Horgesti, Manastirea Casin, Parjol si Racaciuni au incalcat prevederile legii 215, dar si ale art. 15 din legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in cazul concesionarii si inchirierii unor bunuri. Autoritatile din Ardeoani, Racaciuni, Saucesti si Dealul Morii si-au acordat prea multe drepturi banesti (indemnizatii de dispozitiv). Institutia Prefectului s-a opus acordarii unui spor lunar de dificultate in 22 din comunele bacauane, care au incalcat legea 263/2006.

Slab pregatiti

Secretarii localitatilor bacauane se plang de salarii mici, de imixtiunea politicului in actul juridic, precum si de legile proaste care ii lasa la mana primarilor. In urma cu 4 ani, o treime din secretari nu aveau studii superioare juridice sau administrative, dar acordau avizul de legalitate pentru hotararile consiliilor locale. Li s-au acordat derogari, astfel ca secretarii trebuie sa aiba facultate in domeniu pana la sfarsitul lui 2010 si master in 2012. aSa zicem ca si-au terminat studiile, dar asta nu inseamna ca sunt pregatiti pentru un astfel de post”, a mai precizat Tudorita Lungu. Salariile mici ii indeparteaza pe juristii buni de primarii. „Nu vei avea niciodata un om bun daca nu-l platesti. Acum este criza, s-au luat si indemnizatiile si alte sporuri”, afirma Constantin Bucur, secretar in Berzunti si presedinte al Asociatiei Secretarilor din judetul Bacau.

La mana primarilor

Potrivit legii administratiei publice locale, secretarii sunt subordonati primarilor, prin urmare, influentelor politice inerente. Din pozitia de subordonat trebuie sa-l contrazica pe primar atunci cand este in afara legii, sa constate eventualele incompatibilitati si sa sesizeze acest lucru. Pentru semnatura raspund in fata legii. „Nu cred ca vreodata legea administratiei publice a fost mai proasta. In mod normal, noi ar trebui sa fim subordonati prefectilor si sa nu fim supusi presiunilor politice ale edililor”, a mai afirmat Bucur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com