Eugen Grebenicov, doctor honoris causa al Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau, va fi inhumat acasa

Marele academician Eugen Grebenicov s-a stins la Moscova, pe 29 decembrie 2013. Trupul sau a fost incinerat, iar familia a decis, ca joi, 16 ianuarie 2014, sa fie inhumat in localitatea in care s-a nascut, in Slobozia Noua, de langa Vulcanesti, raionul Cahul din sudul Republicii Moldova.

Foto: http://f-page.ru

Foto: http://f-page.ru

In 2011, Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau i-a acordat titlul de doctor honoris causa. Marele matematician basarabean, specializat in ecuatii diferentiale si mecanica neliniara, dinamica cosmica, a devenit la doar 25 de ani doctor, iar de la 35 de ani a avut calitatea de doctor habilitat in stiinte fizico-matematice. Marele roman Eugeniu Grebenicov a lucrat alaturi de renumiti matematicieni sovietici pentru buna desfasurare a zborurilor cosmice. Iubit in Rusia dar si in alte tari ale lumii, Grebenicov a dat numele unei scoli de matematica in Moscova, dar si al unui asteroid. Eugeniu Grebenicov a avut o contributie deosebita pentru dezvoltarea fizicii si matematicii ultimilor patru decenii.

Basarabia Literara-Tatiana Rotaru-CNAA:

„Eugeniu Grebenicov a fost destins cu Premiul de Stat al URSS în 1973, Premiul Guvernului URSS – în 1983, Premiul „Nikolai Krylov” al Academiei de Stiinte a Ucrainei – în 1999. A fost ales membru al Uniunii Internationale de Astronomie în 1968. Drept omagiu aportului savantului matematician în stiinta, Comitetul International de Astronomie i-a dat unei planete mici din sistemul solar numele „Eugeniu Grebenicov”. Doar 12 români celebri, printre care Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brancusi, au numele eternizate pe firmamentul boltii ceresti. Printre ei si doi basarabeni: academicienii Nicolae Donici (1874-1956 – Asteroidul nr. 9.494) si Eugeniu Grebenicov (1930-2013, Asteroidul nr. 4268).
Acasa, în Republica Moldova, savantul, de asemenea, a fost ales membru de onoare al ASM (1992). Patru universitati de la noi si din România i-au acordat titlul de Doctor Honoris Cauza – Universitatea de Stat „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca (1993), Universitatea Tehnica a Moldovei (2003), Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau (2011) si Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (2011).
Eugeniu Grebenicov ne-a parasit. Ramasitele sale pamântesti – urna cu cenusa – vor fi înhumate în satul lui de bastina, Slobozia Mare, de unde a pornit în lume cu sperante frumoase si vise pentru astrii ceresti, lumea cosmosului, ca sa revina acasa pentru vecie, dupa 65 de ani de pribegie pe meleaguri straine. Ultima sa dorinta a fost sa se reuneasca pentru totdeauna cu glia stramoseasca.
De Eugen Grebenicov ne va aminti mereu Slobozia Mare de lânga Vulcanesti, opera sa stiintifica de mare valoare, dar si lumina asteroidului „Eugeniu Grebenicov”, care poate fi observat în sistemul nostru solar.-Tatiana Rotaru, Consiliul National pentru Acreditare si Atestare. –http://basarabialiterara.com.md

Cativa profesori universitari cu suflet, din Bacau, care l-au cunoscut pe Eugeniu Grebenicov, se vor deplasa joi in Republica Moldova, la Cahul, pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com