Pentru cine se pregatesc operatiuni militare in Transnistria? Hotul striga hotii!

Transnistria! O regiune costisitoare pentru Moscova, care ar putea fi usor reactivata ca zona de conflict, redevenind astfel folositoare intereselor Federatiei Ruse. Scopul final: mentinerea Republicii Moldova in sfera de influenta rusa, prin blocarea parcursului european. Coada de topor ar putea fi chiar comunistii lui Voronin, care ar putea forta lucrurile, incercand sa „intoarca Transnistria acasa“ prin provocarea unui conflict, care ar arunca micuta Republica Moldova in urma cu cel putin 20 de ani. (M.M). O opinie interesanta a cititorului Mihail Rotariu in articolul de mai jos:

Pentru cine se pregatesc operatiuni militare in Transnistria? Hotul striga hotii!

de Mihail ROTARIU

drapel TransnistriaIn ultima perioada, mai multe ziare din mediul online au lansat informatia potrivit careia structuri din regiunea separatista, sustinute de Federatia Rusa, au desfasurat manevre comune avand ca scop declarat contracararea unor acte teroriste. Potrivit mass-media care citeaza pagina „presedintelui” transnistrean, unitatilor antrenate in manevrele structurilor de forta li s-a dat sarcina sa anihileze bande de teroristi care au ocupat teritorii si au luat ostatici.

Situatia este cel putin ciudata, pentru ca nimeni nu poate sa-si imagineze ca regiunea ar putea, intr-un fel, sa fie tinta unui atac terorist. O regiune cvasi-necunoscuta, care cu greu isi face loc in discutiile mai marilor lumii si care s-a strecurat pe agenda Moscovei nu datorita potentialului economic sau uman, ci din considerente geo-strategice, nu are cum sa fie interesanta pentru teroristi. Harta RMTransnistria nu reprezinta nici un pericol pentru structurile teroriste si nici o sursa din care acestea sa-si traga vreun beneficiu. Este NIMIC, nu exista. Ea nu a fost interesanta pentru Bin Laden – Doamne Fereste! – si nu va fi nici penbtru succesorul sau, AYMAN AL ZAWAHIRI – Doamne Ajuta!. Ba dimpotriva, ar fi un fel de conflict de interese. Ce sa caute teroristii Al-Qaida în spatiul controlat de teroristii lui Sevciuk, in care KGB-ul a investit din abundenta?

            Asadar care este adevaratul scop al manevrelor militare din stanga Prutului?

            Ele se puteau preconiza inca din  ajunul Summit-ului de la Vilnius, „Ministerul Afacerilor Interne”, „KGB”-ul, „Armata” si Comitetul Vamal au trecut la regim de alerta maxima si au fost orientate catre colectarea de informatii privind „posibile provocari din partea Republicii Moldova”. Se intelege de aici ca moldovenii ar fi teroristii pentru care se pregateste Tiraspolul. Ipoteza este departe de a fi sustenabila. Singur, Tiraspolul se pregateste militar si strategic, dar scopul nu poate fi neutralizarea „inamicului din drepta Prutului”, pentru simplul motiv ca autoritatile de la Chisinau nu intentioneaza sa declanseze operatiuni militare in Transnistria. Din contra, ele contravin politicilor asumate in vederea aderarii la Uniunea Europeana. O intruziune armata in Transnistria nu este pe placul decidentilor de la Bruxelles, interesati de asigurarera stabilitatii in regiune, iar Tiraspolul nu are cum sa nu stie acest lucru. Stie Sevciuk ceva ce nici noi si nici superinformatii europeni nu stiu? Pentru ca, daca liderii de la Bruxelles ar avea macar 1% impresia ca autoritatile de la Chisinau se pregatesc sa provoace militar Transnistria, Acordul de Asociere cu UE nu ar fi fost parafat la Vilnius.

            In acest caz, nu este exclusa orchestrarea unei inscenari, care sa justifice o eventuala agresiune militara la drepta Nistrului. Strategii Moscovei, care de ani buni coordoneaza actiunile Tiraspolului, sunt experti in astfel de manevre si au si motive sa le implementeze. Sunt interesati de destabilizarea situatiei din regiune, rezultat care i-ar putea presa pe liderii europeni si pe cei de la Chisinau in sensul renuntarii la parcursul european al Republicii Moldova. Parafarea Acordului de Asociere al Moldovei cu UE contravine intereselor Federatiei Ruse, preocupata de succesul initiativei sale vamale si economice lansata in spatiul CSI.

 

Fereste-ne, Doamne, de prieteni, c? de dusmani ne aparam singuri!

 

            Observand ca operatiunile (santaj, amenintari) prin care au convins Ucraina sa blocheze aderarea la Uniunea Europeana sunt insuficiente in Republica Moldova, „partenerii nostrii rusi de incredere”, din partea carora am tot asteptat de-a lungul timpului sa aduca bunastarea in casele noastre, au luat in calcul, se pare, inclusiv varianta declansarii unei confruntari armate pe Nistru impotriva noastra. Pentru asta ar avea nevoie de motiv, iar cum Chisinaul nu este dispusa sa provoace, mai ales armat, regiunea separatista, rusii vor fabrica unul in laboratoarele KGB. Asadar, sa nu ne mire daca vom auzi, de exemplu, ca nu se stie ce actiune ar fi fost instrumenatata de Chisniau, iar Tiraspolul este nevoit sa riposteze militar.

            Kremlinul pune bete in roate Moldovei si se foloseste, ca de obicei, de marionetele de la Tiraspol, iar liderii separatisti se lasa folositi pentru ca au vazut ca astfel le sunt protejate afacerile periculoase. Este un troc din care cetatenii simpli nu au nimic de castigat.

 

Moscova orchestreaza un nou conflict pe Nistru? Voronin face jocul Rusiei?

 

            In vederea compromiterii perspectivei europene a Chisinaului, Kremlinul a luat in calcul inclusiv varianta declansarii unei confruntari armate pe Nistru. Federatia Rusa nu este interesata ca Moldova sa avanseze in procesul de integrare europeana si de aceea incearca sa il blocheze continuandu-si strategia de destabilizare a situatiei interne.

            Se pare ca trebuie sa ne asteptam la o noua actiune provocatoare a Rusiei, de aceasta data cu suportul PCRM. Cum altfel sa interpretam vizita secreta pe care ambasadorul rus, Farid Muhametsin, a facut-o la sediul partidului din str. Nicolae Iorga din Chisinau? Oare ce indicatii le-a dat comunistilor la intalnirea pe care a avut-o cu acestia? Voluntarismul de care a dat dovada diplomatul rus, prin vizita facuta comunistilor, nu poate avea decat motivatii care tin exclusiv de interesele ruse.

            Contextul in care a avut loc actiunea este edificator.

            Asa cum spuneam, resetarea  conflictului reprezinta unul dintre fronturile pe care Rusia lupta pentru zadarnicirea planurilor de parafare a Acordului de Asociere cu UE. Nu cu mult timp in urma, vicepremierul rus Dmitri Rogozin lansa amenintari la adresa UE si a Republicii Moldova conform carora neimplicarea Transnistriei la negocierile privind acordurile cu UE va putea determina un nou conflict pe Nistru.

            Pentru a crea premisele in vederea degradarii situatiei in preajma Summit-ului de la Vilnius, actiunea a fost planificata din timp. In prezent, in Zona de securitate exista suficient arsenal militar pentru a permite Rusiei o ofensiva militara. In plus, in toamna anului trecut, Rusia a livrat in regiunea transnistreana 20 de camioane de tip Ural, dar si armament greu, de infanterie, sub pretextul modernizarii echipamentului militar pentru fortele de mentinere a pacii dislocate in stanga Nistrului. Atunci, pentru a justifica transferul de armament catre separatisti, unii demnitari de la Moscova au motivat ca se doreste modernizarea echipamentului militar utilizat de fortele de mentinere a pacii.

            Mai mult, actiunea unilaterala a lui Evghenii Sevciuk, care in iunie anul curent a semnat asa-numitul decret privind granita de stat a Transnistriei este tot o actiune provocatoare care face parte din arsenalul strategilor de la Moscova si care a pregatit drumul provocarilor rusesti impotriva Moldovei. De asemenea, recent, partidul condus de Oleg Horjan a anunta ca se prefigureaza un nou conflict militar la Nistru din cauza unor presupuse incercari de „a forta artificial intoarcerea Transnistriei in componenta statului unitar Moldova”.

            La Chisinau, comunistii sunt gata sa declare razboi Transnistriei de dragul de a ajunge la putere. Vladimir Voronin este pe un trend descendent in randul preferintelor populatiei conform ultimelor sondaje, si stie ca singura lui sansa de a se redresa este ajutorul Moscovei. Asadar, este decis sa-si demonstreze loialitate fata de Kremlin.

            Deja s-a vazit frontul comun al slugilor Moscovei – Voronin – Horjan – impotriva instalarii posturilor migrationale pe Nistru. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca procesul sinuos de aderare a Republicii Moldova la UE, lipsa de coeziune populara au fost cauzate de propaganada comunista care, pede o parte, denigra proiectul european, iar pe de alta parte promova intr-un ambalaj frumos, Uniunea Vamala, initiata de Kremlin.

            Asadar, incurajati fiind si de succesul inregistrat in Ucraina, care a suspendat procesul de pregatire a Acordului de Asociere cu UE inclusiv pentru relansarea relatiilor economice cu Rusia, este posibil ca strategii de la Moscova sa-si intenficie demersurile in zona noastra, camufland interesele proprii in interese ale PCRM. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com