Eminescu, sarbatorit pe Aleea Clasicilor din Chisinau (foto)

Poetul national Mihai Eminescu a fost serbat, în zilele de 15 si 16 ianuarie, în capitala Republicii Moldova, de românii de pe cele doua maluri ale Prutului. La manifestari au luat parte si profesori si editori din Bacau.

 La 162 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, în capitala Republicii Moldova au fost organizate mai multe manifestari culturale, la care au participat oficiali din România, oameni de cultura dar si scriitori si politicieni din Moldova. Pe 15 ianuarie, de la ora 10.00, pe Aleea Clasicilor din Chisinau, la statuia poetului din Parcul „Stefan cel Mare si Sfânt“ au fost depuse flori, s-au recitat poezii si au fost tinute discursuri despre actualitatea operei lui Eminescu, despre spiritul eminescian în contextul culturii române si universale. Au participat la eveniment Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova, Petre Guran, presedintele Institutului Cultural Roman din Chisinau, Arcadie Suceveanu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova dar si politicieni precum Mihai Godea, premierul Vlad Filat sau primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

O delegatie a Editurii Vicovia din Bacau  a împartit peste o mie de brosuri cu un articol al regretatului scriitor moldovean Andrei Vartic, intitulat: „Timpul lui Eminescu“. Lucrarea a fost tiparita si cu spijinul Asociatiei „Pro Basarabia si Bucovina“, Filiala Bacau. „Sunt momente emotionante si ne bucuram ca am putut participa la manifestarile dedicate poetului nostru Mihai Eminescu“, a spus Viorel Cucu, de la editura bacauana Vicovia. Si profesorul universitar Vasile Puiu a fost la Chisinau pentru Eminescu. „Am distribuit si eu „Timpul lui Eminescu“, la Universitatea Tehnica a Moldovei, unde ma bucur de relatii foarte apropiate“, a spus Vasile Puiu, care este si presedinte al Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina, Filiala Bacau.

Ambasadorul României: „Noi, românii, vorbim limba lui Eminescu“

La statuia poetului Mihai Eminescu s-au tinut discursuri si s-au recitat poezii. Arcadie Suceveanu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a vorbit despre spiritul universal eminescian, despre amploarea operei dar si despre cât de actuale sunt ideile lui Eminescu. Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a facut o pledoarie pentru Eminescu si celebrarea lui, continua, prin limba româna: „Ne putem întreba daca se cuvine sa-l onoram pe Eminescu doar pe 15 ianuarie si 15 iunie. Fiecare zi care o petrecem ne ofera infinite ocazii sa-l onoram. Onorându-ne limba celebram cel mai cotidian pe Eminescu. Se spune ca italienii vorbesc limba lui Dante, britanicii, limba lui Shakespeare, germanii pe a lui Goethe. E limpede ca noi românii o vorbim pe a lui Eminescu“, a spus Lazurca.

Au mai luat cuvântul si alti oameni de cultura moldoveni. Scriitorul Ion Hadarca a vorbit de rezistenta româneasca, sub influenta operei eminesciene:  „Este geniul tutelar al limbii române si spiritul Aleii Clasicilor. Spiritul de rezistenta l-am învatat tot de la Eminescu“.

Nicolae Dabija: „Politicienii sa citeasca pe Eminescu si dincolo de gradinita“

Nicolae Dabija, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor, a accentuat asupra faptului ca poetul, în ciuda manifestarilor aniversare, este citit si înteles din ce în ce mai putin: „Mihai Eminescu este cel mai prezent în Basarabia, noi avem cea mai mare nevoie de el. Ne pare bine ca vin politicienii nostri, depun niste flori si pleaca. Când a fost facut un sondaj despre ce poezii stiu politicienii nostri, unul a zis ca: „Somnoroase pasarele“, altul a zis la fel: „Somnoroase pasarele“. Sa citeasca Eminescu si dincolo de gradinita, acolo vor gasi solutiile„, a spus Dabija, dupa care a continuat: „Cei de la Dumbraveni, Vaslui, au niste documente care ar atesta ca acolo s-a nascut Eminescu, ca în 1850, tatal lui Mihai Eminescu nu ar fi avut mosie în Ipotesti. Eu le-am zis ca asa e, Eminescu s-a nascut aici si în orice localitate româneasca. Eminescu s-a nascut si în Serbia si în Bucovina la Cernauti, dar si în inima Siberiei“, a spus emotionant Nicolae Dabija.

Manifestarea din centrul Chisinaului, dedicata împlinirii a 162 de ani de la nasterea poetului Mihai Emninescu, s-a încheiat cu interpretarea originala a lui Sandu Aristin Cupcea, care a recitat mai multe strofe din Scrisoarea a lll-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com