Astazi, de la ora 15.00, la Sala „Ateneu” Bacau, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, va lansa în premiera, programul de formare continua acreditat de Ministerul Educatiei, „Educatie civica – formarea profesorilor”, destinat personalului didactic din învatamântul preuniversitar. Cursul se desfasoara prin stagii nondisciplinare, pe parcursul a 90 de ore, dupa care profesorii vor primi 25 credite profesionale transferabile.
Functia principala a programului este aceea de dezvoltare a competentelor de baza, precum si de formarea de noi competente profesionale ale cadrelor didactice din sistem, cu scopul capacitarii acestora pentru inovatie si calitate în educatie. „Suntem bucurosi ca acum, la mijlocul anului ?colar 2012 – 2013, putem oferi cadrelor didactice din judet, un program nou, atractiv, care le este destinat în exclusivitate. În ultimii ani, cadrele didactice bacauane au manifestat un interes sporit fata de proiectele si programele noastre, care au avut ca tematica, educa?ia pentru o ceta?enie activa, situatie care ne-a mobilizat, în sensul acreditarii si implementarii acestui nou curs.”, a precizat Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau.
Programul asigura o pregatire generala, sub aspect teoretic si o pregatire specifica, care determina o dezvoltare a competentelor si practic, o pregatire ce poate fi aprofundata si dezvoltata individual, conform optiunilor cursantului.
Curriculumul programului, centrat pe noutati în teoria si practica educatiei, configureaza un câmp de formare, în care cursantul dobândeste informatii stiintifice, dezvolta competente profesionale specifice, valorifica experiente personale si exerseaza tehnici de aplicare a cunostintelor, în situatii educationale reale, sau prefigurate.
Deci, tehnicile aplicative, propuse spre reflectie si antrenament, vor permite formarea competentelor profesionale în trasee personalizate.
Diversitatea si flexibilitatea strategiilor de formare promovate de program, mijlocesc stimularea creativitatii si originalitatii în exercitarea rolului si atributiilor la locul de munca, într-o institutie de învatamânt implicata si integrata în comunitatea sociala.
Astfel, programul propune de asemenea extinderea educatiei pentru democratie si în cadrul activitatilor extracurriculare, sugerând asadar, activitati de învatare în afara scolii.
În conditiile descentralizarii sistemului de învatamânt, acest program raspunde si altor nevoi de formare, considerate prioritare la nivel national, dar si la nivel local.