In urma cu 10 ani, pe 1 martie 2003, cu putin inainte de aderarea la NATO, au fost infiintate trupele speciale ale Armatei. Cei mai bine pregatiti militari, elitele Armatei au urmat cursuri de specializare. Cei mai multi dintre ei au ajuns in teatrele de razboi ale Aliantei Nord Atlantice.
„La 1 martie, militarii din Fortele pentru operatii speciale din Armata României sarbatoresc 10 ani de la înfiintarea primei structuri de acest gen de arma. Aceste forte sunt „vârful de lance” al capabilitatilor militare nationale, structuri de elita, modulare, flexibile, în masura sa execute toate misiunile încredintate.
În cadrul procesului amplu, dinamic si rapid de transformare si restructurare a Armatei României, o etapa foarte importanta a fost si este reprezentata de crearea si modernizarea fortelor pentru operatii speciale (FOS).
Punând accentul pe calitate si nu pe cantitate, România a reusit, în ultimul deceniu, sa-si construiasca structuri FOS profesioniste, încadrate de militari de elita, cu aptitudini dezvoltate de luptatori, dar si operationale, tehnice si lingvistice. Acesti militari sunt, în acelasi timp, parasutisti, scafandri, alpinisti, capabili sa faca fata oricarei situatii deosebite si sa îndeplineasca o varietate foarte mare de misiuni, cum ar fi: actiune directa, recunoastere speciala, contra-terorism, cautare si salvare în lupta, culegere de informatii, infiltrare din aer, protectie apropiata, etc.
Un pas important în consolidarea structurilor de forte pentru operatii speciale a fost constituirea, în anul 2011, a Brigazii 6 Operatii speciale „Mihai Viteazul” care, în acelasi an, a primit si Drapelul de lupta.
Alaturi de aceste schimbari structurale, un efort considerabil a fost depus în activitatea de management a resurselor umane, în selectia, instruirea si antrenarea unor militari de prima calitate, în achizitionarea armamentului si echipamentelor adecvate, în modernizarea bazelor de antrenament, precum si în conceperea doctrinelor, manualelor si instructiunilor specifice FOS.
În ceea ce priveste contributia României cu structuri de FOS în teatrele de operatii, Afganistanul a reprezentat si reprezinta proba de foc pentru FOS române. Astfel, în aprilie 2006, primul contingent românesc de FOS si-a început misiunea în Afganistan, în cadrul operatiei „ENDURING FREEDOM”, al fortelor de coalitie conduse de SUA.
Începând cu aprilie 2008, FOS române din Afganistan desfasoara operatii militare în cadrul ISAF, executând misiuni de lupta în zone considerate din cele mai periculoase.
În cei 7 ani de misiuni de lupta în Afganistan, FOS si-au demonstrat aptitudinile si posibilitatile, curajul, coeziunea, spiritul de sacrificiu si de camaraderie. Acest fapt este dovedit de numeroasele medalii si certificate de apreciere, atât nationale cât si internationale primite de membrii FOS care au luptat în Afganistan. Din pacate, o parte dintre luptatorii din FOS au platit, chiar cu sacrificiul suprem, succesul misiunilor încredintate“, se arata in comunicatul MApN.