DUANE BUTCHER: Proiectul de aparare antiracheta a fost finantat si va deveni operational în 2015

DISCURSUL ÎNSARCINATULUI CU AFACERI AL SUA, DUANE BUTCHER
CU OCAZIA ÎMPLINIRII A 10 ANI DE LA ADERAREA ROMÂNIEI LA NATO
2 aprilie 2014
Domnule presedinte Iliescu, domnule presedinte Constantinescu, domnule presedinte al Camerei Deputatilor Zgonea, domnule asistent al secretarului general al NATO Ducaru, stimati ministri, ambasadori, duane butcherdoamnelor si domnilor, Sunt onorat sa transmit poporului român felicitarile si recunostinta SUA pentru 10 ani de contributii cu adevarat remarcabile la alianta NATO.
Este cu adevarat o onoare sa fiu inclus în acest program alaturi de atâtea persoane distinse ale caror decizii si viziune contribuie la asigurarea securitatii României si au o contributie atât de importanta la Alianta Nord-Atlantica.
Am de asemenea trista misiune de a exprima, în numele tarii mele, condoleante pentru pierderea tragica si pentru ranirea curajosilor dumneavoastra soldati în weekendul trecut. În ultimul deceniu, ei si multi alti soldati români, precum si familiile acestora, s-au sacrificat pentru ca irakienii, afganii, europenii si întreaga lume sa poata avea un viitor mai pasnic si mai plin de speranta.
Tocmai tipul de sacrificiu facut de dumneavoastra a transformat NATO în cea mai puternica alianta militara din lume.
România a consolidat alianta extrem de mult de la aderarea sa, în 2004. În mod responsabil si repetat ati contribuit la operatiunile NATO, la gestionarea crizelor si la securitatea transatlantica.
Ati adaugat perspectivele dumneavoastra unice si valoroase la dialogul constant al Aliantei pe tema securitatii globale.
Gratie contributiilor României, întreaga Alianta este mai puternica.
În Irak si Afganistan, în Balcani si în Mediterana, ati stat umar la umar cu Statele Unite.
Am avut ocazia sa discut cu comandanti americani care în ultimul deceniu au lucrat cu soldati, ofiteri si jandarmi români. Ei mi-au spus ce privilegiu a fost sa lucreze alaturi de români si românce.
Fortele armate ale României sunt recunoscute pentru  competenta, curaj si eficienta.
În cele mai dificile contexte în care a operat NATO, dumneavoastra v-ati asumat riscuri, v-ati asumat situatii periculoase si ati „parasit perimetrul sigur”, cum spunem noi. În Afganistan si în alte parti, singura limita pe care România a impus-o trupelor sale a fost sa-si îndeplineasca sarcinile. Din nou, Alianta va multumeste.
Chiar în timp ce va îndeplineati sarcinile dificile peste hotare, va modernizati si transformati fortele armate, pentru a a va alinia mai bine la modul în care functioneaza NATO.
Acest lucru v-a permis sa deveniti membri ai unor structuri NATO unice, care extind enorm capacitatile fortelor dumneavoastra armate, ofera pregatire si experienta valoroasa personalului român si furnizeaza NATO capacitatile esentiale de care are nevoie în secolul XXI.
Acordul României de a gazdui amplasamentul sistemului de aparare antiracheta la Deveselu este binecunoscut. Împreuna cu SUA, asigurati o capacitate de aparare antiracheta vitala pentru NATO. Proiectul de aparare antiracheta a fost finantat si, conform calendarului, va deveni operational în 2015.
De asemenea, faceti parte din Forta de Reactie a NATO, forta extrem de bine pregatita si avansata din punct de vedere tehnologic, pe care Alianta o poate trimite rapid oriunde este nevoie.
V-ati alaturat initiativei Capacitatea de Transport Strategic Aerian (SAC) a NATO. Contributia dumneavoastra financiara si cu piloti la program va transforma în co-proprietari si co-operatori ai flotei NATO de avioane C-17 Globemaster, unele dintre cele mai mari avioane militare de transport din lume.
Ati devenit parte a programului Supraveghere Terestra Aliata, care va extinde capacitatea NATO de a efectua misiuni de recunoastere în zone periculoase, de exemplu în timpul conflictelor sau chiar dupa producerea unor dezastre naturale.
În plus, contribuiti cu finantare si radare aeriene Fortei Aeropurtate NATO de Avertizare Timpurie si Control. Forta este reprezentata din peste o duzina de avioane cu capacitati radar cu raza lunga de actiune extrem de sofisticate si puternice, precum si capacitati de supraveghere. De fapt, ofiterii fortelor aeriene române sunt membri ai echipajelor NATO care au desfasurat misiuni de supraveghere aeriana a României dupa criza din Crimeea.
Evenimentele din Crimeea ne aduc aminte ca NATO este la fel de relevanta astazi ca în momentul fondarii sale, acum 65 de ani. Si ne-am gândit sigur cu toti din nou la ideea unei Europe întregi, libere si pasnice.
Fiti siguri de un lucru: SUA sustin în continuare ferm suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Condamnam actele agresive ale Federatiei Ruse în Crimeea si eforturile celor care încearca sa submineze integritatea teritoriala a Ucrainei si guvernul legitim al acesteia.
Asa cum a spus presedintele Obama, atunci când o putere regionala precum Rusia desconsidera dreptul international si obligatiile impuse de de tratate si comite acte agresive împotriva vecinilor sai, trebuie sa impunem costuri pentru acel comportament. Iar daca va fi necesar vom impune si alte sanctiuni Rusiei pentru actiunile sale.
În toate acestea, România se afla în prim plan. Însa nu sunteti singuri; noi si alte 26 de tari va suntem alaturi.
Statele Unite ale Americii îsi onoreaza obligatia impusa de Articolul 5 al Tratatului NATO de a apara suveranitatea si integritatea teritoriala a aliatilor nostri. Este un angajament sustinut de atuuri si actiuni reale. Este de asemenea un angajament bazat pe valorile comune ale libertatii, democratiei si statului de drept.
Gândindu-ne la statul de drept: protestele din Maidan, reactiile puternice împotriva lui Ianukovici, acestea demonstreaza ce se poate întâmpla atunci când institutiile democratice si juridice sunt nimicite sub povara coruptiei, a oligarhilor si a baronilor politici. Maidanul a fost o reactie împotriva unui guvern opac, ce nu raspundea la apelul cetatenilor sai, un guvern patat de interesele proprii si lacomia liderilor sai. Asa cum s-a dovedit de nenumarate ori, în lipsa unui mecanism de control, o guvernare netransparenta, lacoma, poate devasta o tara. În Europa nu mai este loc de asa ceva.
Mergând mai departe, este clar ca NATO trebuie sa faca mai mult. La summit-ul NATO din Tara Galilor, din acest an, Alianta îsi va reînnoi angajamentele, va lua decizii dificile cu privire la relatiile sale cu Rusia si la postura si pozitionarea fortei sale în viitor. Orice stat membru NATO trebuie sa raspunda provocarii si sa-si poarte partea de responsabilitate demonstrând vointa politica de a investi în apararea noastra comuna, continuând sa transforme si sa modernizeze fortele noastre armate si dezvoltând capacitatile de a reprezenta o sursa de pace si securitate internationala.
Contributia României la aceste discutii va fi cruciala si binevenita. Acesta este cu adevarat un moment foarte important în istoria NATO, iar România are un rol valoros de jucat.
În încheiere, felicit din nou România si îi multumesc la împlinirea primului sau deceniu în NATO. România a facut mari sacrificii pentru pacea si securitatea mondiala. De 65 de ani, NATO a facut eforturi nu sa cucereasca natiuni, ci sa le pastreze libere. România aduce contributii valoroase la aceasta misiune NATO în fiecare zi.
Statele Unite ale Americii asteapta cu nerabdare urmatorul deceniu de parteneriat cu România în cadrul NATO. La multi ani! Succes!
Va multumesc foarte mult pentru atentie-Duane Butcher-SUA

 

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *