Noi proteste împotriva exploatarii gazelor de sist în 60 de orase din România si strainatate

Duminica, 6 aprilie, în peste 60 de localitati din România si în mai multe orase din strainatate vor avea loc mitinguri si marsuri împotriva „exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice”. Protestul din Bacau va avea loc la ora 15, în Piata Tricolorului si va fi organizat de Asociatia Iubim Natura. Organizatorii manifestatiilor de protest cer Parlamentului si Guvernului campanie impotriva exploatarii gazelor de sistRomâniei interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice în explorarea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist si anularea hotarârilor care stau la baza începerii explorarilor. „Protestele împotriva fracturarii hidraulice au intrat într-o noua etapa. În timp ce la Pungesti se pregateste primul foraj, alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist. Metoda fracturarii hidraulice, în cea mai agresiva forma, începe sa fie implementata pe ascuns atât la exploatarile clasice de petrol si gaze, pentru cresterea productivitatii, cât si la explorarile din largul Marii Negre, fara niciun fel de studiu de impact asupra sanatatii si mediului“, se arata în comunicatul semnat de George Epurescu.

Tehnologia fracturarii a fost interzisa în multe localitati si tinuturi din 18 state din SUA si tari europene precum Franta si Bulgaria. În România, protestele au început în urma cu doi ani.

Ecologistii de la Asociatia Iubim Natura cred ca protestele vor avea efect la populatie, care se va mobiliza pentru stoparea exploatarii gazelor de sist.„Sper ca bacauanii sa vina la protest, sa ne sustina. Totodata, aceasta zi nationala de lupta împotriva fracturarii hidraulice cred ca va influenta decizia guvernantilor în privinta interzicerii exploatarii gazelor de sist“, a spus Florin Suciu, presedintele Asociatiei „Iubim Natura“.

coverphotoProtestele sunt sustinute de aproape 100 de ONG-uri din toata tara, Marea majoritate sunt grupate în Coalitia pentru Mediu, Miscarea de Rezistenta de la Pungesti, Asociatia România Fara Ei, Comunitatea Uniti Salvam, Academia Civica Bihor, Asociatia România Vie, Asociatia Femeilor Universitare, Asociatia Cetatenilor Abuzati din România, DobroGeea, Miscarea Nationala de Rezistenta si Centrul de Interventie Civica. La proteste, în unele locuri din tara vor participa si primari si preoti din zonele afectate de lucrarile privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Noile proteste vor începe sâmbata, 5 aprilie, de la ora 15, în mod simbolic la Pungesti, judetul Vaslui. Dumica, mii de manifestanti vor iesi în strada în principalele orase ale României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com